Θηλώματα Στον Πρωκτό

Τα θηλώματα στον πρωκτό είναι μια καλοήθης δερματική πάθηση κατά την οποία σχηματίζονται μικρές διογκώσεις από πλεονάζον δέρμα.
Τις πιο πολλές φορές, τα θηλώματα παρουσιάζονται πολλαπλά, με αποτέλεσμα ο ασθενής να αισθάνεται ανάγλυφη την περιοχή του πρωκτού.

Τα θηλώματα στον πρωκτό συνήθως είναι μικρά, με διαστάσεις που δεν ξεπερνούν τα μερικά χιλιοστά (ή και λιγότερο). Το χρώμα τους είναι όμοιο με αυτό του δέρματος ή λίγο πιο σκούρο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν εντοπίζονται εύκολα και δεν προκαλούν προβλήματα. Γενικά, τα θηλώματα στο δέρμα μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Παρόλο που τα θηλώματα στον πρωκτό παρουσιάζουν ευαισθησία, σπάνια είναι επώδυνα. Ορισμένες φορές, όμως, μπορεί να προκαλέσουν ενόχληση και φαγούρα.

Πού οφείλονται τα Θηλώματα στον Πρωκτό;

Αν και δεν είναι ξεκάθαρα τα αίτια, τα θηλώματα στον πρωκτό θεωρείται πως οφείλονται σε γενετική προδιάθεση.
Ένας ή περισσότεροι από τους παρακάτω παράγοντες είναι υπεύθυνοι για το σχηματισμό των θηλωμάτων γύρω από τον πρωκτό:

  • Τριβή ή ερεθισμός. Τα θηλώματα στο δέρμα τείνουν να αναπτύσσονται σε πτυχές και περιοχές αυξημένης τριβής. Τα πρωκτικά θηλώματα μπορεί να αναπτυχθούν λόγω τριβής από την άσκηση, πολύωρου καθίσματος ή στενών ενδυμάτων.
  • Διάρροια. Η επαναλαμβανόμενη διάρροια μπορεί να ερεθίσει το δέρμα γύρω από τον πρωκτό, καθώς τα κόπρανα είναι ιδιαίτερα όξινα και η περιοχή σκουπίζεται συχνότερα με χαρτί τουαλέτας, το οποίο εντείνει τον ερεθισμό.
  • Δυσκοιλιότητα. Τα μεγάλα και σκληρά κόπρανα που προκαλεί η δυσκοιλιότητα, αναγκάζουν το δέρμα να τεντώνεται, ασκώντας πίεση στην περιοχή, κάτι που οδηγεί σε διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων. Εάν το δέρμα δεν επιστρέψει στο αρχικό του σχήμα έπειτα από το τέντωμα ή την πίεση, τότε οι πιθανότητες να αναπτυχθούν θηλώματα στον πρωκτό αυξάνονται.
  • Αιμορροΐδες. Πρόκειται για πρησμένες αρτηρίες στον πρωκτό ή το ορθό. Καθώς αυτές θεραπεύονται και συρρικνώνονται, υπάρχει πιθανότητα το τεντωμένο δέρμα να σχηματίσει θηλώματα.
  • Νόσος του Crohn. Αυτό χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του εντέρου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια και δυσκοιλιότητα – μεταξύ άλλων συμπτωμάτων. Σύμφωνα με έρευνα, τα θηλώματα στον πρωκτό είναι συχνότερα σε άτομα που πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο.

Διάγνωση Θηλωμάτων στον Πρωκτό

Η διάγνωση των θηλωμάτων στον πρωκτό τίθεται πάντα από εξειδικευμένο γενικό χειρουργό ή γαστρεντερολόγο, ο οποίος θα κάνει λεπτομερή ιατρική εκτίμηση της κατάστασης. Συγχρόνως, θα πραγματοποιήσει διαφοροδιάγνωση, αποκλείοντας έτσι παθήσεις που συχνά συγχέονται με τα θηλώματα στον πρωκτό.

Αυτές μπορεί να είναι:

Η διαγνωστική εξέταση συνήθως περιλαμβάνει κλινική εξέταση και κάποιες φορές πρωκτοσκόπηση.
Σε περίπτωση που ο ασθενής είναι άνω των 40 ετών και παρουσιάζει αίμα στα κόπρανα ή μεταβολές στις λειτουργίες του εντέρου, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ενδοσκοπική εξέταση του εντέρου με κολονοσκόπηση για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει κάποια περαιτέρω βλάβη του πρωκτικού σωλήνα ή του παχέως εντέρου.

Τέλος, μερικές φορές πριν από τη θεραπεία των θηλωμάτων του πρωκτού απαιτείται βιοψία ιστού του πρωκτικού δέρματος.

Πώς αφαιρούνται τα Θηλώματα στον Πρωκτό;

Συχνά, τα θηλώματα στον πρωκτό, όταν είναι μικρού μεγέθους, υποστρέφονται αυτόματα (από μόνα τους). Όπως αναφέρεται πιο πάνω, τα θηλώματα δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία του ασθενούς. Έτσι, τις περισσότερες φορές η αφαίρεσή τους επιλέγεται για αισθητικούς λόγους και μπορεί να πραγματοποιηθεί με ποικίλες τεχνικές όπως είναι:

  • Χειρουργική αφαίρεση με νυστέρι ή ειδική διαθερμία
  • Απολίνωση κατά την οποία ειδικό νήμα τυλίγει τα θηλώματα στον πρωκτό οδηγώντας στη διακοπή της ροής αίματος και, ως εκ τούτου, στην εξάλειψή τους.
  • Χρήση laser όπου επιτυγχάνεται ο καυτηριασμός των θηλωμάτων.
  • Κρυοπηξία η οποία περιλαμβάνει τη χρήση υγρού αζώτου το οποίο καταστρέφει τα θηλώματα.

Ανάλογα με το περιστατικό και κατόπιν συζήτησης με τον ασθενή, ο εξειδικευμένος χειρουργός θα ορίσει την κατάλληλη θεραπεία.