Παλινδρόμηση Στομάχου

Η παλινδρόμηση στομάχου (ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) αφορά σε μια πεπτική διαταραχή που επηρεάζει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα (ΚΟΣ), δηλαδή τον δακτύλιο του μυός μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου. Η συγκεκριμένη πάθηση παρουσιάζεται σε πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι εμφανίζουν συχνά συμπτώματα καούρας και όξινης δυσπεψίας. Ο μηχανισμός που προκαλεί την παλινδρόμηση στομάχου σχετίζεται με τη διαταραχή της φυσιολογικής ροής του υλικού που καταναλώνεται από το άτομο. Με λίγα λόγια, το περιεχόμενο που θα έπρεπε να καταλήξει στο λεπτό έντερο, κατευθύνεται προς τα πάνω, δημιουργώντας έτσι μία κατάσταση παλινδρόμησης.

Ποια είναι τα αίτια της παλινδρόμησης στομάχου;

Η βασική αιτία της παλινδρόμησης στομάχου είναι η διαταραχή στη λειτουργία του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, ο οποίος βρίσκεται στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου. Όταν λειτουργεί φυσιολογικά, ο σφιγκτήρας ανοίγει κατά την κατάποση και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία κλείνει. Στην περίπτωση όπου ο κατώτερος σφιγκτήρας δεν κλείνει επαρκώς μετά την κατάποση, τότε προκαλείται παλινδρόμηση στομάχου. Αυτό σημαίνει πως όλα τα πεπτικά υγρά βρίσκουν δίοδο και κατευθύνονται στην περιοχή του οισοφάγου (παλινδρομούν).

Η κύρια πάθηση που θεωρείται υπεύθυνη για τη δυσλειτουργία του ΚΟΣ και συνεπώς για την παλινδρόμηση στομάχου είναι η διαφραγματοκήλη.

Ποια συμπτώματα παρουσιάζονται με την παλινδρόμηση στομάχου;

Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται με την παλινδρόμηση στομάχου, περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Οξεία αίσθηση καούρας στο στήθος που συχνά εμφανίζει αντανάκλαση στην περιοχή του λαιμού
  • Πόνος στο ανώτερο μέρος της κοιλίας και στο στήθος
  • Αίσθηση ύπαρξης όγκου (μάζας) στο λαιμό
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Αίσθηση πικρής και ξινής γεύσης στο πίσω τμήμα της στοματικής κοιλότητας
  • Οξύς βήχας ο οποίος είναι εντονότερος κατά τη διάρκεια του ύπνου και συχνά ξυπνάει τον ασθενή
  • Έντονες ερυγές
  • Γουλιές εμετού με μικρή ποσότητα τροφής ή υγρού
  • Λαρυγγίτιδα
  • Προβλήματα αναπνοής και ασθματικά επεισόδια

Διάγνωση

Για να πραγματοποιηθεί η κατάλληλη διάγνωση και να αποκλεισθεί κάποια άλλη πάθηση παρόμοιας συμπτωματολογίας, ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί είτε γαστρεντερολόγο είτε γενικό χειρουργό.
Ο εξειδικευμένος ιατρός αρχικά θα αποσπάσει σημαντικές πληροφορίες από τον ασθενή οι οποίες θα αναδείξουν την ύπαρξη παλινδρόμησης στομάχου. Σύμφωνα με την αξιολόγηση, πιθανόν να κριθεί απαραίτητη η διενέργεια οισοφαγογαστροσκόπησης, ενώ σπανιότερα συστήνεται αξονική τομογραφία.

Η διαγνωστική διαδικασία ολοκληρώνεται με τις παρακάτω εξετάσεις:

  • Έλεγχος με βαριούχο γεύμα
  • PHμετρία όπου μετράται το PΗ στο στομάχι σε διάστημα 24 ωρών
  • Μανομετρία

Παλινδρόμηση Στομάχου & Θεραπεία

Οι κύριες πρακτικές αντιμετώπισης της παλινδρόμησης στομάχου είναι η αλλαγή στην καθημερινή διατροφή και φαρμακευτική θεραπεία. Εάν πρόκειται για υπέρβαρους ασθενείς, η απώλεια κιλών αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στη θεραπευτική διαδικασία.

Σε περίπτωση που τα παραπάνω μέτρα δεν αποδώσουν ή εάν διαγνωσθεί προκαρκινικό στάδιο, τότε η θεραπεία εκλογής είναι η χειρουργική επέμβαση, με πιο ενδεδειγμένη τη λαπαροσκοπική θολοπλαστική κατά Nissen ή Toupet.

Σε περιπτώσεις παχυσαρκίας συνήθως η κατάλληλη αντιμετώπιση είναι η βαριατρική χειρουργική με γαστρική παράκαμψη για την εξάλειψη της παλινδρόμησης καθώς και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία (διαβήτης, κ.α.).