This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Δυσκοιλιότητα
Πώς ορίζεται η δυσκοιλιότητα;
Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πάρα πολύ κοινό πρόβλημα του πεπτικού συστήματος και, όπως διευκρινίζει ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Ε. Σεβαστιάδης, δεν αποτελεί νόσο αλλά ένα σύνολο συμπτωμάτων που προκαλούνται από άλλα αίτια. Ως εκ τούτου, ο ορισμός της δυσκοιλιότητας είναι κάπως δύσκολος, καθώς η συχνότητα των «φυσιολογικών» κενώσεων του εντέρου διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εμφανίζεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας.
Κάποιος θεωρείται ότι έχει δυσκοιλιότητα, όταν εμφανίσει έστω δυο από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Λιγότερες από 3 κενώσεις ανά εβδομάδα
- Σκληρά κόπρανα (κοπρόλιθοι)
- Αίσθηση ατελούς κένωσης (μικρή ποσότητα κοπράνων)
- Αίσθηση απόφραξης του εντέρου
- Ανάγκη χειρισμών προκειμένου να κενωθεί το έντερο (δυσκολία στην αφόδευση).
Η εξέταση από ιατρό είναι απαραίτητη σε αυτή την περίπτωση, μιας και η δυσκοιλιότητα, μπορεί να προκαλέσει αιμορροΐδες, ραγάδα δακτυλίου και αιμορραγίες.
Πώς προκαλείται η δυσκοιλιότητα;
Το παχύ έντερο απορροφά το νερό από την τροφή που εισέρχεται σε αυτό. Έτσι δημιουργείται η μάζα των κοπράνων που πρόκειται να αποβληθεί μέσω της κένωσης. Στην περίπτωση όμως που το έντερο απορροφήσει περισσότερο νερό από ότι πρέπει ή τα κόπρανα δεν είναι αρκετά υδαρά τότε η μάζα των κοπράνων γίνεται αρκετά στεγνή, καθιστώντας τα κόπρανα σκληρά στη συνοχή και δύσκολο να αποβληθούν.
Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων οι ακόλουθοι:
- Η ελλιπής παρουσία φυτικών ινών στο διατροφολόγιο
- Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
- Η έλλειψη αρκετών υγρών και άσκησης
- Η λήψη φαρμάκων
- Μεταβολές στον τρόπο ζωής: Εγκυμοσύνη, μεγάλη ηλικία, τα ταξίδια κτλ
- Η κατάχρηση των καθαρτικών
- Τα προβλήματα του παχέος εντέρου και του ορθού
- Ενδοκρινικές και μεταβολικές διαταραχές: Υποθυρεοειδισμός
- Η συνειδητή αναβολή των κενώσεων
- Ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και ο Λύκος
- Τα προβλήματα με τη λειτουργία του εντέρου, π.χ. χρόνια ιδιοπαθής δυσκοιλιότητα
Δυσκοιλιότητα: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;
Τα κύρια συμπτώματα της δυσκοιλιότητας είναι:
- Δυσκολία και καταπόνηση στην αποβολή κοπράνων
- Λιγότερα κόπρανα από το συνηθισμένο
- Ογκώδη, ξηρά ή σκληρά κόπρανα.
Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Πόνο και κράμπες στην κοιλιά
- Αίσθημα φουσκώματος
- Ναυτία
- Απώλεια της όρεξης.
Πώς διαγιγνώσκεται η δυσκοιλιότητα;
Πρώτο και βασικό βήμα στην διάγνωση της δυσκοιλιότητας είναι η λήψη ιστορικού του ασθενούς και η φυσική εξέταση της κοιλιάς για πιθανές ανωμαλίες. Επιπλέον διενεργούνται και κοπρολογικές εξετάσεις. Οι αιματολογικές εξετάσεις διενεργούνται για να αποκλειστούν άλλες ασθένειες, ενώ η κολονοσκόπηση εάν υπάρχει υποψία καρκίνου του εντέρου ή φλεγμονώδης νόσος του. Στην περίπτωση που ο ασθενής έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, βία ή κάποιο άλλο ψυχικό τραύμα, τότε συνίσταται μια ψυχιατρική εξέταση ώστε εντοπιστεί η υποκείμενη αιτία. Εναλλακτικά, μπορεί να διενεργηθεί ψυχιατρική εξέταση ακριβώς ώστε να αποκλειστεί κάτι από τα παραπάνω.
Πώς θεραπεύεται η δυσκοιλιότητα;
Η δυσκοιλιότητα συνήθως υποχωρεί μόνη της χωρίς να απαιτείται θεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αλλαγή του τρόπου ζωής – όπως η περισσότερη άσκηση, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών και η κατανάλωση περισσότερου νερού – μπορεί να βοηθήσει. Είναι σημαντικό να αφιερώνεται χρόνος στην αφόδευση, χωρίς άγχος ή διακοπή. Τα καθαρτικά μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα βραχυπρόθεσμα, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή και μόνο όταν είναι απαραίτητο. Ειδάλλως ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία.
Εάν η δυσκοιλιότητα επιμένει, τότε επιβάλλεται η επίσκεψη στον ιατρό. Μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή. Επιπλέον, ο ιατρός μπορεί να κάνει εξετάσεις για τυχόν υποκείμενες παθήσεις. Η τήρηση αρχείου των κινήσεων του εντέρου, των χαρακτηριστικών των κοπράνων και των διατροφικών και άλλων παραγόντων μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση της κατάλληλης θεραπείας.
Επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Ε. Σεβαστιάδη προκείμενου να μάθετε περισσότερα για την δυσκοιλιότητα και να λάβετε μια ολοκληρωμένη θεραπεία. Στο άρτια εξοπλισμένο ιατρείο του πραγματοποιούνται πληθώρα διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ λόγω της πολυετούς εμπειρίας του σε θέματα του εντέρου, καθίσταται αρμόδιος να σας συμβουλεύσει σχετικά.