This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Καρκίνος Παχέος Εντέρου
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εμφανίζεται στο χαμηλότερο μέρος του πεπτικού συστήματος και έχει πολύ μικρές διαφορές από τον καρκίνο του ορθού.
Η εμφάνιση του καρκίνου στο παχύ έντερο ξεκινάει με τους αδενωματώδεις πολύποδες (μικρές καλοήθεις μάζες κυττάρων), οι οποίοι στην πορεία μπορούν να εξελιχθούν σε καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου.
Τα συμπτώματα που προκαλούνται από τους πολύποδες είναι πολύ ελαφριάς έντασης, με αποτέλεσμα να μην τα παρατηρεί εγκαίρως ο ασθενής.
Αίτια που προκαλούν τον καρκίνο στο παχύ έντερο
Πολύ συχνά δεν είναι ξεκάθαρα τα αίτια που προκαλούν καρκίνο στο παχύ έντερο.
Σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη του καρκίνου παίζουν οι γενετικές ασθένειες του εντέρου, οι χρόνιες κολίτιδες και οι πολύποδες στο έντερο.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κίνδυνος εξέλιξής τους σε καρκίνο του παχέος εντέρου είναι υψηλός.
Έρευνες αναφέρουν ότι η νόσος μπορεί να σχετίζεται και με τον παράγοντα της κακής διατροφής του ατόμου. Η αυξημένη κατανάλωση σε ζωικό λίπος και ο περιορισμός σε λαχανικά, φρούτα και όσπρια στην καθημερινή διατροφή, δίνουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου στο παχύ έντερο.
Η κληρονομικότητα είναι ένας ακόμη παράγοντας που συνδέεται στενά με την ασθένεια. Αν κάποιος από τους α’ βαθμού συγγενείς του ατόμου είχε εμφανίσει καρκίνο παχέος εντέρου σε μικρή ηλικία (κάτω των 45 ετών), τότε θεωρείται πως και αυτό το άτομο έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει σε κάποια περίοδο της ζωής του.
Συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου
Τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου αρχικά εκδηλώνονται πολύ ήπια.
Έτσι, ο ασθενής δεν είναι σε θέση να τα αντιληφθεί εγκαίρως, και αυτό οδηγεί στην καθυστερημένη διάγνωση της νόσου.
Για αυτό το λόγο, θα πρέπει να γίνονται συχνές προληπτικές εξετάσεις στην περιοχή. Σκοπός τους είναι η ανεύρεση πολυποδών και την αντιμετώπισή τους πριν αυτοί εξελιχθούν σε καρκίνο.
Τα συμπτώματα που μπορούν να γίνουν αντιληπτά, είτε συνολικά, είτε μεμονωμένα, περιλαμβάνουν: την αιμορραγία από τον πρωκτό (αίμα στα κόπρανα), τις αλλαγές στο έντερο (συχνή διάρροια ή δυσκοιλιότητα, διαφορετική ποιότητα των κοπράνων), δυσφορία στην κοιλιακή περιοχή, αδυναμία ή κούραση, ξαφνική απώλεια βάρους.
Καρκίνος παχέος εντέρου – Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται από εξειδικευμένο γενικό χειρουργό, ο οποίος αρχικά θα καταγράψει το ιστορικό υγείας του ασθενή και στη συνέχεια θα τον παραπέμψει σε σειρά διαγνωστικών εξετάσεων.
Η δακτυλική εξέταση του εντέρου, οι αναλύσεις αίματος και κοπράνων και η ακτινογραφία θώρακος θα δώσουν την πρώτη διάγνωση, ενώ μπορούν να ακολουθήσουν πιο ειδικές εξετάσεις, όπως είναι η πρωκτοσκόπηση, η κολονοσκόπηση, το υπερηχογράφημα, η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία.
Στάδια Καρκίνου στο Παχύ Έντερο
Υπάρχουν διαφορετικά στάδια του καρκίνου και περιγράφονται ως εξής:
- Dukes A -Ο όγκος βρίσκεται στο εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου.
- Dukes B -Ο όγκος εισχωρεί από το εσωτερικό τοίχωμα προς τον μυ αλλά δεν επηρεάζει τους λεμφαδένες της περιοχής.
- Dukes C -Ο όγκος έχει προσβάλει έναν ή περισσότερους λεμφαδένες της περιοχής.
- Dukes D -Τα καρκινικά κύτταρα του όγκου έχουν εισχωρήσει σε άλλα όργανα του σώματος και έχουν δημιουργήσει μεταστάσεις.
Θεραπεία για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου
Με βάση τα αποτελέσματα από τις διαγνώσεις, ο γιατρός θα κρίνει ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τον ασθενή.
Η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως η κύρια και καταλληλότερη θεραπεία, η οποία βοηθάει και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, όταν ο όγκος προκαλεί απόφραξη στο έντερο. Σε συνδυασμό με την κυτταρολογική εξέταση του όγκου, η επέμβαση θα αναδείξει το μέγεθος και τη θέση του όγκου. Ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.
Όταν ο καρκίνος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, μετά την επέμβαση (κάποιες φορές και πριν) θα χορηγηθεί χημειοθεραπεία με σκοπό να μειωθούν οι πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου.
Η ακτινοθεραπεία χορηγείται στις περιπτώσεις καρκίνου ορθού και πρωκτού πριν ή μετά την επέμβαση.
Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν τον καρκίνο του παχέος εντέρου;
Σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη του καρκίνου παίζουν οι γενετικές ασθένειες του εντέρου, οι χρόνιες κολίτιδες, οι πολύποδες στο έντερο και η κληρονομικότητα.
Ποια συμπτώματα παρουσιάζει ο καρκίνος του παχέος εντέρου;
- Αιμορραγία από τον πρωκτό (αίμα στα κόπρανα)
- Αλλαγές στο έντερο (συχνή διάρροια ή δυσκοιλιότητα, διαφορετική ποιότητα των κοπράνων)
- Δυσφορία στην κοιλιακή περιοχή
- Αδυναμία ή κούραση
- Ξαφνική απώλεια βάρους
Πως πραγματοποιείται η διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου;
Για τη διάγνωση της ασθένειας χρησιμοποιούνται οι παρακάτω εξετάσεις:
- Δακτυλική εξέταση του εντέρου
- Αναλύσεις αίματος και κοπράνων
- Πρωκτοσκόπηση
- Κολονοσκόπηση
- Υπερηχογράφημα
- Αξονική τομογραφία και μαγνητική τομογραφία
Πως αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου;
Η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως η κύρια και καταλληλότερη θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου.