Σιγμοειδοσκόπηση: Πότε Πρέπει Να Γίνεται;

Η σιγμοειδοσκόπηση είναι μια εξέταση που επιλέγεται όταν ο ασθενής παρατηρεί σειρά από συγκεκριμένα συμπτώματα. Σε περίπτωση που για πολλά χρόνια ο ασθενής ακολουθεί μια συγκεκριμένη διατροφή, όπως π.χ. μεσογειακή, και αυτό ξαφνικά αλλάξει τότε οι τροφές μπορεί να αρχίζουν να επηρεάζουν τη λειτουργία του εντέρου του και πιθανότατα να δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα τα οποία πρέπει να διερευνηθούν μέσω σιγμοειδοσκόπησης.

Άλλη μια περίπτωση που πραγματοποιείται σιγμοειδοσκόπηση είναι όταν προκαλείται αιμορραγία από το ορθό (αίμα στα κόπρανα). Το ορθό και ο πρωκτικός σωλήνας ελέγχουν την αφόδευση των κοπράνων. Αν υπάρξει αίμα κατά τη διενέργεια της αφόδευσης ή στο τέλος της, θα χρειαστεί να γίνει εξέταση στο εσωτερικό του σιγμοειδούς κόλον. Επίσης, αν παρατηρηθεί έντονος κοιλιακός πόνος ή απώλεια κιλών, χωρίς ο ασθενής να κάνει συγκεκριμένη δίαιτα ή να σιτίζεται πιο ελαφριά, τότε επίσης ενδεχομένως να χρειάζεται σιγμοειδοσκόπηση.

Σιγμοειδοσκόπηση – Πώς γίνεται;

Η σιγμοειδοσκόπηση είναι μια εξέταση που απαιτεί μια ιδιαίτερη προετοιμασία. Μοιάζει πολύ με την κολονοσκόπηση, καθώς και σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να κάνει χρήση κλυσμάτων, λίγο πριν την εξέταση. Σίγουρα πρόκειται για σχετικά ενοχλητική διαδικασία, όμως, είναι απαραίτητη ώστε να γίνει σωστά η εξέταση και ο ασθενής να λάβει ακριβείς απαντήσεις σχετικά με το πρόβλημα του. Στην περίπτωση που χρειάζεται πλήρης κένωση ολόκληρου του παχέος εντέρου, ο ασθενής πίνει ένα υγρό της επιλογής του αναμιγμένο με καθαρτικό. Τέτοια υγρά είναι το νερό, ο καφές και το τσάι.

Όταν έρθει η στιγμή της εξέτασης, ο ασθενής θα ξαπλώσει από την αριστερή του πλευρά σε μια επιφάνεια. Στη συνέχεια, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει έναν ειδικό σωλήνα, το σιγμοειδοσκόπιο για να το εισχωρήσει στον πρωκτό. Η κάμερα του έχει τη δυνατότητα να προβάλει το εσωτερικό του σιγμοειδούς κόλον σε μια οθόνη. Ο γιατρός εξετάζει εξονυχιστικά τις εικόνες για να εντοπίσει την παρουσία κάποιου πολύποδα. Αν ανακαλύψει κάποιο σημείο, το οποίο μπορεί να επηρεάζει την ομαλή λειτουργία του εντέρου, γίνεται λήψη ιστού από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο ασθενής ταλαιπωρείται κυρίως στο κομμάτι της προετοιμασίας, όχι τόσο κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Συνήθως δε θα αισθανθεί πόνο αλλά μια έντονη ενόχληση. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν χρησιμοποιείται κάποιου είδους αναισθησία. Επίσης, δεν είναι μια εξέταση που έχει μεγάλη διάρκεια καθώς διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα.

Υπάρχουν επιπλοκές μετά την εξέταση της Σιγμοειδοσκόπησης;

Οι πιο συνηθισμένες αντιδράσεις του οργανισμού μετά τη σιγμοειδοσκόπηση είναι οι εξής:

  • Αίσθηση φουσκώματος
  • Έντονος πόνος στην κοιλιά
  • Κράμπες
  • Ναυτία
  • Πυρετός
  • Αίμα στα κόπρανα

Ειδικά στην περίπτωση που έχει γίνει δειγματοληψία ιστού, το αίμα στα κόπρανα είναι σχεδόν βέβαιο επακόλουθο. Σε περίπτωση που κάποιο σύμπτωμα επιμένει, ο ασθενής θα πρέπει να συμβουλευτεί άμεσα το γιατρό του.