Συστροφή Παχέος Εντέρου: Υπάρχει θεραπεία;

Όταν γίνεται περιστροφή σε ένα τμήμα του παχέος εντέρου και εμποδίζεται η φυσιολογική του αιμάτωση, τότε αυτό ονομάζεται συστροφή παχέος εντέρου.  Ανάλογα σε ποιο σημείο θα προκληθεί η πάθηση, η συστροφή αυτή χωρίζεται σε:

  • Σιγμοειδούς
  • Τυφλού
  • Εγκαρσίου

Η συστροφή σιγμοειδούς είναι η πιο συνηθισμένη και εμφανίζεται σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας ή ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις. Για να θεραπευτεί θα χρειαστεί σιγμοειδοσκόπηση και τοποθέτηση  σωλήνα μακριά από το σημείο της απόφραξης. Αν η σιγμοειδοσκόπηση δεν μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά, τότε υπάρχει η επιλογή της ενδοσκοπικής αποσυμφόρησης. Αν οι παραπάνω δυο μέθοδοι δεν καταφέρουν να λύσουν το πρόβλημα, τότε ο ασθενής υποβάλλεται σε ανοιχτή επέμβαση ώστε να αφαιρεθεί το προβληματικό τμήμα του εντέρου. Η ανοιχτή επέμβαση πραγματοποιείται και στην περίπτωση της νέκρωσης του τμήματος του εντέρου, της διάτρησης ή της περιτονίτιδας.

Η συστροφή τυφλού στο έντερο δεν προκαλείται σε ηλικιωμένους αλλά σε πιο νέους ανθρώπους. Η αιτία της συστροφής έχει να κάνει με την όχι και τόσο ομαλή καθήλωση του τυφλού στον οργανισμό. Αντιμετωπίζεται μόνο με ανοιχτή επέμβαση και δεξιά κολεκτομή. 

Η συστροφή εγκαρσίου αποτελεί την πιο σπάνια περίπτωση συστροφής. Για την θεραπεία της, ο ασθενής υποβάλλεται και σε αυτή την περίπτωση σε ανοιχτή επέμβαση και αφαίρεση του εγκαρσίου.

Τι προκαλεί τη συστροφή παχέος εντέρου;

Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι και σήμερα τι ακριβώς προκαλεί τη συστροφή του παχέος εντέρου. Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της είναι:

  • Η λειτουργική υπερκινητικότητα του παχέος εντέρου
  • Η ευκινησία του
  • Το μεγάλο μήκος του σε ορισμένους ανθρώπους

Συστροφή Παχέος Εντέρου – Τι συμπτώματα έχει;

Στην αρχή ο ασθενής που παρουσιάζει συστροφή παχέος εντέρου θα έχει συμπτώματα με πόνο στην περιοχή χωρίς όμως να έχει διάρκεια. Ο πόνος πιθανόν να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται τις πρώτες ημέρες. Όταν ξεκινήσει να γίνεται μόνιμος και πιο έντονος ο πόνος, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει και επεισόδια έμετου.

Συστροφή Παχέος Εντέρου – Πώς γίνεται η διάγνωση;

Σε κάποιες περιπτώσεις, η ακτινογραφία μπορεί να είναι αρκετή για τη διάγνωση και την υιοθέτηση της κατάλληλης θεραπείας. Αν, όμως, δε συμβεί αυτό, ακολουθεί αξονική τομογραφία, όπου θα αναλυθεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια η κλινική εικόνα του ασθενούς. Σε αυτή την εξέταση αναδεικνύονται και τυχόν επιπλοκές που έχουν προκληθεί από την συστροφή.

Συστροφή Παχέος Εντέρου – Υπάρχει θεραπεία;

Όταν δεν έχει υπάρξει νέκρωση κάποιου τμήματος του εντέρου ή διάτρηση, η συστροφή μπορεί να αντιμετωπιστεί σε πρώτο χρόνο με κολονοσκόπηση και μετέπειτα με χειρουργική επέμβαση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτού του είδους η θεραπεία αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματική.

Ωστόσο, αν έχει προλάβει να συντελεστεί νέκρωση ή διάτρηση, τότε ο ασθενής είναι απαραίτητο να χειρουργηθεί το συντομότερο.