Μετεγχειρητική Κήλη

Τι είναι η μετεγχειρητική κήλη;

Ως μετεγχειρητική κήλη ορίζεται η κήλη που εμφανίζεται σε κάποιο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος στο οποίο έχει προηγηθεί τομή λόγω παρελθοντικού χειρουργείου. Η μετεγχειρητική κήλη είναι αποτέλεσμα της πρόπτωσης τμήματος του εντέρου ή κάποιου οργάνου, εκτός της ανατομικής του θέσης, μέσω μιας παλαιότερης εγχειρητικής τομής.

Όπως διευκρινίζει ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Ε. Σεβαστιάδης, η εν λόγω κήλη δύνανται να εμφανιστεί μήνες ή ακόμη και χρόνια μετά από κάποια επέμβαση. Είναι μια από τις πιο συχνές επιπλοκές των χειρουργικών επεμβάσεων της κοιλιάς. Υπολογίζεται πως περίπου το 1/3 των ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση κοιλίας, θα αναπτύξουν μετεγχειρητική κήλη. Πρόκειται για τη δεύτερη πιο συχνή κήλη μετά τη βουβωνοκήλη.

Πού οφείλεται η μετεγχειρητική κήλη;

Μια αιτία εξαιτίας της οποίας ίσως εμφανιστεί η μετεγχειρητική κήλη (ή όπως αλλιώς λέγεται κοιλιοκήλη), είναι κάποιο σφάλμα κατά τη συρραφή (μήκος της τομής, η τεχνική σύγκλεισης της κοιλιάς, ατελής συρραφή κ.α.). Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες στους οποίους δύνανται να οφείλεται η κήλη αυτού του τύπου:

  • Φλεγμονή ή διαπύηση του τραύματος (της αρχικής επέμβασης)
  • Κάπνισμα
  • Χρόνιος βήχας
  • Παχυσαρκία
  • Διατροφικές διαταραχές, π.χ. υποθρεψία
  • Αγωγή με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Λοίμωξη του εγχειρητικού τραύματος
  • Μεγάλη τάση κατά τη συρραφή των κοιλιακών τοιχωμάτων.

Ποια είναι τα πιθανά συμπτώματα της μετεγχειρητικής κήλης;

Ίσως το πιο διακριτό σύμπτωμα είναι το εξόγκωμα που δημιουργείται λόγω της κήλης. Ο ασθενής είναι πολύ πιθανό να αισθανθεί κάποια ενόχληση λόγω της δυσμορφίας που προξενείται από την κήλη. Παρόλα αυτά ενδέχεται να εμφανιστούν έντονα και ενοχλητικά, συμπτώματα, ανάλογα του μεγέθους και του περιεχομένου της κήλης. Αν γίνεται λόγος για μια μεγάλη κήλη, τότε αντιστοίχως μειώνεται η ενδοκοιλιακή πίεση και κατά συνέπεια προκαλείται δυσκοιλιότητα, δυσκολία στην ούρηση, αδυναμία κινήσεων του κορμού, τοπική ατροφία του δέρματος. Σε αρκετά προχωρημένες καταστάσεις έχουν παρατηρηθεί ακόμα και αναπνευστικά προβλήματα. Στη περίπτωση τώρα που το περιεχόμενο της κήλης «εγκλωβιστεί» μόνιμα μέσα στην κήλη και δεν είναι δυνατόν να επιστρέψει στην κοιλιακή χώρα, τότε τα συμπτώματα επιδεινώνονται: Έντονος πόνος, αδυναμία αποβολής αερίων/κοπράνων και εμετός.

Μετεγχειρητική κήλη: Πώς γίνεται η διάγνωσή της;

Η διάγνωση της μετεγχειρητικής κήλης γίνεται μέσα από την κλινική εξέταση, αφού πρωτίστως προηγηθεί αξιολόγηση των συμπτωμάτων και καταγραφή του ιστορικού του ασθενούς. Ένας έμπειρος Χειρουργός μπορεί μέσω της ψηλάφησης να εντοπίσει την κήλη, καθώς και το μέγεθός της. Ασφαλώς όμως την πλήρη επιβεβαίωση θα δώσει ο απεικονιστικός έλεγχος, ο οποίος περιλαμβάνει αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Πώς θεραπεύεται η μετεγχειρητική κήλη;

Η μοναδική θεραπεία για τη μετεγχειρητική κήλη είναι το χειρουργείο. Σημειώνεται όμως πως πλέον η επέμβαση δεν διενεργείται με τη μέθοδο της κλασσικής χειρουργικής μεθόδου (ανοικτό χειρουργείο), αλλά λαπαροσκοπικά.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι μια σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η οποία συνοδεύεται από πληθώρα πλεονεκτημάτων:

  • Μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος
  • Μικρότερη πιθανότητα αιμορραγίας καθώς
  • Δεν πραγματοποιούνται μεγάλες τομές
  • Δεν αφήνει αντιαισθητικές ουλές
  • Ταχεία ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητα
  • Εξιτήριο σε μόλις μία ημέρα.

Πρόκειται για μια επέμβαση μεγάλης ακρίβειας, που όμως διευκολύνει και τον Χειρουργό. Με τη χρήση της τεχνολογίας και συγκεκριμένα χρησιμοποιώντας το λαπαροσκόπιο (κάμερα υψηλής ευκρίνειας), ο χειρουργός δύναται να έχει πλήρη εικόνα στο εσωτερικό της κοιλιακής περιοχής. Το όργανο αυτό είναι συνδεδεμένο με μια οθόνη υψηλής ανάλυσης (high definition), με αποτέλεσμα να εντοπίζεται επακριβώς η κήλη. Με τη λαπαροσκοπική επέμβαση δίνεται η δυνατότητα στον Χειρουργό όχι μόνο να βρει και άλλες κήλες, αν υπάρχουν, αλλά και να τις αντιμετωπίσει ταυτόχρονα. Η κήλη αποκαθίσταται με τη χρήση ειδικού πλέγματος, το οποίο εξασφαλίζει σταθερότητα και μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής.

Επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Ε. Σεβαστιάδη προκειμένου να μάθετε περισσότερα για την μετεγχειρητική κήλη. Διαθέτει πολυετή εξοικείωση σε θέματα Χειρουργικής και καθίσταται ως εκ τούτου αρμόδιος να σας συμβουλεύσει και κατευθύνει για οποιασδήποτε μορφής κήλη. Η κλινική εξέταση μπορεί να διενεργηθεί στο πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο, με απόλυτη ασφάλεια.