Ρήξη χοληδόχου κύστης

Το όργανο που βρίσκεται κάτω από το συκώτι λέγεται χοληδόχος κύστη. Όταν ο τοίχος της διαλυθεί, τότε ο ασθενής πάσχει από ρήξη χοληδόχου κύστης. Ο ρόλος της χοληδόχου κύστης είναι να απελευθερώνει τη χολή στο λεπτό έντερο με σκοπό την διάσπαση των λιπών. Η δυσλειτουργία και, κατ’ επέκταση, η ρήξη της οφείλεται συνήθως σε φλεγμονή από χολολιθίαση (πέτρα στη χολή). Ωστόσο, ρήξη μπορεί να προκληθεί πολύ σπάνια και από κάποιον τραυματισμό.

Ποια είναι τα συμπτώματα ρήξης της χοληδόχου κύστης;

Όταν συμβαίνει ρήξη της χοληδόχου κύστης προκαλούνται συμπτώματα όπως πολύ έντονος πόνος στην κοιλιά. Ακόμη κι αν κρατήσει για μικρό χρονικό διάστημα δε σημαίνει ότι δεν έχει συντελεστεί η ρήξη. Ο πόνος θα επιστρέψει, καθώς η μόλυνση επεκτείνεται στον οργανισμό και δημιουργεί φλεγμονή. Επίσης, μπορεί να προκληθεί το σύνδρομο συστηματικής φλεγμονώδους απόκρισης (SIRS) στο σώμα. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα γιατί αποτελεί μια ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Είναι ζωτικής σημασίας, λοιπόν, να μην αγνοηθούν τα πρώτα συμπτώματα της ρήξης χοληδόχου κύστης. Τα συμπτώματα αυτά είναι:

  • Ξαφνικός και έντονος πόνος στην άνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς
  • Έμετος
  • Πυρετός
  • Ίκτερος

Τι μπορεί να προκαλέσει ρήξη χοληδόχου κύστης;

Οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ρήξη χοληδόχου κύστης είναι οι παρακάτω:

  • Χολολιθίαση (πέτρα στη χολή)
  • Ασκηρίωση
  • Βακτηριακές μολύνσεις
  • Λάσπη στη χολή

Οι τραυματισμοί που μπορεί να οδηγήσουν σε ρήξη της χοληδόχου κύστης σχετίζονται με:

  • Πτώσεις που προκαλούν σοβαρά χτυπήματα στην κοιλιά
  • Τροχαία ατυχήματα

Ρήξη Χοληδόχου Κύστης – Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της ρήξης χοληδόχου κύστης γίνεται από γενικό χειρουργό ο οποίος ειδικεύεται σε παθήσεις χοληδόχου κύστης.

Ο ασθενής υποβάλλεται στις παρακάτω εξετάσεις:

  1. Υπερηχογράφημα της κοιλίας
  2. Αξονική τομογραφία
  3. Εξετάσεις αίματος και ούρων

Πώς θεραπεύεται η ρήξη χοληδόχου κύστης;

Η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της ρήξης χοληδόχου κύστης θα διαμορφωθεί μετά τη διάγνωση. Τις περισσότερες φορές, όμως, κρίνεται αναγκαίο να αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη για να εξασφαλισθεί η υγεία του ασθενούς. Η διαδικασία χειρουργικής αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης ονομάζεται χολοκυσεκτομή και συνήθως πραγματοποιείται με τη λαπαροσκοπική μέθοδο. Πρόκειται για μια μέθοδο που μειώνει δραστικά τον κίνδυνο επιπλοκών. Καθώς είναι ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, ο ασθενής παίρνει εξιτήριο πολύ σύντομα μετά το χειρουργείο.

Αποθεραπεία έπειτα από αντιμετώπιση ρήξης χοληδόχου κύστης

Μετά από κάθε χειρουργείο, ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί όσο πιο πιστά γίνεται τις οδηγίες του γιατρού ώστε να μην δημιουργηθούν επιπλοκές. Είναι πολύ πιθανό να χορηγηθούν στον ασθενή αντιβιοτικά για να αντιμετωπιστεί κάποια βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να έχει προκληθεί. Επίσης, η δημιουργία ενός διαιτητικού προγράμματος διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην αποθεραπεία. Τέλος, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η φροντίδα της χειρουργικής τομής και η αποφυγή έντονων σωματικών δραστηριοτήτων, για ένα χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση.