Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η πάθηση κατά την οποία όξινο περιεχόμενο που βρίσκεται στο στομάχι παλινδρομεί και κατευθύνεται προς τον οισοφάγο. Με λίγα λόγια, η φυσιολογική ροή του περιεχομένου διαταράσσεται και αντί να κατέβει στο λεπτό έντερο, ανεβαίνει προς τα πάνω.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη, Πεπτικών Παθήσεων και Νεφροπαθειών (NIDDK), περίπου το 20% του πληθυσμού στις ΗΠΑ παρουσιάζει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

Πώς δημιουργείται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) δημιουργείται λόγω δυσλειτουργίας του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα. Ο σφιγκτήρας αυτός βρίσκεται στο τελευταίο τμήμα του οισοφάγου και αποτελείται από μυς. Σε φυσιολογική λειτουργία, κατά την κατάποση, ο σφιγκτήρας χαλαρώνει και ανοίγει, ενώ μετά την κατάποση σφίγγει και κλείνει.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκύπτει όταν ο κατώτερος σφιγκτήρας δεν κλείνει σωστά μετά την κατάποση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα πεπτικά υγρά, καθώς και άλλα υλικά του στομάχου, να μεταφέρονται στον οισοφάγο.

Υπάρχουν ποικίλες οισοφαγικές παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν τη ΓΟΠ, ωστόσο, η πιο συχνή είναι η διαφραγματοκήλη.

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση – Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που προκαλεί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι τα εξής:

  • Έντονη αίσθηση καύσου (καούρα) στο στήθος, η οποία μπορεί να αντανακλά στο λαιμό και να ενοχλεί σε μεγάλο βαθμό τον ασθενή.
  • Πόνος στο στήθος.
  • Ξινή ή πικρή γεύση στο οπίσθιο μέρος του στόματος.
  • Αίσθηση ότι υπάρχει κάποια μάζα στο λαιμό.
  • Μικρή ποσότητα εμετού (γουλιά) τροφής ή υγρού.
  • Δυσκολία κατάποσης.
  • Έντονος βήχας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει πνίξιμο και να ξυπνήσει τον ασθενή από τον ύπνο.
  • Οξείς ερυγές (ρέψιμο).
  • Αναπνευστικό πρόβλημα και άσθμα.
  • Λαρυγγίτιδα.

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση – Διάγνωση

Η διάγνωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης γίνεται από γαστρεντερολόγο  αλλά και από γενικό χειρουργό.

Σε πρώτη φάση, η καταγραφή της συμπτωματολογίας και η κλινική αξιολόγηση θα θέσουν την υποψία ύπαρξης ΓΟΠ. Στη συνέχεια, εάν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο, θα συστήσει οισοφαγογαστροσκόπηση. Επιπλέον απεικονιστικός έλεγχος με αξονική τομογραφία συνίσταται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις.
Για ένα ακριβές διαγνωστικό αποτέλεσμα ο ασθενής υποβάλλεται σε βαριούχο γεύμα, σε 24ωρη εξέταση για τη μέτρηση του PH στο στομάχι (PHμετρία) και μανομετρία.

Πώς αντιμετωπίζεται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Σε πρώτο στάδιο, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αντιμετωπίζεται με ειδική διατροφή, αλλαγή συμπεριφοράς και φαρμακευτική αγωγή.

Quote: Τα γεύματα θα πρέπει να είναι ελαφριά για το στομάχι και να υπάρχει χρονική απόσταση μερικών ωρών από το τελευταίο γεύμα πριν τον ύπνο.

Σε περιπτώσεις υπέρβαρων ασθενών, πολύ σημαντική είναι η απώλεια βάρους.

Εάν οι παραπάνω πρακτικές δεν οδηγήσουν στη θεραπεία της νόσου ή εάν τίθεται υποψία προκαρκινικού σταδίου, τότε απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση. Η χειρουργική επέμβαση αφορά στη δημιουργία μηχανισμού κατά της παλινδρόμησης στο σημείο όπου συναντιέται το στομάχι με τον οισοφάγο.
Υπάρχουν διάφορες τεχνικές επεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ΓΟΠ, όμως οι πιο ενδεδειγμένες είναι η λαπαροσκοπική θολοπλαστική κατά Nissen ή Toupet καθώς και οι διάφορες τροποποιήσεις τους. Κατά την επέμβαση, πραγματοποιείται ενίσχυση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα και, μέσω ειδικών ραφών, τα σκέλη του διαφράγματος έρχονται πιο κοντά. Παράλληλα γίνεται αποκατάσταση τυχόν διαφραγματοκήλης.

Η λαπαροσκοπική επέμβαση υπάγεται στην κατηγορία των ελάχιστα επεμβατικών χειρουργείων, καθώς διενεργείται μέσα από μικροσκοπικές τομές, κάτι που μειώνει την αιμορραγία σε μεγάλο βαθμό και η ταλαιπωρία του ασθενούς ελαχιστοποιείται.

Σε περιστατικά νοσογόνου παχυσαρκίας, η ενδεδειγμένη επέμβαση είναι η γαστρική παράκαμψη όπου αντιμετωπίζεται σειρά παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, ανάμεσα στις οποίες και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.