This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Μεταβολικό Σύνδρομο
Tι είναι το μεταβολικό σύνδρομο.
Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μία διαταραχή κατά την οποία συνυπάρχουν στο άτομο ταυτόχρονα παθήσεις υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως αναφέρει ο εξειδικευμένος Γενικός Χειρουργός Δρ. Ε. Σεβαστιάδης. Οι παθήσεις αυτές περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, το σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, την αρτηριακή υπέρταση και τη δυσλιπιδαιμία. Η πάθηση περιγράφηκε αναλυτικά το 1988 από τον Gerald Reaven.
Ποια είναι τα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου;
Το μεταβολικό σύνδρομο δεν προκαλεί πάντοτε συμπτώματα. Ως εκ τούτου, τα συμπτώματα που παρατηρούνται αναμένεται να ποικίλλουν ανάλογα με το ποια είναι η κυρίαρχη πάθηση. Για παράδειγμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα υψηλά τριγλυκερίδια και η χαμηλή HDL χοληστερόλη συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Όμως το υψηλό σάκχαρο στο αίμα (υπεργλυκαιμία) μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:
- Αποχρωματισμός στις μασχάλες ή στην πλάτη και στα πλάγια του λαιμού (acanthosis nigricans)
- Θολή όραση
- Αυξημένη δίψα (πολυδιψία)
- Αυξημένη ανάγκη για ούρηση, ιδιαίτερα τη νύχτα.
- Κούραση.
Που οφείλεται το μεταβολικό σύνδρομο;
Οι αιτίες εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου δεν είναι πλήρως κατανοητές και μάλιστα θεωρείται πολυπαραγοντικό ζήτημα. Η παχυσαρκία και ο καθιστικός τρόπος ζωής ενισχύουν τους παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την υψηλή χοληστερόλη, την αντίσταση στην ινσουλίνη και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη τύπου 2.
Επειδή το μεταβολικό σύνδρομο και η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέονται στενά, πολλοί Ιατροί πιστεύουν ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να είναι η αιτία του μεταβολικού συνδρόμου. Ωστόσο δεν έχει βρεθεί μια άμεση σχέση μεταξύ των δύο συνθηκών. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, οι ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται από το χρόνιο στρες οδηγούν σε παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη και υψηλότερα λιπίδια του αίματος (τριγλυκερίδια και χοληστερόλη).
Τέλος, άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στο μεταβολικό σύνδρομο περιλαμβάνουν γενετικές αλλαγές στην ικανότητα ενός ατόμου να διασπά τα λίπη (λιπίδια) στο αίμα, τη μεγαλύτερη ηλικία και προβλήματα στον τρόπο κατανομής του σωματικού λίπους.
Πώς γίνεται η διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου;
Το πρώτο βήμα στη διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου είναι η λήψη του ιστορικού του ασθενούς. Ακολουθεί η φυσική και ορισμένες άλλες εξετάσεις. Τα κριτήρια τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τη διάγνωση της πάθησης περιλαμβάνουν:
- Κοιλιακή παχυσαρκία
- ΔΜΣ πάνω από 25
- Υψηλά τριγλυκερίδια
- Χαμηλή HDL χοληστερόλη
- Υψηλή αρτηριακή πίεση ή χρήση φαρμάκων για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης
- Υψηλή γλυκόζη αίματος νηστείας
- Αυξημένη πήξη του αίματος. Αυτό σημαίνει ότι έχετε περισσότερο ενεργοποιητή πλασμινογόνου πλάσματος και ινωδογόνο, που προκαλούν πήξη του αίματος.
- Αντίσταση στην ινσουλίνη, που σημαίνει διαβήτη τύπου 2, μειωμένη γλυκόζη νηστείας ή μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη. Το τεστ μειωμένης ανοχής γλυκόζης μετρά την ανταπόκριση του οργανισμού στη ζάχαρη.
Πως θεραπεύεται το μεταβολικό σύνδρομο;
Επειδή το μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί ένα συνδυασμό παθήσεων, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μέθοδος θεραπείας η οποία να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα όλες τις υποκείμενες παθήσεις. Στόχος λοιπόν της θεραπείας είναι να αντιμετωπιστούν τα επιμέρους νοσήματα λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και την κατάσταση υγείας του εκάστοτε ασθενή.
Με την παχυσαρκία πρώτη στη λίστα των αιτιών, στόχος είναι η αντιμετώπισή της. Αν δεν αντιμετωπιστεί επιτυχώς μέσω της συντηρητικής θεραπείας, τότε λύση μπορεί να δώσει μόνο το χειρουργείο. Στη φαρέτρα του χειρουργού υπάρχουν οι εξής τεχνικές, οι οποίες εκτός από την παχυσαρκία αντιμετωπίζουν και τον διαβήτη τύπου 2:
- Γαστρικό μανίκι (επιμήκης γαστρεκτομή )
- Γαστρική παράκαμψη (bypass)
- Αναστόμωση (mini bypass)
- Χολοπαγκρεατική εκτροπή
- Γαστρική πτύχωση
- Επανεγχειρήσεις παχυσαρκίας.
Επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Ε. Σεβαστιάδη καθώς η εκτεταμένη εμπειρία του στην αντιμετώπισης της παχυσαρκίας εγγυώνται την εφαρμογή ενός σωστού και εξατομικευμένου πλάνου θεραπείας.
Τι προκαλεί το μεταβολικό σύνδρομο;
Η αιτία του μεταβολικού συνδρόμου δεν είναι γνωστή. Πλήττει τους άνδρες και τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Το μεταβολικό σύνδρομο μπορεί επίσης να επηρεάσει παιδιά και εφήβους.
Ποια είναι τα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου;
Το ίδιο το μεταβολικό σύνδρομο δεν προκαλεί συμπτώματα. Αλλά προκαλούνται συμπτώματα από τις επιπλοκές του, μεταξύ των οποίων όπως:
- Στεφανιαία νόσος
- Υψηλή πίεση του αίματος
- Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Πώς αντιμετωπίζεται το μεταβολικό σύνδρομο;
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η απώλεια βάρους είναι ο καλύτερος τρόπος για τη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου. Αυτό μπορεί να σημαίνει μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει σταδιακά.
Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω το μεταβολικό σύνδρομο;
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά. Η άσκηση για 30 λεπτά 5 φορές την εβδομάδα βοηθάει επίσης. Η διακοπή του καπνίσματος θα μειώσει επίσης τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.