This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Καρκίνος Ορθού
Ο καρκίνος του ορθού αποτελεί μία από τις συνηθέστερες μορφές καρκίνου.
Πρόκειται για τον 3ο πιο συχνό καρκίνο, μαζί με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, και εμφανίζεται κυρίως σε ανθρώπους άνω των 50 ετών.
Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις νεότερων ηλικιών, οι οποίες προσβάλλονται από τη νόσο λόγω γονιδιακής βλάβης. Η βλάβη αυτή μπορεί να κληρονομηθεί και μετά από 2 ή και 3 γενιές.
Ο ρυθμός ανάπτυξης του καρκίνου του ορθού είναι πολύ αργός και κυμαίνεται στα 5-10 έτη.
Έτσι, ένα καλόηθες αδένωμα (πολύποδας) μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα μέσω κολονοσκόπησης και να προληφθεί μια πιθανή εξέλιξή του σε κακόηθες αδένωμα.
Οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του ορθού
Οι παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου του ορθού περιλαμβάνουν:
- Κληρονομικότητα (Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πραγματοποιείται εξέταση σε νεότερη ηλικία και σε τακτά χρονικά διαστήματα)
- Διατροφή
- Αλκοόλ
- Κάπνισμα
- Υπερβολικό σωματικό βάρος
Καρκίνος ορθού – Συμπτώματα
Τα συμπτώματα του καρκίνου ορθού συνήθως δε διακρίνονται από άλλες απλές ή καλοήθεις παθήσεις που προσβάλλουν συχνά τους ανθρώπους.
Ωστόσο, κάποια από τα συμπτώματα που εκδηλώνονται με την εμφάνιση της νόσου είναι:
- Αιμορραγία κατά τη διαδικασία της αφόδευσης ή ανεξάρτητα
- Ξαφνική αλλαγή στην εντερική λειτουργία (δυσκοιλιότητα, διάρροια)
- Πόνος στην κοιλιά
- Αδικαιολόγητη απώλεια βάρους
- Αναιμία
Καρκίνος ορθού – Διάγνωση
Η έγκαιρη διάγνωση για τον καρκίνο του ορθού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την θεραπευτική πορεία του ασθενούς και γίνεται από γενικό χειρουργό.
Ο ιατρός θα ξεκινήσει με τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε κλινική εξέταση. Κατά την εξέταση θα γίνει έλεγχος στην περιοχή της κοιλίας και του πρωκτού (δακτυλική εξέταση), καθώς και ορθοσκόπηση.
Το επόμενο στάδιο της διάγνωσης είναι η κολονοσκόπηση, όπου γίνεται αναλυτικός έλεγχος και διαπιστώνεται τυχόν πολύποδας ή αδενοκαρκίνωμα. Επίσης, μέσω της κολονοσκόπησης λαμβάνεται μέρος του ιστού για να γίνει βιοψία, έτσι ώστε να αναδειχθεί η μορφολογία, καθώς και άλλα χαρακτηριστικά του αδενοκαρκινώματος.
Εφόσον διαγνωσθεί καρκίνος του ορθού, συνιστάται διορθικός υπέρηχος (αναλυτική εξέταση), καθώς και μαγνητική τομογραφία, όπου θα προσδιορισθεί το στάδιο του καρκίνου.
Θεραπεία για τον καρκίνο ορθού
Ο καρκίνος του ορθού στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ιάσιμος. Για τη θεραπεία του, η πιο συχνή μέθοδος είναι η χειρουργική. Στα αρχικά στάδια του καρκίνου, η χειρουργική επέμβαση δεν απαιτεί άλλες συνοδευτικές θεραπευτικές μεθόδους, καθώς είναι ικανή να εξαλείψει τη νόσο από μόνη της.
Σε πιο προχωρημένα στάδια, συνήθως κρίνεται απαραίτητη η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία πριν την επέμβαση ή και μετά.
Η ανατομική θέση του ορθού, αυξάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη δυσκολία της επέμβασης. Όσο πιο κοντά στον σφιγκτήρα βρίσκεται ο όγκος, τόσο πιο απαιτητική γίνεται η διαδικασία της επέμβασης.
Τα τελευταία χρόνια, οι τεχνικές επεμβάσεων για τον καρκίνο του ορθού έχουν εξελιχθεί με σκοπό την αποφυγή μόνιμης κολοστομίας (σακουλάκι). Σε κάποιες περιπτώσεις όπου γίνεται ορθική αναστόμωση, πραγματοποιείται προσωρινή ειλεοστομία ή κολοστομία για μερικές εβδομάδες.
Μόλις η αναστόμωση επουλωθεί, το σακουλάκι αφαιρείται με μια δεύτερη μικρότερη επέμβαση.