Μετεωρισμός & Αέρια Στομάχου – Εντέρου

Μετεωρισμός είναι η συσσώρευση αερίων κατά μήκος της γαστρεντερικής οδού. Αυτή η συσσώρευση από αέρια εντέρου και στομάχου δημιουργούν την ανάγκη για διαδοχική και συνεχή αποβολή τους από τον οργανισμό, συχνά προκαλώντας πόνο, δυσφορία αλλά και ντροπή στον πάσχοντα.

Όταν ο μετεωρισμός επιμένει, εμποδίζει και δυσχεραίνει την καθημερινότητα. Σίγουρα, όμως, δεν παύει να αποτελεί μια φυσική διαδικασία του οργανισμού. Συνήθως είναι αποτέλεσμα διατροφικών συνηθειών, ενώ είναι πιθανό να αποτελεί σύμπτωμα ορισμένων παθήσεων.

Μετεωρισμός – Πώς δημιουργούνται τα υπερβολικά αέρια εντέρου; Τι τα προκαλεί;

Αρχικά, τα αέρια εντέρου μπορούν να προκληθούν μέσω απλής κατάποσης αέρα. Αυτό είναι εφικτό όταν το στόμα παραμένει ανοιχτό αρκετή ώρα καθώς το άτομο επιδίδεται σε συνήθειες, όπως:

  • Το κάπνισμα
  • Η αναμάσηση τσίχλας
  • Η κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών
  • Συχνή ομιλία κατά τη διάρκεια του φαγητού

Στην πλειονότητά τους, όμως, οφείλονται σε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, τις οποίες ο οργανισμός δυσκολεύεται να επεξεργαστεί. Όταν λόγω αυτών των τροφών η διαδικασία της πέψης εμποδίζεται, τότε το λεπτό έντερο μπορεί να μην τις απορροφήσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οδηγούνται στο παχύ έντερο, του οποίου η φυσική μικροχλωρίδα επεξεργάζεται τις ουσίες. Κατα τη διάρκεια αυτής της επεξεργασίας, λοιπόν, παράγονται τα αέρια εντέρου.

Ποιες παθήσεις συνδέονται με τον μετεωρισμό;

Οι τροφικές δυσανεξίες είναι συνήθεις αιτίες που προκαλούν αέρια εντέρου σε μεγάλες ποσότητες, λόγω αδυναμίας επεξεργασίας συγκεκριμένων υδατανθράκων, πρωτεϊνών και άλλων ουσιών.

Μερικές απο τις πιο γνωστές δυσανεξίες είναι της λακτόζης και της γλουτένης. Η λακτόζη αποτελεί το σάκχαρο που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα ενώ η γλουτένη είναι πρωτεΐνη η οποία βρίσκεται στα σιτηρά. Η πάθηση της δυσανεξίας στη γλουτένη είναι γνωστή και ως κοιλιοκάκη.

Τα αέρια εντέρου πολλές φορές, επίσης, συνδέονται με τις εξής παθήσεις :

  • Σύνδρομο βραχέος εντέρου
  • Ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (π.χ. ελκώδης κολίτιδα)
  • Δυσκοιλιότητα
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Πεπτικό έλκος
  • Σακχαρώδη διαβήτη

Ποιες τροφές προκαλούν τα αέρια εντέρου;

Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες τροφίμων, με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ουσίες όπως η ραφινόζη και η σορβιτόλη, οι οποίες προκαλούν περισσότερα αέρια εντέρου απο άλλες. Πιο συγκεκριμένα, οι «ένοχες» κατηγορίες είναι:

  • Όσπρια, όπως τα φασόλια, τα ρεβίθια και η φάβα
  • Λαχανικά, εκ των οποίων τα σπαράγγια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών
  • Φρούτα, ιδιαίτερα τα δαμάσκηνα, τα σύκα και τα μήλα
  • Αμυλούχες τροφές και σιτηρά όπως το ψωμί και η βρώμη
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία συχνά προκαλούν αέρια και φούσκωμα ακόμα και σε άτομα χωρίς δυσανεξία στη λακτόζη

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω με φυσικό τρόπο τα αέρια εντέρου (μετεωρισμό);

Όταν τα αέρια εντέρου προκύπτουν απο τροφές των κατηγοριών που αναφέραμε παραπάνω, η πιο σωστή συμβουλή είναι η κατανάλωσή τους να γίνεται με μέτρο. Ωστόσο, δε θα πρέπει να αποφεύγονται τελείως καθώς αποτελούν τροφές που, παρά τα ενοχλητικά αποτελέσματα, είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και απαραίτητες για την καλή υγεία του οργανισμού.  Όταν έχουμε δυσανεξία σε κάποια τροφή και γενικότερα έντονο μετεωρισμό και φούσκωμα, συστήνεται η αντικατάστασή της με άλλη θρεπτικά αντίστοιχη τροφή.

Παράλληλα, μπορούμε να εντάξουμε στο διατροφολόγιό μας τροφές που περιορίζουν τα αέρια και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού όπως το γιαούρτι, το ρύζι και οι ώριμες μπανάνες.

Αξίζει να σημειωθεί οτι το τσάι απο βότανα, όπως η μέντα και η μαντζουράνα, προάγει την πέψη και βοηθά στην ελάττωση των αερίων του εντέρου.

Το σημαντικότερο βέβαια είναι να παρατηρούμε ποιες τροφές μας προκαλούν αέρια (σε αυτό βοηθάει να κρατάμε κάποιου είδους «ημερολόγιο»), ώστε να διαχειριστούμε σωστά τη διατροφή μας και να καταλάβουμε καλύτερα τον οργανισμό μας.

Τέλος, η πρόσληψη περισσότερων υγρών μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις όπως η δυσκοιλιότητα και έτσι να αποφευχθεί η συσσώρευση των αερίων. Η ελαφριά άσκηση επίσης, όπως το περπάτημα, συμβάλλει σημαντικά στην καλή κυκλοφορία και την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.