Σμηγματογόνος Κύστη: Κατάλληλη Αντιμετώπιση

Η κατάλληλη αντιμετώπιση για τη σμηγματογόνο κύστη ορίζεται κατόπιν ιατρικού ελέγχου από εξειδικευμένο γενικό χειρουργό. Ο γιατρός θα αποκλείσει άλλες τυχόν παθήσεις όμοιας κλινικής εικόνας, μέσω διαφοροδιάγνωσης, και θα επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για σμηγματογόνο κύστη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μέθοδος αντιμετώπισης είναι η αφαίρεση της κύστης με χειρουργική επέμβαση.

Η διαδικασία δεν απαιτεί κάποιου είδους νάρκωση, παρά μόνο τοπική αναισθησία στο σημείο όπου θα πραγματοποιηθεί η τομή. Πρόκειται, ωστόσο, για πολύ μικρή τομή μέσω της οποίας αφαιρείται ολόκληρη η κύστη. Έπειτα από την επέμβαση συνήθως υπάρχει κάποια μικρή ουλή, κάτι που εξασφαλίζεται από προσεκτική ενδοδερμική συρραφή που πραγματοποιεί ο χειρουργός αφότου ολοκληρωθεί η αφαίρεση της κύστης.

Ο χρόνος της επέμβασης κυμαίνεται από 10 έως 20 λεπτά περίπου και καθ’ όλη τη διάρκεια ο ασθενής δεν αντιμετωπίζει κάποιου είδους ταλαιπωρία. Άμεσα μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές δραστηριότητές του, ακολουθώντας τις μετεγχειρητικές οδηγίες του γιατρού για την υγιεινή της περιοχής.

Μπορεί μια σμηγματογόνος κύστη να είναι καρκινική;

Η σμηγματογόνος κύστη εξαιρετικά σπάνια είναι καρκινική. Η πάθηση αυτή εμφανίζεται συχνά και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή του πάσχοντος.

Μια σμηγματογόνος κύστη μπορεί να θέσει υποψία κακοήθειας εάν συγκεντρώνει κάποιο ή κάποια από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Σημάδι μόλυνσης όπως πόνος, ερυθρότητα ή παροχέτευση πύου
  • Ταχύς ρυθμός ανάπτυξης μετά την αφαίρεση
  • Διάμετρος άνω των πέντε εκατοστών
  • Δυσκολία προσδιορισμού της διόγκωσης από τον πάσχοντα (δε μπορεί να καταλάβει τι είδος όγκου είναι και θα πρέπει να συμβουλευθεί άμεσα γιατρό)

Πώς καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για Σμηγματογόνο Κύστη;

Η κύστη είναι ένα αργά αναπτυσσόμενο εξόγκωμα, γεμάτο παχύρευστο υλικό κίτρινου ή λευκού χρώματος, που μοιάζει με θόλο και μπορεί να μετακινηθεί εύκολα κάτω από το δέρμα. Το παχύρευστο αυτό υλικό είναι το σμήγμα το οποίο προκύπτει από τους σμηγματογόνους αδένες που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Υπάρχουν πολλοί τύποι κύστεων, για την ακρίβεια εκατοντάδες. Σε αντίθεση με τις επιδερμοειδείς κύστεις οι οποίες προέρχονται από το δέρμα και με τις κύστεις οι οποίες προέρχονται από τριχοθυλάκια (θυλακίτιδα), οι σμηγματογόνες κύστεις στην πραγματικότητα είναι πιο σπάνιες. Οι σμηγματογόνες κύστεις μπορούν να αναπτυχθούν σε ολόκληρο το σώμα ενός ατόμου (εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα).

Χαρακτηρίζονται από μια λεία διογκωμένη επιφάνεια στο δέρμα και συνήθως δεν συνυπάρχουν με πόνο, εκτός εάν μολυνθούν.

Σμηγματογόνος Κύστη & Μόλυνση

Η σμηγματογόνος κύστη είναι πιθανόν να οδηγήσει σε μόλυνση μέσω του πόρου (κανάλι) από τον οποίο έρχεται σε επικοινωνία με το υπερκείμενο δέρμα. Αυτό σημαίνει ότι ο πόρος μπορεί να επιτρέψει στα μικρόβια που υπάρχουν στο δέρμα να μεταφερθούν στο εσωτερικό της κύστης. Στο περιβάλλον αυτό τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται με ευκολία. Τότε υπάρχει το ενδεχόμενο φλεγμονής που οδηγεί σε πρήξιμο, ερυθρότητα και έντονη ευαισθησία στη γύρω περιοχή. Εάν παραμείνει χωρίς θεραπεία και η φλεγμονή επιδεινωθεί, τότε η κύστη μπορεί να εξελιχθεί σε απόστημα, προκαλώντας συμπτώματα όπως πυρετό και ρίγη.
Σε μια τέτοια περίπτωση απαιτείται άμεση διάνοιξη του αποστήματος και καθαρισμός του περιεχομένου.