Η χολοκυστίτιδα αναφέρεται στη φλεγμονή που εντοπίζεται στη χοληδόχο κύστη.
Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο το οποίο βρίσκεται κάτω από το ήπαρ, στη δεξιά κοιλιακή περιοχή και μοιάζει με πολύ μικρό αχλάδι. Βασική λειτουργία της είναι η αποθήκευση της χολής (πεπτικό υγρό), η οποία αργότερα χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την πέψη των τροφών. Η χολή παράγεται από το ήπαρ και μεταφέρεται μέσω των χοληφόρων στη χοληδόχο κύστη, η οποία την αποθηκεύει. Κατά την πρόσληψη τροφών εκκρίνεται η ορμόνη της χολοκυστοκινίνης που προκαλεί σύσπαση στη χοληδόχο κύστη. Τότε η χοληδόχος κύστη εκκρίνει την αποθηκευμένη χολή η οποία μεταφέρεται μέσω του κυστικού και χοληδόχου πόρου στο δωδεκαδάκτυλο (λεπτό έντερο). Έτσι πραγματοποιείται η πέψη των τροφών και η διάσπαση του λίπους.
Πώς δημιουργείται η χολοκυστίτιδα;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χολοκυστίτιδα δημιουργείται εξαιτίας πέτρας στη χολή (χολολιθίαση), η οποία φράσσει το σωλήνα που οδηγεί έξω από τη χοληδόχο κύστη. Μια τέτοια κατάσταση προκαλεί συσσώρευση χολής και μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή.
Άλλες αιτίες της χολοκυστίτιδας είναι:
- Διαταραχές στους χοληφόρους αγωγούς.
- Όγκος – Μπορεί να αποτρέψει τη φυσιολογική έκκριση της χολής από τη χοληδόχο κύστη, προκαλώντας συσσώρευση της χολής.
- Σοβαρές ασθένειες, όπως είναι τα προβλήματα στα αιμοφόρα αγγεία που μπορεί να μειώσουν τη ροή του αίματος στη χοληδόχο κύστη.
- Διάφορες λοιμώξεις – AIDS και άλλες ιογενείς λοιμώξεις.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται με τη χολοκυστίτιδα περιλαμβάνουν:
- Έντονο πόνο στην άνω δεξιά ή την κεντρική κοιλία
- Πόνο που αντανακλάται στο δεξιό ώμο ή την πλάτη
- Ευαισθησία στην κοιλιά κατά το άγγιγμα
- Ναυτία
- Κοιλιακή διάταση (φούσκωμα)
- Έντονη εφίδρωση
- Έμετο
- Πυρετό
- Ίκτερο
Επιπλοκές Χολοκυστίτιδας
Η χολοκυστίτιδα εάν παραμείνει αθεράπευτη μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως είναι:
- Σοβαρή φλεγμονή της χοληδόχου κύστης λόγω συσσώρευσης της χολής
- Νέκρωση της χοληδόχου κύστης. Πρόκειται για τη γάγγραινα και είναι η πιο συχνή επιπλοκή, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες και σε διαβητικούς.
- Διάτρηση της χοληδόχου κύστης. Μπορεί να προκληθεί από διόγκωση (πρήξιμο), λοίμωξη ή νέκρωση του ιστού.
- Περιτονίτιδα.
- Πανγκρεατίτιδα
Χολοκυστίτιδα – Διάγνωση
Η διάγνωση τίθεται από γενικό χειρουργό και η διαδικασία περιλαμβάνει λήψη ιστορικού του ασθενούς για την αναζήτηση τυχόν υποκείμενων αιτιών, καθώς και κλινική εξέταση. Ο γιατρός απαραιτήτως θα παραπέμψει τον ασθενή σε αιματολογικό έλεγχο και υπερηχογράφημα, ενώ αν κριθεί αναγκαίο θα διενεργηθεί αξονική τομογραφία.
Θεραπεία: Χολοκυστεκτομή με Λαπαροσκοπική Μέθοδο
Σε περίπτωση οξείας χολοκυστίτιδας η θεραπεία θα πρέπει να είναι άμεση και το περιστατικό να ανατίθεται σε εξειδικευμένο χειρουργό.
Μέσω μίας εκ των τομών εισάγεται κάμερα που συνδέεται με ειδική οθόνη και ο γιατρός μπορεί να παρακολουθεί το εσωτερικό της κοιλίας, δίνοντάς του τη δυνατότητα ακρίβειας κινήσεων.
Με τη χρήση ειδικών εργαλείων, τα οποία εισέρχονται μέσω των άλλων τομών, η χοληδόχος κύστη εξαιρείται.
Η διαδικασία της επέμβασης διαρκεί περίπου 1 ώρα και ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο έπειτα από 1 με 2 μέρες περίπου.
Μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, η χολή μεταφέρεται από το ήπαρ απευθείας στο λεπτό έντερο χωρίς να επηρεάζεται το πεπτικό σύστημα και η γενικότερη υγεία του ασθενούς.