• Αγ.Ιωάννου 37, Αγία Παρασκευή |
  • +30 213 00 69 160 & +30 697 233 9643 |

  • info@drsevastiadis.gr

Χολοκυστεκτομή

χολοκυστεκτομήΗ χολοκυστεκτομή είναι μια χειρουργική διαδικασία η οποία πραγματοποιείται με σκοπό την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.

Η χοληδόχος κύστη βρίσκεται ακριβώς κάτω από το ήπαρ, στην επάνω δεξιά πλευρά της κοιλίας, και η λειτουργία της αφορά στη συλλογή και αποθήκευση της χολής (πεπτικό υγρό που παράγεται στο ήπαρ).

Η χολοκυστεκτομή αποτελεί μια κοινή χειρουργική επέμβαση και έχει μικρό κίνδυνο επιπλοκών, ενώ, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής επιστρέφει την ίδια ή την επόμενη ημέρα στο σπίτι.

Συνήθως, διενεργείται με λαπαροσκόπηση, η οποία συνιστά μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο.

Η διαδικασία περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας μικροσκοπικής βιντεοκάμερας και ειδικών χειρουργικών εργαλείων μέσω τεσσάρων μικρών τομών, προσφέροντας έτσι πλήρη οπτική πρόσβαση στο εσωτερικό της κοιλίας για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανοιχτή επέμβαση μπορεί να αποτελεί θεραπεία εκλογής, κάτι που ορίζεται ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης.

Σε ποιες περιπτώσεις πραγματοποιείται η Χολοκυστεκτομή;

Η χολοκυστεκτομή συνήθως πραγματοποιείται σε περίπτωση χολολιθίασης (πέτρα στη χολή) για την αντιμετώπιση των επιπλοκών που προκαλεί.

Έτσι, συχνότερα συστήνεται σε περιστατικά όπου εμφανίζεται:

  • Πέτρα στη χολή (χολολιθίαση)
  • Πέτρα στον χοληδόχο πόρο
  • Φλεγμονή της χοληδόχου κύστης (χολοκυστίτιδα)
  • Πολύποδες χοληδόχου κύστης
  • Φλεγμονή στο πάγκρεας (παγκρεατίτιδα), ως αποτέλεσμα χολολιθίασης

Προετοιμασία πριν την επέμβαση

Η προετοιμασία πριν την επέμβαση περιλαμβάνει:

  • Νηστεία το βράδυ πριν το χειρουργείο. Ο ασθενής πρέπει να παραμείνει νηστικός από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, ενώ μπορεί να πιει μικρή ποσότητα νερού για τη λήψη φαρμάκων. Ωστόσο, η κατανάλωση του νερού θα πρέπει να αποφευχθεί για τουλάχιστον 4 ώρες πριν την επέμβαση.

  • Διακοπή συγκεκριμένων φαρμάκων και συμπληρωμάτων. Ο γιατρός θα ενημερωθεί σχετικά με τυχόν φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί ο ασθενής ή ενδεχόμενη λήψη συμπληρωμάτων. Αναλόγως, θα κριθεί η διακοπή ή η συνέχισή τους.

Επιπλέον, ο ασθενής καλό είναι να έχει φροντίσει να επιστρέψει σπίτι συνοδεία κάποιου ατόμου με το οποίο θα είναι μαζί την πρώτη ημέρα μετά την επέμβαση.

Χολοκυστεκτομή – Διαδικασία Επέμβασης

Ανεξάρτητα από τη μέθοδο, η διαδικασία της επέμβασης διενεργείται με τη χορήγηση γενικής αναισθησίας, ώστε ο ασθενής να μην αισθανθεί οποιουδήποτε τύπου ενόχληση καθ’ όλη τη διάρκεια του χειρουργείου.

Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Κατά τη διάρκεια της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής, ο χειρουργός πραγματοποιεί τέσσερις μικροσκοπικές τομές στην περιοχή της κοιλίας. Στη συνέχεια, μέσω των τομών αυτών εισάγει έναν πολύ λεπτό σωλήνα, ο οποίος διαθέτει ενσωματωμένη κάμερα.

Ο χειρουργός παρακολουθεί σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας το εσωτερικό της κοιλίας και με τη βοήθεια ειδικών χειρουργικών εργαλείων που εισάγονται μέσω των υπόλοιπων τομών, πραγματοποιεί την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.

Με τη λαπαροσκόπηση, οι ασθενείς συνήθως επιστρέφουν στην οικεία τους την ίδια ή την επόμενη κιόλας ημέρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί διανυκτέρευση έως ότου κριθεί πως ο ασθενής είναι σε θέση να εξέλθει από το νοσοκομείο.

Το χρονικό διάστημα πλήρους ανάρρωσης είναι περίπου μία εβδομάδα.

Κλασική (ανοιχτή) Χολοκυστεκτομή

Κατά τη διάρκεια της κλασικής (ανοιχτής) χολοκυστεκτομής, ο χειρουργός διενεργεί μια τομή 15 εκατοστών στο δεξί μέρος της κοιλίας, ώστε να αποκαλυφθεί το συκώτι και η χοληδόχος κύστη. Στη συνέχεια ο χειρουργός αφαιρεί τη χοληδόχο κύστη.

Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης πραγματοποιείται συρραφή της τομής και ο ασθενής μεταφέρεται στο δωμάτιό του. Η νοσηλεία διαρκεί δύο με τρεις ημέρες, ενώ το χρονικό διάστημα πλήρους ανάρρωσης είναι περίπου δύο με τρεις εβδομάδες.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Dr. med. ΣΕΒΑΣΤΙΑΔΗΣ

προγραμματίστε άμεσα τη δική σας επίσκεψη

Image

logo

Ο Dr.med. ΣΕΒΑΣΤΙΑΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ μετά απο 20ετη παραμονή στην Γερμανία, όπου αποφοίτησε με Υποτροφία της DAAD από το Πανεπιστήμιο του Würzburg και απέκτησε την ειδικότητα της Χειρουργικής καθώς και την εξειδίκευση στην χειρουργική κοιλίας και σπλαχνικών οργάνων μετά από πολυετή εργασία σε μεγάλα γερμανικά νοσοκομεία, επέστρεψε το 2010 στην Ελλάδα.

 Βιογραφικό