This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου
Τι είναι η εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου;
Η εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου συνίσταται στην ανάπτυξη εκκολπωμάτων (σακοειδείς προσεκβολές) στο τοίχωμα του παχέος εντέρου, όπως αναφέρει ο εξειδικευμένος Γενικός Χειρουργός Δρ. Ε. Σεβαστιάδης.
Τα εκκολπώματα είναι αποτέλεσμα πιέσεων που ασκούνται στο αυλό του εντέρου και συγκεκριμένα σε αδύναμα (ευένδοτα) σημεία. Συνήθως αυτό συμβαίνει κατά τη δίοδο των κοπράνων. Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν τα κρούσματα εκκολπωμάτωσης μεταξύ των νεαρών ηλικιών, αν και παραδοσιακά ήταν συνδεδεμένη με ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας. Πιθανολογείται ότι αυτό συμβαίνει λόγω του τρόπου ζωής των νέων και της ελλιπούς κατανάλωσης φυτικών ινών.
Εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου: Ποια είναι τα συμπτώματά της;
Η εκκολπωμάτωση αυτή καθαυτή δεν προκαλεί συμπτώματα. Όταν παρατηρηθούν συμπτώματα και εφόσον ο Ιατρός έχει αποκλείσει άλλη αιτία, τότε αναφερόμαστε πλέον σε εκκολπωματική νόσο.
Είναι γεγονός ότι τα εκκολπώματα είναι ασυμπτωματικά και δεν προκαλούν αξιόλογες ενοχλήσεις στον πάσχοντα. Στην περίπτωση όμως που προκαλέσουν κάποια επιπλοκή, τότε αυτή συνήθως είναι αιμορραγία και η φλεγμονή των εκκολπωμάτων (εκκολπωματίτιδα). Οι επιπλοκές της εκκολπωμάτωσης δύναται να είναι αμβληχρά ή περισσότερο έντονα. Περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα ενοχλήσεων μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα εξής:
- Άλγος στο υπογάστριο ή στο αριστερό πλάγιο της κοιλίας,
- Δυσουρικά ενοχλήματα
- Δυσκοιλιότητα λόγω στένωσης
- Αιμορραγία.
Που οφείλεται η εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου;
Ο κυριότερος παράγοντας που ευνοεί την εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου είναι η δυσκοιλιότητα. Η εκκολπωματίτιδα προκαλείται ως επί το πλείστον έπειτα από την απόφραξη των εκκολπωμάτων από κόπρανα, οπότε και ακολουθεί φλεγμονή. Μέσα από την πίεση που ασκείται. Τα αδύναμα σημεία του παχέος εντέρου δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξανόμενες πιέσεις που δέχεται το έντερο και συγκεκριμένα το σιγμοειδές κόλον.
Επιπλέον, η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης θεωρούνται ομοίως παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της πάθησης. Την πάθηση ευνοεί και η φτωχή σε φυτικές ίνες διατροφή.
Εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου: Ποια είναι τα είδη της;
Η εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου διακρίνεται στους εξής τύπους:
- Συμπτωματική μη επιπλεγμένη εκκολπωμάτωση όπου παρατηρείται ένα επεισόδιο μη ειδικών συμπτωμάτων (πόνος στο υπογάστριο, μετεωρισμός, διάρροια) και χωρίς σημεία φλεγμονής
- Υποτροπιάζουσα συμπτωματική μη επιπλεγμένη εκκολπωμάτωση, με περισσότερα του ενός επεισόδια
- Επιπλεγμένη εκκολπωμάτωση, όπου παρουσιάζονται σημεία φλεγμονής ή / και άλλες επιπλοκές.
Πως διαγιγνώσκεται η εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου;
Η διάγνωση της εκκολπωμάτωσης του παχέος εντέρου διενεργείται με κολονοσκόπηση, μιας και ο φόβος διάτρησης κάποιου εκκολπώματος, έχει καταρριφθεί.
Ευρέως χρησιμοποιείται και η αξονική τομογραφία διότι όχι μόνο αναδεικνύει την πάθηση αλλά παρέχει επιπλέον πληροφορίες για το πάχος του τοιχώματος του εντέρου, όπως και για την ύπαρξη επιπλοκών (π.χ. περικολικός φλέγμων, απόστημα, διάτρηση προς παρακείμενα όργανα). Αν κριθεί απαραίτητο. Πιθανώς να πραγματοποιηθεί και αιματολογικός έλεγχος.
Πως θεραπεύεται η εκκολπωμάτωση παχεος εντέρου;
Οι ασθενείς με εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου οφείλουν να υιοθετήσουν μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και φτωχή σε λίπος. Στην περίπτωση που ο ασθενής παρουσιάσει επαναλαμβανόμενες σοβαρές κρίσεις εκκολπωματίτιδας για τις οποίες νοσηλεύτηκε, συνιστάται η χειρουργική αφαίρεση του σιγμοειδούς για να προληφθούν τα χειρότερα και να θεραπευθεί δια παντός. Η εν λόγω επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά (λαπαροσκοπική κολεκτομή).
Επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Ε. Σεβαστιάδη προκειμένου να μάθετε περισσότερα για την εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου. Ο Δρ. Σεβαστιάδης με πολυετή εμπειρία σε επιτυχείς επεμβάσεις του παχέος εντέρου, είναι αρμόδιος να σας συμβουλεύσει και να εφαρμόσει σωστά και αποτελεσματικά ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας.
Τι είναι τα εκκολπώματα;
Τα εκκολπώματα είναι μικρές προβολές του τοιχώματος του παχέος εντέρου, που μοιάζουν με σακουλάκια και δημιουργούνται σε αδύναμα σημεία του.
Πώς εμφανίζονται τα εκκολπώματα;
Όταν δημιουργείται υψηλή πίεση στο εσωτερικό του παχέος εντέρου, σχηματίζονται μικρά σακουλάκια σε αδύναμα σημεία κατά μήκος του εντερικού τοιχώματος, όπως πιστεύουν οι ειδικοί. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και άλλες σπαστικές κινήσεις του παχέος εντέρου μπορούν επίσης να προκαλέσουν την ανάπτυξη εκκολπωμάτων.
Είναι σοβαρή η εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου;
Η βαρύτητα της εκκολπωμάτωσης παχέος εντέρου εξαρτάται από το εάν το εκκολπώματα έχουν μολυνθεί ή όχι, πόσο εκτείνεται η μόλυνση και εάν υπάρχουν επιπλοκές. Εάν τα συμπτώματα χειροτερέψουν, είναι συνετό να συμβουλευτείτε αμέσως τον Ιατρό σας.
Ποιος είναι ο χρόνος ανάρρωσης της λαπαροσκοπικής εκτομής;
Ο χρόνος αποκατάστασης είναι πολύ μικρότερος από ό,τι για την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Οι ασθενείς συνήθως παραμένουν στο νοσοκομείο μετά από λαπαροσκοπική επέμβαση στο κόλον για 3-4 ημέρες σε αντίθεση με 8-12 ημέρες για ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Η επάνοδος στην καθημερινότητα θεωρείται άμεση, αφότου λάβει εξιτήριο ο ασθενής.