This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Σμηγματογόνος κύστη
Η σμηγματογόνος κύστη είναι ένας καλοήθης όγκος που εμφανίζεται κάτω από το δέρμα (υποδόριος).
Πρόκειται για αδένα που διογκώνεται, είναι ψηλαφητός και περιλαμβάνει σμήγμα στο εσωτερικό του.
Το μέγεθος της σμηγματογόνου κύστης είναι συνήθως όμοιο με αυτό του μπιζελιού.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου η κύστεις συνεχίζουν να διογκώνονται με αποτέλεσμα να γίνονται ιδιαίτερα εμφανείς.
Η σμηγματογόνος κύστη εμφανίζεται σε όλα τα σημεία του σώματος, όμως τα συχνότερα είναι:
- Το κεφάλι
- Ο αυχένας
- Τα άκρα
- Ο λαιμός
Η κύστη μπορεί να εμφανιστεί μόνη της αλλά πολύ συχνά παρουσιάζονται περισσότερες από μία κύστεις.
Σμηγματογόνος Κύστη – Ποια είναι τα αίτια;
Τα αίτια για την ανάπτυξη της σμηγματογόνου κύστης δεν είναι απολύτως ξεκάθαρα. Η πιο διαδεδομένη εξήγηση αφορά στην απόφραξη του πόρου ενός σμηγματογόνου αδένα.
Έτσι, η έκκριση του σμήγματος συνεχίζεται, χωρίς να βρίσκει ‘διέξοδο’, με αποτέλεσμα να προκαλείται διόγκωση στον αδένα. Λόγω της πίεσης, το σμήγμα αποκτά ιδιαίτερα παχύρευστη υφή, ενώ έχει δυσάρεστη οσμή.
Σμηγματογόνος Κύστη – Συμπτώματα
Συνήθως η σμηγματογόνος κύστη δεν παρουσιάζει έντονα συμπτώματα.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο ασθενής μπορεί να νιώθει κάποιου είδους πίεση στο δέρμα του.
Η σμηγματογόνος κύστη υπάρχει πιθανότητα να μολυνθεί μέσω μικροβίων, τα οποία εισχωρούν στο εσωτερικό της μέσα από μικρούς πόρους.

Σε αυτήν την περίπτωση, η κύστη μπορεί να αναπτύξει έντονη φλεγμονή και τελικά να γίνει απόστημα, το οποίο απαιτεί άμεση χειρουργική διάνοιξη.
Σμηγματογόνος Κύστη – Διάγνωση
Η διάγωνση για τη σμηγματογόνο κύστη πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο ιατρό
Η λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς, καθώς και η κλινική εξέταση, τις περισσότερες φορές είναι αρκετά για τη διάγνωση του γιατρού. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπου υπάρχει αμφιβολία σχετικά με την πάθηση, ο γιατρός θα παραπέμψει τον ασθενή να υποβληθεί σε απεικονιστικές εξετάσεις (υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία).
Η απεικόνιση, θα δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα και θα αποκλείσει άλλες παρόμοιες παθήσεις, όπως είναι το λίπωμα κ.α.
Σμηγματογόνος Κύστη – Θεραπεία
Η θεραπεία για τη σμηγματογόνο κύστη είναι η αφαίρεσή της μέσω χειρουργικής εκτομής.
Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και μία πολύ μικρή τομή. Στο τέλος γίνεται αποκατάσταση της ουλής με ενδοδερμικά ράμματα για άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.
Η επέμβαση διαρκεί περίπου 20 λεπτά και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του και τις καθημερινές του ασχολίες αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Ποιο είναι το μέγεθος της σμηγματογόνου κύστεως;
Το μέγεθος των σμηγματογόνων κύστεων είναι περίπου όσο ένα μπιζέλι. Υπάρχουν και περιπτώσεις, όμως, που η σμηγματογόνος κύστη μπορεί να συνεχίσει να διογκώνεται.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισής της;
Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα αίτια. Ένας από τους κύριους παράγοντες που προκαλούν αυτή την διόγκωση είναι η απόφραξη του πόρου ενός σμηγματογόνου αδένα.
Τι συμπτώματα εμφανίζει ο ασθενής;
Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα συμπτώματα που εμφανίζει ο ασθενής, πέρα από την πίεση που μπορεί να νιώσει στο δέρμα του. Εάν, όμως, μολυνθεί μπορεί να δημιουργηθεί φλεγμονή που θα οδηγήσει στη δημιουργία αποστήματος.
Πώς διαγιγνώσκεται;
Η λήψη ιατρικού ιστορικού και η κλινική εξέταση αρκούν. Μόνο στην περίπτωση που ζητηθεί από τον Γενικό Χειρουργό, απαιτούνται απεικονιστικές εξετάσεις π.χ. υπερηχογράφημα, μαγνητική τομογραφία.
Πώς αντιμετωπίζεται η σμηγματογόνος κύστη;
Απαιτείται η αφαίρεση της κύστης μέσω χειρουργείου. Η χειρουργική αφαίρεση γίνεται με τοπική αναισθησία και με μια πολύ μικρή τομή.