Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Συμπτώματα

Τι είναι ο καρκίνος παχέος εντέρου;

O καρκίνος παχέος εντέρου είναι μια κακοήθης βλάβη, η οποία εντοπίζεται στο κατώτερο τμήμα του πεπτικού συστήματος. Πρόκειται για έναν από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου, ειδικά στον δυτικό κόσμο όπως εξηγεί ο Γενικός Χειρουργός με εξειδίκευση στη χειρουργική κοιλίας και σπλαχνικών οργάνων, Δρ. Ε. Σεβαστιάδης . Με βάση τα στατιστικά και όσον αφορά τη συχνότητα, έρχεται δεύτερος στις γυναίκες και τρίτος στην περίπτωση των ανδρών. Μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου. Δεν πρέπει να συγχέεται με τον καρκίνου του λεπτού εντέρου, ο οποίος είναι και αρκετά πιο σπάνιος. Με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, ο ασθενής οφείλει να επισκεφθεί αμέσως τον ιατρό του.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Συμπτώματα

Ο καρκίνος παχέος εντέρου εμφανίζει συμπτώματα ανάλογο με το σε ποιο σημείο θα εντοπιστεί ο όγκος στο παχύ έντερο. Τα κυριότερα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου συνοψίζονται ως εξής:

  • Κοιλιακό άλγος (πόνος στην κοιλιά): Πρόκειται για ένα αρκετά συνηθισμένο σύμπτωμα που μπορεί να προκληθεί από πολλά αίτια, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι καλοήθη. Όμως, όταν το ο πόνος στην κοιλιά συνδυαστεί με κάποιο από τα επόμενα συμπτώματα, τότε θεωρείται ύποπτος και χρήζει επισταμένης εξέτασης.
  • Αλλαγές στην κινητικότητα του εντέρου: Εξαιτίας διαφοροποιήσεων όπως το διατροφολόγιο, ο τρόπος ζωής και οι ψυχολογικοί παράγοντες, κάθε οργανισμός έχει το δικό του πρόγραμμα κίνησης του εντέρου. Επομένως είναι δύσκολο να καθοριστεί το «φυσιολογικό». Ωστόσο, αν οι αλλαγές επιμείνουν πάνω από 6 εβδομάδες, καλό θα είναι να διερευνηθεί άμεσα το ενδεχόμενο κάποιας εντερικής πάθησης. Δυσκοιλιότητα ή διάρροια ή εναλλαγή τους είναι οι αλλαγές που μπορεί να εμφανίσει ο ασθενής.
  • Πρωκτική αιμορραγία: Στη συντριπτική πλειοψηφία προκαλείται από αιμορροΐδες ή κάποια πρωκτική ραγάδα. Ανησυχητικό θεωρείται το σκουρόχρωμο και αναμεμιγμένο με τα κόπρανα αίμα, καθώς ενδεχομένως προέρχεται από το ανώτερο σημείο του εντέρου. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η περεταίρω διερεύνησή του. Εφίσταται η προσοχή καθώς ορισμένες φορές η αιμορραγία είναι σχεδόν ανεπαίσθητη και άρα δύσκολα εντοπίζεται. Η άνευ προφανούς αιτίας ανεπάρκεια σιδήρου ενισχύει την πιθανότητα πρωκτικής αιμορραγίας.
  • Αναιμία: Το χαμηλότερο από το κανονικό επίπεδο ερυθρών αιμοσφαιρίων που συνοδεύεται από κόπωση και δύσπνοια μπορεί να είναι μεταξύ των συμπτωμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Αίσθημα ατελούς κένωσης.
  • Απώλεια βάρους: Κυρίως προέρχεται από την απώλεια όρεξης.

Δυστυχώς όμως, και αυτό πρέπει να διευκρινιστεί, τα συμπτώματα της νόσου πολλές φορές «ξεγελούν» καθώς είναι κοινά με άλλες λιγότερο επικίνδυνες ασθένειες. Για αυτό το λόγο είναι κρίσιμο η διάγνωση να γίνει από εξειδικευμένο και έμπειρο ιατρό. Επιπλέον να σημειωθεί πως εάν κάποιος εμφανίσει 1 ή περισσότερα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, δεν σημαίνει επ΄ ουδενί ότι είναι αποτέλεσμα καρκίνου του παχέος εντέρου.

Από τι προκαλείται ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Η αιτία του καρκίνου του παχέος εντέρου δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρη. Συνδέεται με γενετικούς παράγοντες (χρόνιες κολίτιδες, πολύποδες στο έντερο), καθώς ενδέχεται να μετατραπούν σε καρκίνο. Μια μη ισορροπημένη διατροφή (αυξημένη κατανάλωση ζωικού λίπους, μειωμένη πρόσληψη λαχανικών, φρούτων και οσπρίων), μπορεί με τη σειρά της να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Επιπλέον, ύποπτη θεωρείται και η κληρονομικότητα. Θεωρείται πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα των οποίων συγγενείς πρώτου βαθμού εμφάνισαν καρκίνο παχέος εντέρου κάτω των 45 ετών.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Διάγνωση και Θεραπεία

Η διάγνωση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο γενικό χειρουργό, ο οποίος θα μπορέσει να καταγράψει το ιστορικό και αν αξιολογήσει τα συμπτώματα. Η διάγνωση ενισχύεται από σειρά διαγνωστικών εξετάσεων. Μεταξύ αυτών αναφέρονται η δακτυλική εξέταση του εντέρου, οι αναλύσεις αίματος και κοπράνων και η ακτινογραφία θώρακος. Στη συνέχεια έπονται εξειδικευμένες εξετάσεις , όπως είναι η πρωκτοσκόπηση, η κολονοσκόπηση, το υπερηχογράφημα, η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία.

Όσον αφορά στη θεραπεία, αποφασίζεται αφότου έχει σαφή εικόνα ο ιατρός με βάση τα ευρήματα του ελέγχου.

Στην περίπτωση απόφραξης από όγκο, προτείνεται η χειρουργική επέμβαση, για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Ο όγκος εντοπίζεται με την κυτταρολογική εξέταση και αναλόγως το στάδιό του, δύναται να συνδυαστεί η χειρουργική επέμβαση με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.

Επικοινωνήστε με το Γενικό Χειρουργό με εξειδίκευση στη χειρουργική κοιλίας και σπλαχνικών οργάνων Δρ. Ε. Σεβαστιάδη προκειμένου να συζητήσετε αναλυτικότερα για τον καρκίνο παχέος εντέρου. Η πολυετής του πείρα εγγυάται μια ορθή προσέγγιση και αντιμετώπιση της νόσου.