Χολολιθίαση Στα Παιδιά: Πώς αντιμετωπίζεται;

Η χολολιθίαση (πέτρα στη χολή) στα παιδιά είναι μια πάθηση που αναπτύσσεται στη χοληδόχο κύστη και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Πρόκειται για την συγκέντρωση πετρών στη χολή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή ή απόφραξη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στο παιδί έντονο πόνο στην κοιλιακή χώρα. Η χολολιθίαση στα παιδιά χωρίζεται σε διάφορους τύπους, ανάλογα με το είδους του χολόλιθου. Οι χρωστικοί χολόλιθοι είναι ο συνηθέστερος τύπος που εμφανίζεται στις μικρές ηλικίες. Σε αυτήν την περίπτωση, η πρόκλησή τους οφείλεται στην υπερβολική ποσότητα χολερυθρίνης. Αντίθετα, οι λίθοι χοληστερόλης εμφανίζονται κατά κύριο λόγο στους ενήλικες.

Οι πέτρες στη σχολή οφείλονται σε πολλές αιτίες. Η μη φυσιολογική παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, η κατάχρηση αντισυλληπτικών χαπιών καθώς και η μακροχρόνια παρεντερική διατροφή μπορεί να δημιουργήσουν ευνοϊκό περιβάλλον για τη δημιουργία λίθων στη χολή. Τα κορίτσια είναι πολύ πιο ευάλωτα από τα αγόρια απέναντι σε αυτήν την πάθηση. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει η παχυσαρκία, η οξεία νεφρική ανεπάρκεια και η απότομη απώλεια βάρους.

Χολολιθίαση στα παιδιά – Συμπτώματα

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται ότι πάσχουν από χολολιθίαση καθώς δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Στην περίπτωση που η πάθηση εκδηλωθεί με συμπτώματα αυτά θα είναι τα εξής:

  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Πυρετός
  • Πόνος στην κοιλιακή χώρα

Πολύ πιθανό τα συμπτώματα να εκδηλωθούν μετά από κάποιο γεύμα που περιέχει μεγάλη ποσότητα λιπαρών. Αν τα συμπτώματα δεν παρουσιάσουν ύφεση αλλά γίνουν πιο έντονα μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολικό πόνο, υψηλό πυρετό με ρίγη ή ίκτερο.

Χολολιθίαση στα παιδιά – Διάγνωση & Θεραπεία

Ο γενικός χειρουργός θα πρέπει να ενημερωθεί από τον γονέα σχετικά με την έναρξη των συμπτωμάτων, την έντασή τους και το ιατρικό ιστορικό του παιδιού. Για να προχωρήσει ο γιατρός σε ακριβή διάγνωση, θα χρειαστεί το παιδί να κάνει υπέρηχο. Ανάλογα με τα αποτελέσματα του υπερήχου, ο γιατρός θα αποφασίσει αν απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Σε περίπτωση που πρέπει να αφαιρεθούν οι λίθοι, τότε το παιδί θα πρέπει να υποβληθεί σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή ώστε να αφαιρεθεί η φραγμένη χοληδόχος κύστη.

Η χειρουργική επέμβαση που γίνεται λαπαροσκοπικά είναι μια λιγότερο επεμβατική μέθοδος από την κλασική χειρουργική επέμβαση. Κατά τη διάρκειά της πραγματοποιούνται μικρές τομές στην κοιλιακή χώρα και με ένα ειδικό εργαλείο ο χειρουργός αποκτά πρόσβαση στην χοληδόχο κύστη. Πρόκειται για μια ασφαλή διαδικασία με επιτυχημένα αποτελέσματα, η οποία εφαρμόζεται κάτω υπό γενική αναισθησία. Η εξελιγμένη τεχνική της λαπαροσκόπησης προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στον ασθενή, τα οποία είναι:

  • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Ταχεία ανάρρωση
  • Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Άλλη μια εξελιγμένη μέθοδος είναι το ERCP.  Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός εισάγει στον οργανισμό από την στοματική κοιλότητα του παιδιού ένα μακρύ, εύκαμπτο εργαλείο, το οποίο είναι εξοπλισμένο με φως και μια μικροσκοπική κάμερα. Έχοντας αποκτήσει πρόσβαση στον πεπτικό σωλήνα, ο χειρουργός μπορεί και αφαιρεί τη χοληδόχο κύστη.

Μετεγχειρητική περίοδος

Το παιδί θα χρειαστεί να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο για 1-2 ημέρες. Το πρώτο διάστημα μετά την επέμβαση θα χρειαστεί να ξεκουραστεί και να αποφύγει την έντονη σωματική δραστηριότητα. Αν το παιδί ταλαιπωρείται από πόνο, ο γιατρός θα του συνταγογραφήσει ειδικά παυσίπονα ώστε να μειώσει την έντασή του. Είναι σημαντικό οι τομές να παραμένουν καθαρές για να αποφευχθούν τυχόν μολύνσεις. Ο γιατρός θα χρειαστεί να εξετάσει το παιδί σχεδόν ένα μήνα μετά την επέμβαση για να βεβαιωθεί ότι η ανάρρωση πραγματοποιείται, χωρίς επιπλοκές.