Καρκίνος σήμερα

Ο καρκίνος είναι μια απειλητική ασθένεια η οποία δυστυχώς παρουσιάζει ολοένα κα περισσότερα κρούσματα. Είναι η δεύτερη συνηθέστερη αιτία θανάτου μετά τις καρδιοπάθειες και επιτίθεται στα κύτταρα. Ουσιαστικά, ο οργανισμός μας αποτελείται από τρισεκατομμύρια κύτταρα τα οποία διαιρούνται, πολλαπλασιάζονται και πεθαίνουν. Αυτή η διαδικασία διατηρεί υγιή τον οργανισμό και επιτρέπει την φυσιολογική λειτουργία του. Όταν όμως γεννούνται νέα κύτταρα αλλά τα παλιά δεν υποχωρούν, τότε δημιουργούνται κάποιοι όγκοι κυττάρων. Οι όγκοι αυτοί (γνωστοί και ως νεοπλάσματα), πολλές φορές δεν είναι καλοήθεις. Αντιθέτως μπορούν να δημιουργήσουν καταστροφικά προβλήματα στον οργανισμό, καθώς και να κάνουν μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε σημείο του οργανισμού. Η πρώτη εμφάνιση του καρκίνου στον άνθρωπο ονομάζεται «πρωτογενής» ή «κύριος» καρκίνος ενώ εάν μετακινηθεί ονομάζεται «μεταστατικός».

Ποια σημεία του οργανισμού προσβάλλει συνήθως ο Καρκίνος;

Ο καρκίνος δεν περιορίζεται σε ένα ή σε μία ομάδα οργάνων ούτε σε συγκεκριμένες ηλικίες. Είναι ικανός να αναπτυχθεί οπουδήποτε και να προκαλέσει μεγάλες βλάβες. Ωστόσο, οι στατιστικές έχουν δείξει ότι κάποια σημεία είναι πιο επιρρεπή σε σχέση με άλλα.
Στους άνδρες τα πιο συνήθη σημεία είναι:

Στις γυναίκες τα πιο συνήθη σημεία είναι:

  • καρκίνος του μαστού,
  • ορθοκολικός καρκίνος,
  • καρκίνος στον πνεύμονα,
  • καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

 Αίτια του καρκίνου

Μέχρι τώρα οι αιτίες που προκαλούν καρκίνο παραμένουν αδιευκρίνιστες. Παρόλα αυτά οι 4/10 περιπτώσεις καρκίνου, οφείλονται σε λάθος καθημερινές συνήθειες. Κάποιες από αυτές είναι οι εξής:

  • Αλκοόλ και κάπνισμα: Πρόκειται για 2 συνήθειες που βλάπτουν γενικά τον οργανισμό αλλά αποτελούν και μεγάλο έναυσμα για την ανάπτυξη του καρκίνου. Το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα και το 50% ανθρώπων που πέθαναν από αυτό το είδος καρκίνου, κάπνιζαν. Πέρα από τον πνεύμονα, το κάπνισμα προσβάλλει το πάγκρεας, τον οισοφάγο, την στοματική κοιλότητα, τον λάρυγγα και την ουροδόχο κύστη. Το αλκοόλ δεν βλάπτει την υγεία όταν μιλάμε για μικρή κατανάλωση. Σε περίπτωση κατάχρησης όμως, είναι ικανό να προσβάλλει τον οισοφάγο, τον φάρυγγα, τον λάρυγγα, το στόμα, τον μαστό αλλά κυρίως το ήπαρ. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για 2 βλαβερές συνήθειες που θα πρέπει να μειωθούν έντονα, και καλύτερα να κοπούν εντελώς.
  • Διατροφή: Είναι επίσης ένας παράγων που επηρεάζει το σύνολο της καθημερινότητας και της ζωής. Η διατροφή θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και να τα περιέχει όλα. Γενικά καλό είναι να αποφεύγονται επεξεργασμένες τροφές με συντηρητικά και χημικές ουσίες(νιτροσαμίνες), τα υπερβολικά αλμυρά και τα λίπη. Επίσης, είναι καλύτερο να επιλέγετε κρέας μαγειρεμένο στο φούρνο ή στην κατσαρόλα παρά στα κάρβουνα ή στη σχάρα. Τα γλυκά, επειδή περιέχουν ζάχαρη θα πρέπει να τα καταναλώνετε με μέτρο καθώς η ζάχαρη ενεργοποιεί τον καρκίνο συχνά. Αντίθετα, τα φρούτα, τα λαχανικά, και τα δημητριακά είναι απαραίτητο να υπάρχουν στη διατροφή σας καθώς μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου.
  • Παχυσαρκία και καθιστική ζωή: Είναι απαραίτητο να γίνεται περισταλτισμός του εντέρου, δηλαδή σύσπαση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της κίνησης. Αν δεν γίνει αυτό, θα παραμείνει η τροφή στο έντερο μαζί με τις τυχόν καρκινογόνες ουσίες, και θα έρθουν σε επαφή με τα υγιή κύτταρα. Αυτό θα οδηγήσει σε καρκίνο του παχέος εντέρου. Για αυτό πρέπει το έντερο να λειτουργεί σωστά και να αποβάλλει περιττές ουσίες μέσω της κίνησης και της άσκησης. Η παχυσαρκία προκαλεί πολλά είδη καρκίνων όπως: καρκίνο παχέος εντέρου, μήτρας και ενδομητρίου, νεφρού, οισοφάγου, μαστού και προστάτη. Το ιδανικό είναι να διατηρούμε ανάλογο βάρος με το ύψος μας και τον σωματότυπό μας σε συνδυασμό με άσκηση.
  • Οικογενειακό Ιστορικό και κληρονομικότητα: Ένα ποσοστό 3-10% ανθρώπων με καρκίνο οφείλεται στην κληρονομικότητα. Ακόμα δεν έχει δοθεί μία σαφής εξήγηση για αυτό, αλλά έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι ίσως οφείλεται στην έκθεση κοινών οικογενειακών καρκινογόνων παραγόντων. Το σίγουρο είναι ότι εάν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια, θα πρέπει να γίνονται συχνοί έλεγχοι ώστε να προληφθεί οποιαδήποτε κατάσταση.

Φυσικά υπάρχουν πολύ περισσότεροι παράγοντες που προκαλούν καρκίνο εκτός από τους παραπάνω όπως οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, η έκθεση στον ήλιο, οι ορμόνες, οι χημικές ουσίες, εξασθενημένο ανοσοποιητικό κοκ.

Καρκίνος σήμερα: Διάγνωση

Η διάγνωση εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου. Στόχος είναι η ανίχνευση και η εύρεση καρκινικών κυττάρων. Οι εξετάσεις αίματος δείχνουν τους καρκινικούς δείκτες. Οι απεικονιστικές εξετάσεις (π.χ. ακτινογραφία, αξονική κλπ.) δείχνουν ακριβώς τη μορφή του όγκου. Σε περίπτωση πιθανότητας καρκίνου στο γαστρεντερικό, εκτελείται ενδοσκόπηση. Αυτό γίνεται μέσω ενός λεπτού σωλήνα με κάμερα που εισέρχεται από το στόμα ή από τον πρωκτό απεικονίζοντας το εσωτερικό. Τέλος, η βιοψία είναι πολύ αποτελεσματική μέθοδος διάγνωσης. Λαμβάνοντας ένα μικρό κομμάτι από το πάσχον σημείο, το στέλνουμε για έλεγχο.

Καρκίνος σήμερα: Αντιμετώπιση

Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο και το σημείο που έχει προσβάλλει ο καρκίνος. Πολλές φορές παίζει σημαντικό ρόλο και η ηλικία. Αν κάποιο περιστατικό έχει προκύψει σε έναν ηλικιωμένο άνθρωπο, μπορεί να μην επιτραπεί να υποβληθεί π.χ. σε χειρουργείο. Ευτυχώς, έχουν βρεθεί διάφορες μέθοδοι αντιμετώπισης οι οποίες ως επί το πλείστον είναι αποτελεσματικές σε σχέση με παλαιότερα. Αυτές είναι:

  • H φαρμακευτική αγωγή(χημειοθεραπεία)
  • Ακτινοθεραπεία
  • Χειρουργική επέμβαση
  • Ανοσοθεραπεία
  • Ορμονοθεραπεία

 Ο καρκίνος σήμερα είναι μία μεγάλη παγίδα για τον οργανισμό που αν δεν προληφθεί στα πρώιμα στάδια, δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί. Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε ενοχλήσεις η αν παρατηρείτε αλλαγές στον οργανισμό ή επάνω σας, η επίσκεψη στον ιατρό σας είναι αναγκαία. Επίσης, τα ετήσια ή εξάμηνα check up είναι τεράστιας σημασίας.

Ο ιατρός Δρ Εμμανουήλ Σεβαστιάδης είναι εξειδικευμένος Χειρουργός και με πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία. Επικοινωνήστε μαζί του και συμβουλευτείτε τον για οτιδήποτε σας απασχολεί.