Αδενοκαρκίνωμα Στομάχου

Το αδενοκαρκίνωμα στομάχου είναι μια ασθένεια κατά την οποία σχηματίζονται κακοήθη (καρκινικά) κύτταρα στην επένδυση του στομάχου. Αποτελεί την πιο συχνή εμφάνιση κακοήθειας στο στομάχι.

Το στομάχι είναι ένα όργανο που βρίσκεται στο άνω μέρος της κοιλιάς. Αποτελεί μέρος του πεπτικού συστήματος, του οποίου βασική λειτουργία είναι να επεξεργάζεται θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες και νερό) μέσα από τα τρόφιμα που έχουν καταναλωθεί ενώ ταυτόχρονα αρωγεί στη διοχέτευση των αποβλήτων από το σώμα. Το φαγητό μεταφέρεται από το στόμα στο στομάχι μέσω ενός εύκαμπτου, μυϊκού σωλήνα που ονομάζεται οισοφάγος. Μετά την έξοδο από το στομάχι, η χωνεμένη τροφή περνά στο λεπτό έντερο και στη συνέχεια στο παχύ έντερο.

Ποια είναι η δομή του στομάχου;

Ο βλεννογόνος αποτελεί την εσωτερική επένδυση του στομάχου. Όταν το στομάχι είναι άδειο, ο βλεννογόνος εμφανίζει μικρές ραβδώσεις κατά μήκος του. Όταν το στομάχι είναι γεμάτο, ο βλεννογόνος διαστέλλεται και οι κορυφογραμμές ισοπεδώνονται.

Ο υποβλεννογόνος περιέχει συνδετικό ιστό, αιμοφόρα αγγεία, λεμφαγγεία (μέρος του λεμφικού συστήματος) και νευρικά κύτταρα. Καλύπτει και προστατεύει τον βλεννογόνο.

Το στομάχι διαθέτει έναν κύριο μυ ο οποίος έχει τρία στρώματα που συστέλλονται και χαλαρώνουν για να διασπάσουν τα τρόφιμα.

Ποιοι είναι οι αιτιολογικοί παράγοντες εμφάνισης αδενοκαρκινώματος στομάχου;

Υπάρχουν τέσσερις κύριες κατηγορίες παθογόνων γαστρικού καρκίνου:

  • Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
  • Άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες.
  • Γενετικοί παράγοντες.
  • Προκαρκινικές γαστρικές καταστάσεις.

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori) είναι ένας πολύ σημαντικός αιτιολογικός παράγοντας της γαστρικής καρκινογένεσης, καθώς απουσιάζει μόνο στο 1-25% των περιπτώσεων αυτού του καρκίνου.

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού αποκτάται στην παιδική ηλικία και εμφανίζεται στην ενήλικη ζωή μέσω γαστρίτιδας, γαστρικού έλκους, έλκους δωδεκαδακτύλου, λεμφώματος ή αδενοκαρκίνωμα στομάχου.

Επιπλέον παράγοντες κινδύνου για γαστρικό αδενοκαρκίνωμα περιλαμβάνουν:

  • Ιστορικό λεμφώματος σχετιζόμενου με βλεννογόνο λεμφικό ιστό .
  • Παρουσία αδενωματωδών γαστρικών πολυπόδων.
  • Προηγούμενες γαστρικές επεμβάσεις.
  • Κακοήθη αναιμία.
  • Ατροφική γαστρίτιδα.
  • Εντερική μεταπλασία.
  • Έκθεση σε νιτροζαμίνες από καπνιστά τρόφιμα ή χρήση καπνού.
  • Οικογενειακό ιστορικό.

Η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και γαστρικού καρκίνου δεν έχει προσδιοριστεί οριστικά, αν και υπάρχει μια υπόθεση ότι τα αυξανόμενα ποσοστά γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης που σχετίζονται με την παχυσαρκία μπορεί να προδιαθέτουν τον ασθενή σε αδενοκαρκίνωμα στομάχου. Επιπλέον, χαμηλότερα ποσοστά γαστρικού καρκίνου παρατηρούνται σε άτομα με δίαιτα πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Χειρουργική αντιμετώπιση του αδενοκαρκινώματος στομάχου.

Ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να περιλαμβάνει:

Ενδοσκοπική βλεννογονεκτομή: Πραγματοποιείται στα αρχικά στάδια του καρκίνου του στομάχου και γίνεται μέσω της μεθόδου της γαστροσκόπησης.

Αυτή η μέθοδος ενδοσκοπικής εκτομής του βλεννογόνου απαιτεί μόνο το συνήθως χρησιμοποιούμενο ενδοσκόπιο ενός καναλιού, μια συσκευή οισοφαγικής απολίνωσης κιρσών και κάποια κλινική εμπειρία με την απολίνωση κιρσών του οισοφάγου και την πολυπεκτομή με παγίδα. Όλοι οι όγκοι υποβάλλονται σε πλήρη εκτομή χωρίς σημαντικές επιπλοκές τις περισσότερες περιπτώσεις.

Η ενδοσκοπική βλεννογονεκτομή απαιτεί μικρή νοσηλεία.

Μερική ή πλήρης γαστρεκτομή: Αυτή η διαδικασία ακολουθείται στα τελικά στάδια του αδενοκαρκινώματος στομάχου. Κατά την επέμβαση αφαιρείται τμήμα ή όλο το στομάχι ανάλογα με την περιοχή που υφίσταται αδενοκαρκίνωμα. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης είναι πολύ σημαντικός επίσης ο καθαρισμός των λεμφαδένων καθώς επίσης και τυχών γειτονικών οργάνων που έχουν προσβληθεί.

Κατά την γαστρεκτομή απαιτείται νοσηλεία περίπου 5-7 ημερών , ενώ και στις δύο περιπτώσεις ακολουθείται η διαδικασία χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας για να αποφευχθεί η επέκταση καρκινικών κυττάρων σε άλλα μέρη του σώματος.