Αιμορροΐδες Ή Ραγάδα Δακτυλίου;

Πολύ συχνά οι αιμορροΐδες συγχέονται με τη ραγάδα δακτυλίου καθώς και οι δύο περιπτώσεις παρουσιάζουν κοινά συμπτώματα. Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε αυτές τις παθήσεις;

Η επώδυνη διέλευση των κοπράνων κατά την κένωση, η οποία συνοδεύεται από αίμα στα κόπρανα, συνήθως μαρτυράει την ύπαρξη αιμορροϊδοπάθειας.
Οι αιμορροΐδες αποτελούν τον πιο συχνό λόγο για τον οποίο ένας ασθενής επισκέπτεται το γιατρό. Αν και μπορεί να προκαλούν έντονο πόνο και ερεθισμό, σπάνια οδηγούν σε μακροχρόνια βλάβη. Μπορούν, ωστόσο, εύκολα να παρερμηνευτούν ως ραγάδα δακτυλίου.

Η παρόμοια συμπτωματολογία των δύο παθήσεων συχνά οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα και, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς σπεύδουν να ‘διαγνώσουν΄ ότι πάσχουν από αιμορροΐδες.

Για το λόγο αυτό, η εμφάνιση των χαρακτηριστικών συμπτωμάτων θα πρέπει οδηγήσει τον ασθενή σε εξειδικευμένο χειρουργό ο οποίος είναι σε θέση να κάνει μια σαφή διάγνωση της κατάστασης και να ορίσει την αντίστοιχη θεραπεία.

Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες είναι μια από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις που επηρεάζει περίπου τα τρία τέταρτα του γενικού πληθυσμού ηλικίας έως 50 ετών. Συχνά σχετίζονται με πίεση που προκαλείται κατά τη διάρκεια της κένωσης, συνήθως λόγω χρόνιας δυσκοιλιότητας ή διάρροιας. Η παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα στην τουαλέτα μπορεί επίσης να αποτελέσει παράγοντα που οδηγεί στην πάθηση, καθώς μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική ροή του αίματος στην πρωκτική περιοχή.
Τα παραπάνω μπορεί να προκαλέσουν συγκέντρωση αίματος στα αιμοφόρα αγγεία, κάτι που τελικά προκαλεί διόγκωση των αιμορροΐδων, δηλαδή αιμορροϊδοπάθεια.
Οι αιμορροΐδες εμφανίζονται επίσης εξαιτίας των εξής παραγόντων:

 • Εγκυμοσύνη
 • Παχυσαρκία
 • Κακή διατροφή (έλλειψη φυτικών ινών)

Τα συμπτώματα της πάθησης μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πόνο στην περιοχή του πρωκτού
 • Αιμορραγία κατά την κένωση ή και ανεξάρτητα από αυτή
 • Φαγούρα στον πρωκτό
 • Διόγκωση ή προβολή των αιμορροΐδων από τον πρωκτό

Θεραπεία αιμορροΐδων

Η θεραπεία των αιμορροΐδων αφορά, κατά κανόνα, στην αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες του ασθενούς. Αυτές είναι:

 • Τροποποίηση της διατροφής με περισσότερες φυτικές ίνες και κατανάλωση νερού
 • Βελτίωση στις συνήθειες στην τουαλέτα (μικρότερη παραμονή, κλπ.)
 • Καλή υγιεινή της περιοχής του πρωκτού, ιδιαίτερα μετά την κένωση

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει χρήση ειδικής τοπικής αλοιφής για την ανακούφιση από τον πόνο.

Σε εμμένουσες περιπτώσεις αιμορροϊδοπάθειας, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά στην ποιότητα ζωής του πάσχοντα, επιλέγεται χειρουργική επέμβαση.

Ραγάδα Δακτυλίου

Η κλινική εικόνα της ραγάδας δακτυλίου διαφέρει πολύ από αυτή των αιμορροΐδων. Πρόκειται για μια μικρή ρωγμή που παρουσιάζεται στον πρωκτό και μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Ωστόσο, η ραγάδα δακτυλίου ταυτίζεται με τις αιμορροΐδες όσον αφορά στα αίτια δημιουργίας της. Έτσι, οι αιτίες που δημιουργούν τη ραγάδα δακτυλίου είναι:

 • Δυσκοιλιότητα
 • Χρόνια διάρροια
 • Εγκυμοσύνη ή τοκετός
 • Διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες

Ο ασθενής που πάσχει από ραγάδα δακτυλίου, εκδηλώνει έντονο πόνο ο οποίος γίνεται πιο αισθητός κατά την κένωση, ενώ μπορεί να συνοδεύεται από αιμορραγία. Ανάλογα με τη χρονιότητά της, η ραγάδα δακτυλίου διακρίνεται σε οξεία (λιγότερο από 6 εβδομάδες) ή χρόνια (περισσότερο από 6 εβδομάδες).

Θεραπεία ραγάδας δακτυλίου

Η ραγάδα δακτυλίου πρέπει να αντιμετωπισθεί σωστά από την αρχή, έτσι ώστε να επουλωθεί γρήγορα. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να περάσει σε χρόνιο στάδιο με συχνές υποτροπές και μεγάλη ταλαιπωρία. Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει ειδική αγωγή που στοχεύει στη επούλωση της ραγάδας.

Ο ασθενής συστήνεται να ακολουθήσει διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, να καταναλώνει άφθονο νερό καθημερινά, ενώ μπορεί να χρησιμοποιήσει ειδική αλοιφή τοπικά.

Όπως στην περίπτωση των αιμορροΐδων, έτσι και στη ραγάδα δακτυλίου, η σοβαρότητα του προβλήματος θα ορίσει εάν υπάρχει ανάγκη κάποιας παρεμβατικής θεραπείας.