This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Λίπωμα
Το λίπωμα είναι ένας καλοήθης όγκος που εμφανίζεται πολύ συχνά και αναπτύσσεται κάτω από τον ιστό του δέρματος. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο στο σώμα ενός ανθρώπου. Συνηθέστερες περιοχές εμφάνισής του είναι:
- Τα χέρια
- Τα πόδια
- Ο ώμος
- Ο θώρακας
- Η κοιλιά
- Ο αυχένας
Το λίπωμα αποτελείται από λιποκύτταρα, τα οποία αυξάνονται σε μέγεθος με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός εξογκώματος. Αυτό το εξόγκωμα είναι μαλακό, ενώ κατά την κίνηση ή την ψηλάφησή του μπορεί να μετακινηθεί.
Ένα λίπωμα δεν αποτελεί απειλή για την υγεία του ανθρώπου, καθώς δεν εξελίσσεται σε καρκίνωμα.
Τα αίτια για τη δημιουργία του λιπώματος δεν είναι σαφή, ενώ εμφανίζονται περισσότερο στους άνδρες και στις ηλικίες μεταξύ 40 με 60 ετών.
Λίπωμα – Συμπτώματα
Το λίπωμα συνήθως δεν εμφανίζει συμπτώματα και ο ασθενής δε θα το παρατηρήσει έως ότου αυξηθεί σε μέγεθος. Σε αυτό το σημείο η ενόχληση του ασθενούς συνήθως οφείλεται σε αισθητικούς λόγους.
Ένα λίπωμα δεν προκαλεί πόνο, παρά μόνο σε περιπτώσεις που ασκεί πίεση σε κάποιο νεύρο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα, όπως είναι:
- Μούδιασμα
- Δυσκολία κινήσεων
- Αίσθημα βάρους
- Πίεση
Τα λιπώματα εμφανίζονται συνήθως μεμονωμένα, ωστόσο κάποιες φορές μπορεί να εκδηλωθούν ανά δεκάδες ή και εκατοντάδες. Σε αυτήν την περίπτωση κάνουμε λόγο για λιπωμάτωση.
Λίπωμα – Διάγνωση
Η διάγνωση πραγματοποιείται από εξειδικευμένο γενικό χειρουργό, ο οποίος μπορεί με ευκολία να εντοπίσει το λίπωμα. Η διαδικασία που ακολουθεί είναι η λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και στη συνέχεια κλινική εξέταση. Μέσω της ψηλάφησης είναι σε θέση να διακρίνει:
- Το μέγεθος της διόγκωσης
- Την υφή του λιπώματος (μαλακό ή σκληρό)
- Την κινητικότητά του κάτω από το δέρμα
Επίσης, η κλινική εξέταση θα βοηθήσει ώστε να αποκλειστεί και η πιθανότητα λιποσαρκώματος (σπάνια μορφή κακοήθους όγκου).
Σε ορισμένες περιπτώσεις συστήνεται να πραγματοποιηθούν και οι ακόλουθες εξετάσεις:
- Υπερηχογράφημα
- Αξονική ή Μαγνητική Τομογραφία
- Βιοψία κατόπιν αφαίρεσης του λιπώματος (σε πιο σπάνιες περιπτώσεις)
Λίπωμα – Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση για το λίπωμα είναι αποκλειστικά η χειρουργική επέμβαση όπου πραγματοποιείται η αφαίρεσή του.
Η επέμβαση θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό, έτσι ώστε οι πιθανότητες υποτροπής να μειωθούν.
Η χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με το μέγεθος του λιπώματος, απαιτεί είτε τοπική είτε ολική αναισθησία.
Είναι σημαντικό τα λιπώματα να αφαιρούνται προτού μεγαλώσουν πολύ. Ένα μεγάλο λίπωμα οδηγεί σε περισσότερη αιμορραγία κατά την επέμβαση, ενώ απαιτεί μεγαλύτερη τομή και, συνεπώς, θα αφήσει μεγαλύτερο σημάδι.
Λίπωμα – Μετεγχειρητική πορεία
Η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς συνήθως είναι αρκετά ομαλή: Μετά την επέμβαση, ο ασθενής επιστρέφει στην οικία του αμέσως, ενώ είναι σε θέση να συνεχίσει τις καθημερινές του δραστηριότητες.
Τέλος, όταν το λίπωμα αφαιρείται με τον κατάλληλο τρόπο, τότε οι πιθανότητες υποτροπής του είναι μηδαμινές.