Εκκολπώματα παχέος εντέρου

Τα εκκολπώματα του παχέος εντέρου αποτελούν σακοειδή εξογκώματα (προπτώσεις) τα οποία προβάλλουν μέσα από τη μυϊκή επιφάνεια του τοιχώματος του εντέρου.

Η μορφολογία τους παραπέμπει σε μικρά σακουλάκια και ο σχηματισμός τους ευνοείται από την αυξημένη πίεση που δημιουργείται κατά την πλήρωση του εντέρου.

Ως εκ τούτου, τα εκκολπώματα του παχέος εντέρου εμφανίζονται περισσότερο σε περιπτώσεις χρόνιας δυσκοιλιότητας.

Μπορεί να παρουσιαστούν ως μονάδα, όμως, τις περισσότερες φορές, είναι πολλαπλά και συνήθως παρατηρούνται στο σιγμοειδές τμήμα του παχέος εντέρου το οποίο βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του εντέρου.

Ποιοι προσβάλλονται πιο συχνά από τα εκκολπώματα παχέος εντέρου;

Τα εκκολπώματα παχέος εντέρου προσβάλλουν πιο συχνά ανθρώπους του δυτικού κόσμου και κυρίως μεγαλύτερες ηλικίες.

Απαντώνται σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών σε ποσοστό 10% του γενικού πληθυσμού, άνω των 60 ετών σε ποσοστό 50% και άνω των 85 ετών σε ποσοστό 65%.

Επίσης, συγκριτικά με τους άντρες, τα εκκολπώματα εμφανίζονται περισσότερο στις γυναίκες, με αναλογία 3 προς 1.

Ποια είναι τα αίτια δημιουργίας των εκκολπωμάτων στο παχύ έντερο;

Η βασικότερη αιτία ανάπτυξης των εκκολπωμάτων στο παχύ έντερο είναι οι πιέσεις που παρουσιάζονται σε αυτό κατά τη διάρκεια πλήρωσης του εντέρου και κατά την κένωση.

Για το λόγο αυτό, τα εκκολπώματα συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τη δυσκοιλιότητα. Βασικοί παράγοντες που οδηγούν στη συγκεκριμένη κατάσταση είναι η φτωχή σε φυτικές ίνες διατροφή και η περιορισμένη κατανάλωση νερού και υγρών (αφυδάτωση).

Με την πάροδο του χρόνου, το παχύ έντερο παρουσιάζει εξασθένηση και χαλάρωση κάτι που συντελεί στη δημιουργία της πάθησης. Έτσι, καθώς αυξάνεται η ηλικία, οι πιθανότητες ανάπτυξης των εκκολπωμάτων είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

Εκκολπώματα παχέος εντέρου & Εκκολπωματίτιδα

Ένα πολύ μικρό ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από εκκολπώματα του παχέος εντέρου μπορεί να παρουσιάσει εκκολπωματίτιδα. Πρόκειται για τη φλεγμονή και μόλυνση των εκκολπωμάτων που προκαλεί σειρά συμπτωμάτων στον ασθενή.

Το μέσο χρονικό διάστημα που υπολογίζεται για την εκκολπωματίτιδα μπορεί να είναι αρκετά χρόνια από την εμφάνιση των εκκολπωμάτων.

Συμπτώματα εκκολπωματίτιδας

Τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζονται με την ανάπτυξη της εκκολπωματίτιδας είναι:

  • Οξύς πόνος στο κατώτερο τμήμα της κοιλίας
  • Δυσκοιλιότητα
  • Συχνές διάρροιες
  • Ναυτία
  • Έμετος
  • Πυρετός

Εκκολπώματα παχέος εντέρου – Διάγνωση

Η διάγνωση των εκκολπωμάτων παχέος εντέρου γίνεται από γενικό χειρουργό ή γαστρεντερολόγο. Η κύρια εξέταση που θα οδηγήσει στη διάγνωση είναι η κολονοσκόπηση κατά την οποία θα εντοπιστεί η περιοχή του παχέος εντέρου που πάσχει, καθώς και άλλα πιθανά συνυπάρχοντα προβλήματα.

Εάν υπάρχει υποψία ή διαγνωσμένη εκκολπωματίτιδα, τότε δεν πραγματοποιείται κολονοσκόπηση. Η εξέταση καθίσταται απαγορευτική καθώς υπάρχει κίνδυνος διάτρησης στο τοίχωμα του παχέος εντέρου λόγω της ευαισθησίας του.

Σε αυτήν την περίπτωση οι ενδεδειγμένες εξετάσεις περιλαμβάνουν αξονική τομογραφία κοιλίας και υπέρηχο.

Εκκολπώματα παχέος εντέρου – Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση των εκκολπωμάτων παχέος εντέρου αφορά κατά κύριο λόγο στην τροποποίηση της διατροφής.

Ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει τα εξής:

  • Κατανάλωση φυτικών ινών όπως είναι τα φρούτα, τα πράσινα λαχανικά, η βρώμη, τα δημητριακά, κ.α.
  • Σωματική άσκηση για την ενίσχυση της κίνησης του εντέρου
  • Ημερήσια κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού (περίπου 1,5 -2 λίτρα)

Εκκολπωματίτιδα – Αντιμετώπιση

Σε περίπτωση εκκολπωματίτιδας η μέθοδος αντιμετώπισης ορίζεται σύμφωνα με τη σοβαρότητα της πάθησης. Σε ελαφριά περιστατικά συνήθως χορηγούνται αντιβιοτικά και συστήνεται υδαρής διατροφή υπό την επίβλεψη του γιατρού.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις εκκολπωματίτιδας μπορεί να υπάρξει ένδειξη χειρουργικής επέμβασης. Κατά την επέμβαση αφαιρείται το πάσχων τμήμα του παχέος εντέρου – Αυτό συνήθως είναι το σιγμοειδές κόλον.

Τα τελευταία χρόνια, η λαπαροσκοπική κολεκτομή αποτελεί την πιο κατάλληλη και αποτελεσματικότερη τεχνική για την αντιμετώπιση της εκκολπωματίτιδας.

Στα βασικά πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής κολεκτομής περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Ελάχιστη επεμβατικότητα
  • Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος
  • Ταχεία ανάρρωση και επανάκτηση της εντερικής λειτουργίας
  • Μικρό χρονικό διάστημα νοσηλείας
  • Άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα (πολύ μικρές τομές κατά την επέμβαση)
  • Γρήγορη επιστροφή στη φυσιολογική καθημερινότητα