Λίπωμα Ή Σμηγματογόνος Κύστη: Σε Τι Διαφέρουν;

Λίπωμα ή σμηγματογόνος κύστη; Πρόκειται για δυο παθήσεις που είναι ακίνδυνες για την υγεία του οργανισμού και αναπτύσσονται και οι δυο στον υποδόριο ιστό, ο οποίος βρίσκεται κάτω από το δέρμα. Έχουν την τάση να συγχέονται συχνά με αποτέλεσμα η θεραπεία που θα ακολουθήσει ο ασθενής να μην είναι πάντοτε η κατάλληλη. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε κάποιον εξειδικευμένο γιατρό – γενικό χειρουργό ο οποίος θα κάνει σωστή διάγνωση και θα καθοδηγήσει αναλόγως τον ασθενή.

Λίπωμα ή σμηγματογόνος κύστη – Σε τι διαφέρουν;

Για να καταλάβει ο ασθενής αν έχει λίπωμα ή σμηγματογόνο κύστη δεν αρκεί απλά να αγγίξει το σημείο, στο οποίο έχει εμφανιστεί. Τα λιπώματα είναι μαλακοί όγκοι που μετακινούνται κάτω από το δέρμα. Οι κύστες είναι επίσης μαλακές και μετακινούνται, συνήθως το σχήμα τους είναι σφαιρικό.. Ωστόσο, ακριβής διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο από τον χειρούργο, αφού εξετάσει εξονυχιστικά το σημείο.

Τα χαρακτηριστικά του λιπώματος

Το λίπωμα είναι ένας καλοήθης όγκος μαλακών ιστών που αναπτύσσεται στο δέρμα. Διακρίνεται σε 5 διαφορετικούς τύπους: ενθυλακωμένο, στρογγυλό, ανώδυνο, κινητό και με διάμετρο μικρότερη από 5 εκατοστά. Αν, ωστόσο, ένα λίπωμα μεγαλώνει με πολύ γρήγορο ρυθμό, δεν πρέπει να αμεληθεί. Υπάρχει η πιθανότητα να πρόκειται για επικίνδυνο λίπωμα και να εξελιχθεί σε καρκινικό όγκο. Τα λιπώματα μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Τα πιο χαρακτηριστικά σημεία που προκαλούνται είναι τα εξής:

  • Χέρια
  • Πόδια
  • Αυχένας
  • Μέτωπο
  • Κοιλιά
  • Ώμοι

Ο κληρονομικός παράγοντας παίζει μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση λιπώματος. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση του είναι η νόσος του Dercum, η νόσος Madelung και το σύνδρομο Garden. Αν ο ασθενής θέλει να αφαιρέσει το λίπωμα, μπορεί να το κάνει είτε με χειρουργική επέμβαση, είτε με λιποαναρρόφηση.

Τα χαρακτηριστικά της σμηγματογόνου κύστης

Οι κύστες που έχουν δημιουργηθεί από φραγμένους ή φλεγμονώδεις πόρους, οδηγούν στην εμφάνιση σμηγματογόνου κύστης. Η σμηγματογόνος κύστη μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το σώμα. Πολύ συχνά  εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής καθώς και στη ράχη. Όταν εμφανίζεται στο πρόσωπο επηρεάζει πολύ την ψυχολογία του ασθενή καθώς τον κάνει να νιώθει άβολα με την εμφάνισή του. Θα πρέπει να αποφεύγεται η άσκηση πίεσης στις κύστες γιατί μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη μόλυνση και να δημιουργήσει αποστήματα.

Αν ο ασθενής έχει πειράξει τις κύστες και έχει προλάβει να δημιουργηθεί απόστημα, τότε ο χειρουργός θα ανοίξει το απόστημα για να βγει το πύον που έχει μαζευτεί. Αν δεν έχει προκληθεί τέτοιου είδους μόλυνση, τότε πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθούν οι κύστες. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο. Πρόκειται για μια ανώδυνη διαδικασία που δεν κουράζει τον ασθενή, καθώς του χορηγείται τοπική αναισθησία ενώ είναι σχεδόν αναίμακτη. Μετά το πέρας της επέμβασης, μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην καθημερινότητά του.