Επικίνδυνο Λίπωμα: Πότε Υπάρχει Λόγος Ανησυχίας;

Επικίνδυνο λίπωμα μπορεί να θεωρηθεί ένα λίπωμα που το μέγεθός του μεγαλώνει ραγδαία. Σε αυτήν την περίπτωση η αφαίρεσή του είναι απαραίτητη. Στην πλειονότητά τους τα λιπώματα δεν είναι επικίνδυνα. Πρόκειται για καλοήθεις όγκους μαλακών ιστών που αναπτύσσονται κάτω από το δέρμα. Σπανιότερα αναπτύσσονται και σε βαθύτερα στρώματα. Ακόμα, όμως, δεν έχει υπάρξει σαφής επιστημονική προσέγγιση σχετικά με το αν από καλοήθη λιπώματα μπορούν να μετατραπούν σε κακοήθη. Ένα επικίνδυνο λίπωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Τα πιο συνηθισμένα σημεία είναι τα χέρια, τα πόδια, ο λαιμός, οι ώμοι, ο κορμός και το μέτωπο.

Επικίνδυνο λίπωμα – Τι το προκαλεί;

Ένα λίπωμα, είτε αποδειχθεί επικίνδυνο είτε όχι, μπορεί να προκληθεί εξ’ αιτίας πολλών παραγόντων. Ένας βασικός παράγοντας είναι ο κληρονομικός. Πράγματι, αν υπάρχει ένα μέλος σε μια οικογένεια που έχει λίπωμα, είναι πολύ πιθανό και κάποιο άλλο μέλος να αποκτήσει. Άλλοι λόγοι που προκαλούν λίπωμα είναι οι εξής:

  • Νόσος του Dercum
  • Σύνδρομο Gardner
  • Κληρονομική πολλαπλή λιπωμάτωση
  • Νόσος του Madelung
  • Χρόνιος ερεθισμός (π.χ. από ζώνη, στηθόδεσμο κλπ)

Ποια είναι τα συμπτώματα του λιπώματος;

Δεν έχουν ιδιαίτερα συμπτώματα τα λιπώματα. Συνήθως, μπορεί να προκαλέσουν μια ανεπαίσθητη ενόχληση αν εμφανιστούν σε ένα σημείο που πιέζει κάποιο νεύρο ή ακουμπάει κάποια άρθρωση. Τα λιπώματα έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που ανάλογα με αυτά, η ενόχληση μπορεί να είναι ήπια ή λίγο πιο έντονη, ανά περίπτωση. Χαρακτηρίζονται από τις εξής ιδιαιτερότητες:

  • Ενθυλακωμένα
  • Στρογυλλά
  • Ανώδυνα
  • Κινητά
  • Μικρότερα από 5 εκατοστά σε διάμετρο

Αν, για παράδειγμα, ένα στρογγυλό λίπωμα προκληθεί στον αγκώνα, τότε σίγουρα η ενόχληση που θα νιώσει ο ασθενής θα είναι πιο έντονη από ό,τι αν εμφανιζόταν στον ώμο. Ακόμη κι αν κάποιος δεν ενοχλείται από την παρουσία του λιπώματος, μπορεί να το αφαιρέσει για αισθητικούς λόγους.

Επικίνδυνο Λίπωμα – Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο ασθενής θα πρέπει να πάει σε γενικό χειρουργό ο οποίος θα εξετάσει το λίπωμα και θα διαπιστώσει τα χαρακτηριστικά του ενώ θα θέσει την τελική διάγνωση. Το λίπωμα μπορεί να είναι επώδυνο ή να αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό. Αν υπάρχει πιθανότητα να πρόκειται για επικίνδυνο λίπωμα, τότε ο γιατρός κάνει βιοψία με σκοπό να αναγνωριστεί η σοβαρότητα του. Ένα μόρφωμα, που εικάζουμε ότι είναι λίπωμα, υπάρχει πιθανότητα να διαγνωσθεί ως καρκινικός όγκος ή ως κύστη. Στην περίπτωση αυτή, ο ασθενής υποβάλλεται σε υπέρηχο, μαγνητική ή αξονική τομογραφία ώστε να προσδιοριστεί η φύση του μορφώματος.

Ποια είναι η θεραπευτική προσέγγιση για τα λιπώματα;

Δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για τα λιπώματα. Αν ένας ασθενής επιθυμεί να τα αντιμετωπίσει, τότε το πιο πιθανό είναι να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση με σκοπό να τα αφαιρέσει. Τέτοιες επεμβάσεις είναι απολύτως ασφαλείς, χωρίς επιπλοκές και χωρίς ταλαιπωρία για τον ασθενή. Την ίδια μέρα, κιόλας, μπορεί να επιστρέψει σπίτι του.

Αν ο ασθενής δεν θέλει να μπει στη διαδικασία του χειρουργείου, μπορεί να δοκιμάσει να τα αφαιρέσει μέσω της λιποαναρρόφησης. Είναι απαραίτητο να απευθυνθεί σε κάποιον εξειδικευμένο επαγγελματία ώστε η αφαίρεση να γίνει σωστά και να εξασφαλιστεί το καλύτερο αποτέλεσμα.