This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Απόφραξη Παχέος Εντέρου
Η απόφραξη παχέος εντέρου προκύπτει σε περιπτώσεις όπου ένας όγκος, ουλώδης ιστός ή κάποια άλλη αιτία μπλοκάρει το παχύ έντερο. Πρόκειται για επείγον ιατρικό περιστατικό το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Κατά την απόφραξη, τα αέρια και τα κόπρανα συσσωρεύονται, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε διάτρηση του εντέρου (το έντερο σπάει).
Ορισμένες αποφράξεις του εντέρου μπορούν να αποκατασταθούν με συντηρητικές μεθόδους στο νοσοκομείο, ενώ κάποια περιστατικά απαιτούν χειρουργική επέμβαση.
Η απόφραξη παχέος εντέρου μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε άτομο κατά τη διάρκεια της ζωής του, ανεξάρτητα από το φύλο και την ηλικία του.
Απόφραξη Παχέος Εντέρου – Αίτια
Οι πιο συχνές αιτίες απόφραξης παχέος εντέρου σε ενήλικες είναι:
- Εντερικές συμφύσεις – ταινίες ινώδους ιστού στην κοιλιακή κοιλότητα που μπορούν να σχηματιστούν μετά από χειρουργική επέμβαση κοιλίας ή πυέλου
- Κήλη (βουβωνοκήλη, Ομφαλοκήλη κ.α.) – Τμήματα του εντέρου που προεκβάλλουν από το κοιλιακό τοίχωμα
- Καρκίνος του παχέος εντέρου
Στα παιδιά, η πιο κοινή αιτία απόφραξης του παχέος εντέρου είναι ο εγκολεασμός εντέρου (αναδίπλωση του εντέρου μέσα στον αυλό του – τηλεσκοπική προώθηση).
Άλλες πιθανές αιτίες απόφραξης παχέος εντέρου περιλαμβάνουν:
- Ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, όπως η νόσος Crohn
- Εκκολπωματίτιδα – μια κατάσταση κατά την οποία μικρά, διογκωμένα σακουλάκια (εκκολπώματα) στο πεπτικό σύστημα φλεγμαίνουν ή μολύνονται
- Συστροφή του παχέος εντέρου
- Ενσφήνωση κοπράνων
Απόφραξη Παχέος Εντέρου – Συμπτώματα
Η απόφραξη παχέος εντέρου μπορεί να προκαλέσει ποικιλία συμπτωμάτων που επηρεάζουν το γαστρεντερικό σύστημα. Ο ασθενής μπορεί να εμφανίζει έντονους πόνους στην κοιλιά οι οποίοι εκδηλώνονται σε κύματα, ενώ σταδιακά σταθεροποιούνται.
Επιπλέον συμπτώματα που προκύπτουν από την απόφραξη παχέος εντέρου περιλαμβάνουν:
- Κοιλιακό άλγος, κράμπες ή φούσκωμα
- Αδυναμία διέλευσης αερίων ή κοπράνων (δυσκοιλιότητα)
- Απώλεια όρεξης
- Ναυτία και έμετος
Τα βρέφη και τα παιδιά βιώνουν τα ίδια συμπτώματα με τους ενήλικες. Καθώς τα βρέφη δε μπορούν επικοινωνήσουν τον πόνο λεκτικά, η υποψία τίθεται όταν τραβούν τα πόδια προς το μέρος της κοιλιάς τους συνοδεία κλάματος.
Άλλα συμπτώματα απόφραξης του εντέρου στα παιδιά περιλαμβάνουν:
- Πυρετό
- Αίμα στα κόπρανα
- Έμετος πράσινης ή καφέ απόχρωσης
- Λήθαργος
- Πρησμένη και σκληρή κοιλιά
Απόφραξη Παχέος Εντέρου – Διάγνωση
Ο γενικός χειρουργός ή γαστρεντερολόγος θα πραγματοποιήσει φυσική εξέταση όπου θα αναζητήσει πιθανό πρήξιμο ή διογκώσεις στην κοιλιακή χώρα.
Στη συνέχεια, με τη χρήση στηθοσκοπίου, ο γιατρός θα ακροαστεί το έντερο. Δυνατοί ή υψηλοί ήχοι, καθώς και η απώλεια ήχων στο έντερο μπορεί να υποδηλώνουν κάποιο πρόβλημα.
Ανάλογα με την αξιολόγηση, ο εξειδικευμένος γιατρός μπορεί να συστήσει επιπλέον εξετάσεις, όπως:
- Αιματολογικό έλεγχο
- Υπέρηχος κοιλίας
- Ακτινογραφίες
- Αξονική τομογραφία
Απόφραξη Παχέος Εντέρου – Θεραπεία
Η απόφραξη του παχέος εντέρου είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση και απαιτεί νοσηλεία. Μερικές αποφράξεις του εντέρου, ειδικά εκείνες που οφείλονται σε ουλές ή συμφύσεις, μπορεί να υποχωρήσουν χωρίς κάποια ιδιαίτερη θεραπεία.
Οι θεραπείες για αποφράξεις του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν:
- Χορήγηση IV υγρών: Τα υγρά IV και οι ηλεκτρολύτες (νάτριο, χλωρίδιο και κάλιο) αντιμετωπίζουν την αφυδάτωση.
- Φαρμακευτική αγωγή: Τα φάρμακα κατά της ναυτίας και τα αναλγητικά ανακουφίζουν τον ασθενή από τα ανάλογα συμπτώματα.
- Τοποθέτηση ρινογαστρικού σωλήνα για την ανακούφιση του στομάχου και του εντέρου
- Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν τότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση, γιατί επέρχεται νέκρωση του εντέρου με σηψαιμία και σημαντική θνησιμότητα. Ο χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει συμφύσεις ή όγκους που προκαλούν την απόφραξη παχέος εντέρου. Εάν η απόφραξη προκύπτει από κάποια κήλη, η επέμβαση στοχεύει στην αποκατάσταση της αιτίας και πραγματοποιείται, με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο της λαπαροσκόπησης.