This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Κύστη Ήπατος
Τι είναι η κύστη ήπατος;
Η κύστη ήπατος είναι ένας ανώμαλος σάκος στο ήπαρ που μπορεί να περιέχει υγρό ή στερεή μάζα κυττάρων. Το μέγεθός της μπορεί να ποικίλλει από μερικά χιλιοστά έως αρκετά εκατοστά σε διάμετρο. Ως επι το πλείστον η κύστη του ήπατος είναι ασυμπτωματική και δεν χρήζει θεραπείας. Μόνο στην περίπτωση που συνοδεύεται από πόνο ή άλλα συμπτώματα, αναζητείται θεραπεία, όπως αναφέρει ο εξειδικευμένος Γενικός Χειρουργός Δρ. Ε. Σεβαστιάδης.
Δεν είναι ιδιαίτερα συχνή πάθηση, καθώς εκτιμάται ότι μόνο το 5% με 10% των ανθρώπων παγκοσμίως παρουσιάζουν κύστες ήπατος. Η κύστη ήπατος εντοπίζεται σε ανθρώπους μεταξύ 30 και 70 ετών.
![](https://www.drsevastiadis.gr/wp-content/uploads/2023/12/quote_desktop-56.jpg)
![](https://www.drsevastiadis.gr/wp-content/uploads/2023/12/quote_mobile-58.jpg)
Που οφείλεται η κύστη ήπατος;
Οι κύστη ήπατος χωρίζεται σε παρασιτική (εχινόκοκκος) και μη παρασιτική.
Όσον αφορά τη μη παρασιτική, τα αίτια που την προκαλούν δεν έχουν προσδιοριστεί επ’ ακριβώς μέχρι και σήμερα. Η επικρατούσα θεωρία θέλει την ηπατική κύστη να δημιουργείται ήδη από πολύ νωρίς στο έμβρυο ή εναλλακτικά να δημιουργείται με την πάροδο του χρόνου.
Οι κύστη ήπατος μπορεί να είναι μονήρης ή πολλαπλή, ενώ η πολυκυστική νόσος του ήπατος συχνά συνοδεύει την πολυκυστική νόσο των νεφρών. Να σημειωθεί πως η κύστη ήπατος συνήθως παρουσιάζει πολύ αργό ρυθμό ανάπτυξης και σπανίως ανιχνεύεται πριν την ενηλικίωση του ατόμου.
Ποια είναι η συμπτωματολογία της κύστης ήπατος;
Όπως ήδη ελέχθη, η ηπατική κύστη δεν εμφανίζει συμπτώματα και είναι πιθανό το ατόμο να μην την αντιληφθεί. Στην περίπτωση όμως που η κύστη αναπτυχθεί αρκετά σε μέγεθος μπορεί να μεταφέρει τα ακόλουθα συμπτώματα στον ασθενή:
- Αίσθημα διάτασης (φούσκωμα) στην περιοχή της κοιλιάς
- Ασαφή κοιλιακό άλγος (πόνο) από πίεση των γειτονικών οργάνων
- Ναυτία και εμετός
- Καούρα
- Αίσθημα βάρους και πόνο ψηλά και δεξιά στην κοιλιά.
Τι μπορεί να προκαλέσει η κύστη ήπατος;
Μια κύστη ήπατος που μεγαλώνει ενδεχομένως να πιέσει ή να αποφράξει γειτονικά όργανα. Σε σπάνιες περιπτώσεις αναφέρεται αιμορραγία, λοίμωξη ή αποφρακτικός ίκτερος (διαφέρει από τον ίκτερο). Η πολυκυστική νόσος του ήπατος μπορεί να προκαλέσει διαταραχή της ηπατικής λειτουργίας ή ακόμη και ηπατική ανεπάρκεια. Οι κακοήθεις κυστικές αλλοιώσεις (καρκίνος) και πιο συγκεκριμένα το κυσταδένωμα / κυσταδενοκαρκίνωμα σπανίως εμφανίζονται στο ήπαρ.
Πως γίνεται η διάγνωση της κύστης ήπατος;
Η διάγνωση μιας κύστης ήπατος επιτυγχάνεται εύκολα με τη διενέργεια ενός απλού υπερηχογραφήματος. Ωστόσο η διάκριση μια απλή κύστεως από ένα κυσταδένωμα, ένα κυσταδενοκαρκίνωμα, μια εχινόκοκκο κύστη ή ακόμα κι από μία καρκινική πρωτοπαθή ή μεταστατική εστία, δεν είναι πάντοτε εύκολη.
Η αξονική τομογραφία είναι σε θέση να υποδείξει μία απλή κύστη ήπατος, ακόμη κι αν αυτή έχει επιπλακεί με εσωτερική αιμορραγία και φέρει διαφραγμάτια. Μάλιστα δύναται να απεικονίσει σαφώς την περιγεγραμμένη βλάβη, που αντιστοιχεί στην κύστη.
Πότε αφαιρείται η κύστη ήπατος;
Εάν η διάγνωση δείξει ασυμπτωματική μη παρασιτική κύστη ήπατος, τότε δεν χρειάζεται κάποια θεραπευτική παρέμβαση. Εφόσον όμως προκληθούν συμπτώματα ή επιπλοκές, τότε θα πρέπει να διενεργηθεί χειρουργική επέμβαση, είτε με την ανοιχτή μέθοδο είτε με τη λαπαροσκοπική.
Οι περιπτώσεις των επιμολυσμένων κύστεων αντιμετωπίζονται όπως τα ηπατικά αποστήματα. Στην περίπτωση που η κύστη περιέχει χολή, τότε θα πρέπει να αφαιρείται με ταυτόχρονη διακοπή της επικοινωνίας με το χοληφόρο δέντρο. Η πολυκυστική νόσος ορισμένες φορές αντιμετωπίζεται με μερική ηπατεκτομή και διατήρηση των λιγότερο κυστικών περιοχών του ήπατος.
Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό Δρ. Ε. Σεβαστιάδη προκειμένου να μάθετε περισσότερα για την κύστη ήπατος. Η πολυετής εμπειρία του σε παθήσεις του ήπατος τον καθιστά αρμόδιο να σας συμβουλεύσει και να ορίσει ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας.