Περιεδρικό Απόστημα

Τι είναι το Περιεδρικό Απόστημα

Το περιεδρικό απόστημα είναι μία πάθηση της ορθοπρωκτικής περιοχής, η οποία παρουσιάζεται είτε στο άνοιγμα του πρωκτικού σωλήνα είτε στον ορθό (το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου). Πρόκειται για μία μολυσμένη κοιλότητα που γεμίζει με πύον και είναι αποτέλεσμα μικροβιακής λοίμωξης.

Το περιεδρικό απόστημα θα εκδηλωθεί σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό στους άντρες απ’ ότι στις γυναίκες, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που θα τους εμφανιστεί είναι τα 40 έτη.

Αίτια

Το περιεδρικό απόστημα οφείλεται σε μόλυνση από μικρόβια στην περιοχή του πρωκτού. Αυτά τα μικρόβια υπάρχουν στο έντερο και το δέρμα φυσιολογικά. Στην περίπτωση κάποιου τραυματισμού ή ανατομικής διαταραχής στην περιοχή, τα μικρόβια εισέρχονται στα βαθύτερα τμήματα της περιοχής με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας αποστηματικής κοιλότητας.

Οι αιτίες που προκαλούν το περιεδρικό απόστημα είναι:

  • Φλεγμονή των περιπρωκτικών αδένων (η πιο συχνή αιτία – 90% των περιπτώσεων)
  • Διαπυητική ιδρωταδενίτιδα
  • Ραγάδα δακτυλίου
  • Κακοήθεια
  • Κοιλιακές ή πυελικές φλεγμονές (εκκολπωματίτιδα)
  • Ακτινομύκωση
  • Φυματίωση
  • HIV
  • Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (νόσος του Crohn και ελκώδης κολίτιδα)

 

Ταξινόμηση

Ανάλογα με τη θέση τους στα τμήματα της πρωκτικής περιοχής, τα περιεδρικά αποστήματα ταξινομούνται σε:

  • Περιπρωκτικά υποβλεννογόνια ή υποδόρια (19%). Επιφανειακά, κάτω από το περιπρωκτικό δέρμα ή κάτω από τον βλεννογόνο του πρωκτού
  • Διασφιγκτηριακά ή ενδοσφιγκτηριακά (19%). Ανάμεσα στον έσω και στον έξω σφιγκτήρα.
  • Ισχιοορθικά ή Ευθυϊσχιακά (60%). Εξωτερικά του σφιγκτηριακού μηχανισμού στο ισχιοορθικό λίπος και κάτω από το δέρμα των γλουτών.
  • Υπερσφιγκτηριακά (2%). Πάνω από τον ανελκτήρα μυ του πρωκτού, εντός της μικρής πυέλου.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Το περιεδρικό απόστημα χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα και οίδημα, ενώ μπορεί να προκαλέσει ήπιο ή οξύ πόνο, ο οποίος γίνεται πιο αισθητός με τις έντονες κινήσεις, το βάδισμα και κατά την αφόδευση. Αρκετές είναι οι φορές που ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί ρίγος, να παρουσιάσει εφίδρωση και να κάνει δέκατα ή πυρετό.

Διάγνωση

Η διάγνωση για την πάθηση γίνεται από εξειδικευμένο ιατρό, ο οποίος, αφού πάρει το ιστορικό του ασθενούς, θα προχωρήσει σε κλινική εξέταση για την επισκόπηση της περιπρωκτικής περιοχής.

Στη συνέχεια, γίνεται δακτυλική εξέταση στον πρωκτό για να εντοπιστούν τυχόν υποβλεννογόνια αποστήματα. Η διαγνωστική διαδικασία συνεχίζεται με την πρωκτοσκόπηση όπου πραγματοποιείται οπτικός έλεγχος για την ολοκλήρωση της διάγνωσης.

Σε επόμενο στάδιο, ο ασθενής θα κάνει αιματολογικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί πιθανή αύξηση λευκοκυττάρων και πολυμορφοπύρηνων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται να γίνουν απεικονιστικές εξετάσεις με μαγνητική τομογραφία και ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα.

Θεραπεία Περιεδρικού Αποστήματος

Η θεραπεία για το περιεδρικό απόστημα γίνεται μέσω χειρουργικής επέμβασης όπου διενεργείται διάνοιξη του αποστήματος και παροχέτευση του πύου.

Στην περίπτωση μικρού αποστήματος, πραγματοποιείται τοπική αναισθησία, ενώ σε πιο βαριές περιπτώσεις απαιτείται ολική αναισθησία.

Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του περιεδρικού αποστήματος είναι σημαντική για την αποφυγή επιδείνωσης της πάθησης. Σε συνθήκες όπου η παροχέτευση δεν έχει γίνει σωστά, υπάρχει πιθανότητα το απόστημα να υποτροπιάσει και να δημιουργηθεί περιεδρικό συρίγγιο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση μεγαλύτερης σοβαρότητας.