This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Γαστρική Παράκαμψη (Bypass)
Η γαστρική παράκαμψη, γνωστή και ως γαστρικό bypass ή Roux–en–Y είναι ένας διαδεδομένος και σύγχρονος τύπος επέμβασης για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Πρόκειται για μία χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται με την ελάχιστα επεμβατική τεχνική της λαπαροσκόπησης, εξασφαλίζοντας τη λιγότερο επώδυνη εμπειρία στον ασθενή, καθώς και μειωμένες πιθανότητες επιπλοκών.
Η γαστρική παράκαμψη επιλέγεται σε περιπτώσεις κλινικής παχυσαρκίας.
Πότε ενδείκνυται η γαστρική παράκαμψη;
Η επέμβαση έχει απόλυτη ένδειξη σε ανθρώπους με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) από 40 και άνω.
Επίσης, αποτελεί θεραπεία εκλογής σε ανθρώπους με ΔΜΣ μεταξύ 35 και 40, οι οποίοι συγχρόνως αντιμετωπίζουν παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως είναι:
- Διαβήτης τύπου 2
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Καρδιακά προβλήματα
- Υψηλή πίεση
- Αποφρακτική υπνική άπνοια
- Υψηλή χοληστερόλη
- Εγκεφαλικό
Διαδικασία
Η διαδικασία της γαστρικής παράκαμψης πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά. Αυτό σημαίνει ότι ο επεμβατικός της χαρακτήρας ελαχιστοποιείται, με αποτέλεσμα ο μετεγχειρητικός πόνος και οι πιθανότητες επιπλοκών να μειώνονται.
Επίσης, ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο είναι πιο σύντομος και ο ασθενής επιστρέφει πιο γρήγορα στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Τα στάδια της επέμβασης περιλαμβάνουν:
- Δημιουργία τομών μεγέθους μερικών χιλιοστών στο κοιλιακό τοίχωμα
- Εισαγωγή λαπαροσκοπίου το οποίο συνδέεται με κάμερα και επιτρέπει στο χειρουργό να έχει οπτική επαφή με το εσωτερικό της περιοχής
- Εισαγωγή μικρών ειδικών εργαλείων μέσω των τομών
- Δημιουργία γαστρικού θύλακος – απομόνωση μέρους του στομάχου
- Αναστομώσεις (ενώσεις) του γαστρικού θύλακος με τμήμα του λεπτού εντέρου

Μέσα από το διαχωρισμό τμήματος του στομάχου (γαστρικός θύλακος) και την αναστόμωσή του με το λεπτό έντερο, επιτυγχάνεται η παράκαμψη.
Έτσι, η τροφή μεταφέρεται από τον οισοφάγο στο νέο μικρότερο στομάχι και συνεχίζει στο λεπτό έντερο, δημιουργώντας ένα σχηματισμό που μοιάζει με το γράμμα «Y».
Αποτελέσματα μετά τη Γαστρική Παράκαμψη
Η γαστρική παράκαμψη προσφέρει μόνιμα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους.
Το ποσοστό του βάρους που θα χάσει ο ασθενής εξαρτάται από το είδος της χειρουργικής επέμβασης, καθώς και την αλλαγή στις συνήθειες του τρόπου ζωής του.

Η γαστρική παράκαμψη συντελεί στην αντιμετώπιση των παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι υποστηρίζει τη διαχείριση, ενώ μπορεί ακόμα και να θεραπεύσει το διαβήτη τύπου 2.
Μέσα από τη γαστρική παράκαμψη, επιτυγχάνεται:
- Μείωση κατανάλωσης τροφών, καθώς ο ασθενής φτάνει γρήγορα στο αίσθημα του κορεσμού
- Μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σχέση με άλλες βαριατρικές επεμβάσεις
- Ρύθμιση ή και αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
- Μείωση της όρεξης
- Θεραπεία των παθήσεων που προκαλούνται από την παχυσαρκία, όπως είναι τα καρδιαγγειακά προβλήματα
Γαστρική Παράκαμψη – Μετά την Επέμβαση
Μετά την επέμβαση και για περίπου δέκα ημέρες, η δίαιτα του ασθενούς περιλαμβάνει αποκλειστικά υγρά (νερό, καφές, σούπες, κ.α.). Κατά το χρονικό διάστημα αυτό, το στομάχι και το λεπτό έντερο βρίσκονται σε διαδικασία επούλωσης.
Έτσι, οποιαδήποτε στέρεη τροφή μπορεί να προκαλέσει βλάβη ή να επιβραδύνει τη διαδικασία ανάρρωσης.
Μετά από τις δέκα ημέρες, ο ασθενής ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής όπου σταδιακά αρχίζει να καταναλώνει πολτοποιημένες τροφές. Έπειτα, και κατόπιν έγκρισης ειδικού διατροφολόγου, η διατροφή εμπλουτίζεται με στέρεη τροφή. Συνήθως, μετά από ένα μήνα, ο ασθενής είναι σε θέση να τρώει 3 με 4 πολύ μικρά γεύματα μέσα στη μέρα.
Η διατροφή θα πρέπει να συνοδεύεται από βιταμινούχα συμπληρώματα, ενώ συστήνεται πρόγραμμα σωματικής άσκησης για την καλύτερη μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς.
Εξαιτίας της γρήγορης απώλειας βάρους, τους πρώτους έξι μήνες υπάρχει πιθανότητα να παρατηρηθούν συμπτώματα, όπως:
- Σωματικοί πόνοι
- Κούραση
- Αίσθηση κρύου
- Ξηροδερμία
- Αραίωση μαλλιών
- Ξαφνικές μεταβολές στη διάθεση