This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Δείκτης Μάζας Σώματος
Τι είναι ο δείκτης μάζας σώματος;
Σύμφωνα με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Ε. Σεβαστιάδη, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ/στα αγγλικά ΒΜΙ) αποτελεί μία γενική ιατρική ένδειξη ή εναλλακτικά μια φόρμουλα, βάσει της οποίας μπορεί να υπολογιστεί η παχυσαρκία ενός ατόμου. Για να υπολογιστεί ο δείκτης μάζας σώματος διαιρείται το βάρος σε κιλά (kg) με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα (m2).
Στις περισσότερες περιπτώσεις ο δείκτης μάζας σώματος είναι ευθέως ανάλογος με το σωματικό λίπος. Με άλλα λόγια όσο μεγαλύτερος είναι ο ΔΜΣ, τόσο περισσότερο είναι το σωματικό λίπος του ατόμου. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο Δρ. Ε. Σεβαστιάδης δεν είναι ακριβές πάντοτε το αποτέλεσμα και ασφαλώς ο ΔΜΣ δεν μπορεί να διαγνώσει από μόνος του την κατάσταση υγείας κάποιου. Η υγεία κάποιου καθώς και ενδεχόμενοι κίνδυνοι, αξιολογούνται από ιατρούς μόνο κατόπιν εξέτασης και με τη βοήθεια ειδικών οργάνων.
ΒΜΙ / Δείκτης μάζας σώματος: Κατηγοριοποίηση αποτελεσμάτων
Ο αριθμός που προκύπτει από την προαναφερθείσα διαίρεση, κατατάσσει το άτομο με γνώμονα το πόσο απέχει από τους φυσιολογικούς δείκτες, ως λιποβαρές, υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Αναλυτικότερα, κάποιος θεωρείται:
- Λιποβαρής όταν ο ΔΜΣ κυμαίνεται μεταξύ 15-19.9
- Φυσιολογικός όταν ο ΔΜΣ κυμαίνεται μεταξύ 20-24.9
- Υπέρβαρος όταν ο ΔΜΣ κυμαίνεται μεταξύ 25-29.9
- Παχύσαρκος κατηγορίας I όταν ο ΔΜΣ κυμαίνεται από 30-34.9
- Παχύσαρκος κατηγορίας II όταν ο ΔΜΣ κυμαίνεται από 35-39.9
- Παχύσαρκος κατηγορίας III όταν ο ΔΜΣ κυμαίνεται από >40.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, τονίζει ο Δρ Ε. Σεβαστιάδης, ότι το σωματικό λίπος δεν αποτελεί τον μόνο καθοριστικό παράγοντα της συνολικής υγείας. Επιπλέον παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, το επίπεδο άθλησης, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και οι συνθήκες ψυχικής υγείας επηρεάζουν και καθορίζουν τη συνολική υγεία και την εμφάνιση ορισμένων ιατρικών παθήσεων.
Δείκτης μάζας σώματος: Πού χρησιμεύει;
Για πολλούς ιατρούς ο δείκτης μάζας σώματος δύναται να αποτελέσει αφορμή για την περαιτέρω διερεύνηση της υγείας του ατόμου. Εάν, για παράδειγμα, ο δείκτης μάζας σώματος είναι μικρότερος από 18,5 (λιποβαρής), τότε σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πιθανό το άτομο να εμφανίσει κάποια από τις ακόλουθες παθήσεις:
- Υποσιτισμό
- Αναιμία
- Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε συχνότερες λοιμώξεις και ασθένειες
- Οστεοπόρωση
- Στειρότητα
- Κακοήθεια
Υπό αυτές τις συνθήκες διενεργείται αιματολογικός έλεγχος σε συνδυασμό με άλλες εξετάσεις ώστε να εξακριβωθεί η ακριβής αιτία της παθολογίας. Στην αντίθετη περίπτωση που ο δείκτης μάζας είναι υψηλότερος των φυσιολογικών τιμών, υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστεί κάτι από τα παρακάτω:
- Κάποια καρδιακή ασθένεια
- Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
- Διαβήτης τύπου 2
- Χολολιθίαση (πέτρα στη χολή)
- Οστεοαρθρίτιδα
- Άπνοια ύπνου
- Καρκίνος παχέος εντέρου, καρκίνος του μαστού, καρκίνος του ενδομητρίου και καρκίνος της χοληδόχου κύστης
- Κατάθλιψη και άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας.
Βεβαίως, οποιαδήποτε από τις προαναφερθείσες παθήσεις μπορεί να εμφανιστεί ανεξαρτήτως του ΔΜΣ. Αντίστοιχα ο δείκτης μάζας σώματος ενδέχεται να είναι εκτός φυσιολογικών τιμών, χωρίς όμως να συνοδεύεται από κάποια πάθηση. Αυτό συμβαίνει διότι όπως ήδη αναφερθεί παράγοντες όπως η κληρονομικότητα και το κάπνισμα για παράδειγμα παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη διαφόρων παθήσεων.
Έχει περιορισμούς ο δείκτης μάζας σώματος;
Η απάντηση είναι ναι. Ο ΔΜΣ είναι ένα ευρέως διαδεδομένο διαγνωστικό εργαλείο προβλημάτων που προκύπτουν από το λάθος βάρος. Επί της ουσίας, πρόκειται για έναν απλό, φθηνό και μη επεμβατικό τρόπος κατηγοριοποίησης του σωματικού βάρους. Όμως σε αντίθεση με άλλες μεθόδους, δεν λαμβάνει υπόψιν του άλλες παραμέτρους όπως για παράδειγμα η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, το ποσοστό λίπους κ.α..
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι καθίσταται άχρηστος ο ΔΜΣ, καθώς μπορεί να εκτιμήσει το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία. Εάν παραστεί ανάγκη για μια πιο εξειδικευμένη εικόνα του λίπους στο σώμα του ατόμου, η λιπομέτρηση είναι η ενδεδειγμένη εξέταση.
Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για τον δείκτη μάζας σώματος και την παχυσαρκία επικοινωνήστε άμεσα με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Ε. Σεβαστιάδη. Η πολυετής εμπειρία του σε θέματα παχυσαρκίας και στην χειρουργική της (γαστρικό μανίκι, ανοστόμωση και γαστρική παράκαμψη) τον καθιστούν αρμόδιο για να σας συμβουλεύσει και να προσφέρει ένα εξιδανικευμένο πλάνο θεραπείας.