Κιρσοκήλη

Η κιρσοκήλη είναι μία πάθηση που εμφανίζεται στην περιοχή των όρχεων λόγω φλεβικής ανεπάρκειας.

Αφορά στη φλεβική διάταση η οποία έχει σχήμα ελικοειδές, όπως ακριβώς σχηματίζονται και οι κιρσοί των ποδιών.

Η κιρσοκήλη μπορεί να αποτελεί μία κοινή αιτία μειωμένης παραγωγής και ποιότητας σπέρματος, η οποία ίσως οδηγεί σε μειωμένη γονιμότητα.

Ωστόσο, δεν επηρεάζουν όλες οι κιρσοκήλες την παραγωγή σπέρματος.

Η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να προκαλέσει επίσης την κακή ανάπτυξη ή συρρίκνωση των όρχεων.

Οι περισσότερες κιρσοκήλες αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου και η διάγνωσή τους είναι εύκολη, ενώ συχνά δεν απαιτούν θεραπεία.

Όταν μία κιρσοκήλη προκαλεί συμπτώματα, μπορεί να διορθωθεί χειρουργικά.

Πώς προκαλείται μία κιρσοκήλη;

Μία κιρσοκήλη προκαλείται λόγω της ανεπάρκειας των βαλβίδων στις σπερματικές φλέβες, η οποία επηρεάζει τη φυσιολογική ροή του αίματος.

Έτσι, το αίμα αντί να κατευθύνεται από τις μεγάλες προς τις μικρές φλέβες, παλινδρομεί και κινείται αντίστροφα με κατεύθυνση προς τον όρχι. Το αποτέλεσμα της ανωμαλίας αυτής είναι η λίμναση του αίματος μέσα στον όρχι και η διάταση των φλεβών.

Οι κιρσοκήλες συνήθως εμφανίζονται στον αριστερό όρχι, πιθανότατα λόγω της θέσης των φλεβών στην αριστερή πλευρά.

Ποια συμπτώματα προκαλεί η κιρσοκήλη;

Η κιρσοκήλη σπάνια προκαλεί συμπτώματα ή πόνο. Ωστόσο, στην περίπτωση εμφάνισης του πόνου, ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί πολύ ήπια ενόχληση.

Ο πόνος αυξάνεται σε όρθια στάση ή κατά τη γυμναστική και επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η κιρσοκήλη μπορεί να προκαλέσει:

  • Προβλήματα γονιμότητας λόγω μειωμένου σπέρματος
  • Κακή ανάπτυξη των όρχεων
  • Πρήξιμο στον όρχι

Με τον καιρό, οι κιρσοί μπορεί να διευρυνθούν και να γίνουν πιο εμφανείς.

Πώς γίνεται η διάγνωση για την κιρσοκήλη;

Η διάγνωση για την κιρσοκήλη συνήθως γίνεται μέσα από φυσική εξέταση από το γιατρό. Όταν ο ασθενής είναι ξαπλωμένος, η κιρσοκήλη μπορεί να μην είναι ορατή. Γι’ αυτό το λόγο, ο γιατρός είναι πιθανό να πραγματοποιήσει ψηλάφηση με τον ασθενή σε όρθια θέση.

Για την ακριβή εικόνα της πάθησης, ο ασθενής θα παραπεμφθεί σε υπερηχογραφικό έλεγχο.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαγνωστική διαδικασία, ο γιατρός θα είναι σε θέση να αξιολογήσει την πάθηση και να την ταξινομήσει σύμφωνα με το μέγεθος της διάτασης. Η κιρσοκήλη διακρίνεται στους εξής τρεις βαθμούς:

  1. Πρώτου βαθμού: Γίνεται εμφανής κατά την πίεση στην κοιλία ενώ δε φαίνεται κατά τη χαλάρωση.
  2. Δεύτερου βαθμού: Μπορεί να ψηλαφηθεί κατά τη φάση χαλάρωσης αλλά δεν είναι εμφανής.
  3. Τρίτου βαθμού: Είναι εμφανής κατά τη φάση της χαλαρωσης.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κιρσοκήλη;

Η κιρσοκήλη συχνά δεν απαιτεί κάποια αντιμετώπιση. Η θεραπεία της καθορίζεται από το βαθμό ενόχλησης που μπορεί να προκαλεί στον ασθενή ή σε προβλήματα γονιμότητας και ανάπτυξης των όρχεων.

Όταν κριθεί απαραίτητο, η κιρσοκήλη αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Σκοπός είναι η διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος στις κατεστραμμένες φλέβες. Ο χειρουργός πραγματοποιεί πολύ μικρή τομή στην κοιλιακή χώρα δίπλα από τα γεννητικά όργανα και διενεργεί την επέμβαση.

Η διάρκεια νοσηλείας είναι μία ημέρα και ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές δραστηριότητές του έπειτα από 2 με 3 μέρες.

Η ανεπάρκεια στις βαλβίδες των σπερματικών φλεβών, διαταράσσει τη φυσιολογική ροή του αίματος, με αποτέλεσμα το αίμα παλινδρομεί από τις μεγαλύτερες φλέβες και κινείται αντίστροφα προς τον όρχι.

  • Πόνο ή ήπια ενόχληση
  • Προβλήματα γονιμότητας
  • Κακή ανάπτυξη των όρχεων
  • Πρήξιμο

Ο γενικός χειρουργός θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση, μέσω ψηλάφησης της περιοχής με τον ασθενή σε όρθια ή/και ύπτια θέση. Επίσης, συνιστάται και υπερηχογραφικός έλεγχος για την ακριβή διάγνωση της πάθησης.

Μόνο όταν το κρίνει απαραίτητο ο γενικός χειρουργός, ο ασθενής θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Σκοπός της επέμβασης είναι η διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος στις κατεστραμμένες φλέβες.