Παρωνυχία

Η παρωνυχία είναι μια πάθηση κατά την οποία το δέρμα που περιβάλλει τα νύχια των χεριών ή των ποδιών μολύνεται. Η μόλυνση μπορεί να επηρεάσει τις πλευρές και τη βάση των νυχιών ενώ, κάποιες φορές, μπορεί να οδηγήσει σε απόστημα το οποίο εμπεριέχει πύον.
Η παρωνυχία μπορεί να συμβεί σε όλα τα δάκτυλα. Ωστόσο, συχνότερα παρουσιάζεται στα χέρια και ιδιαίτερα στο δείκτη, τον μέσο και τον αντίχειρα.

Υπάρχουν δύο τύποι παρωνυχίας:

 1. Οξεία
  Η οξεία παρωνυχία εμφανίζεται ξαφνικά και είναι αρκετά επώδυνη. Η περιοχή γύρω από το νύχι παρουσιάζει πρήξιμο, ερυθρότητα και προκαλεί αίσθημα καύσου. Αυτό συμβαίνει συνήθως έπειτα από κάποιον τραυματισμό όπου εισβάλλουν τα μικρόβια και δημιουργείται μόλυνση στην τραυματισμένη περιοχή. Ο τραυματισμός μπορεί να προκληθεί από ‘εχθρικό’ μανικιούρ ή πεντικιούρ (έντονο κόψιμο νυχιών) ή ακόμα και από δάγκωμα των νυχιών και των παρωνυχίδων.

 2. Χρόνια
  Η χρόνια παρωνυχία συνήθως αναπτύσσεται αργά, οδηγώντας σε σταδιακό πρήξιμο, ευαισθησία και ερυθρότητα στην περιοχή γύρω από το νύχι. Συχνά προκαλείται από τον μύκητα Candida ή άλλα είδη μυκήτων. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η χρόνια παρωνυχία επηρεάζει πολλά δάχτυλα στο ίδιο χέρι ή πόδι. Οι ομάδες που έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη μόλυνση είναι άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή εργαζόμενοι όπου απαιτείται να εκθέτουν συνεχώς τα χέρια τους σε νερό και χημικά υλικά. Τα επαγγέλματα αυτά περιλαμβάνουν bartending, καθαρισμό σπιτιών, οδοντιατρική, νοσηλευτική, κομμωτήριο, κ.α.

Πού οφείλεται η παρωνυχία;

Η παρωνυχία συνήθως οφείλεται στη μόλυνση με βακτήρια ή μύκητες, με συχνότερα τα Staphylococcus aureus και Streptococcus pyogenes bacteria. Η μόλυνση αυτή προκύπτει όταν παρουσιάζεται φθορά στο δέρμα που περιβάλλει τα νύχια, μια κατάσταση η οποία επιτρέπει στα μικρόβια να εισχωρήσουν.

Οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν στη δημιουργία παρωνυχίας είναι:

 • Είσφρυση όνυχος
 • Υπερβολικό κόψιμο νυχιών
 • Έκθεση των νυχιών σε περιβάλλοντα με υγρασία
 • Πιπίλισμα ή δάγκωμα των νυχιών
 • Περιποίηση νυχιών σε κέντρα αισθητικής (μανικιούρ και πεντικιούρ)

Συμπτώματα Παρωνυχίας

Η οξεία παρωνυχία συνήθως επηρεάζει ένα δάκτυλο και τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν:

 • Οξύτατο πόνο
 • Ερυθρότητα
 • Κάψιμο (έντονο τσούξιμο)
 • Πρήξιμο στο δέρμα γύρω από το νύχι
 • Συλλογή πυώδους υγρού το οποίο σχηματίζεται στο δέρμα δίπλα ή κάτω από το νύχι

Στην περίπτωση της χρόνιας παρωνυχίας τα συμπτώματα είναι πιο ήπια και επηρεάζουν πολλά δάκτυλα:

 • Ευαισθησία στην περιοχή γύρω από το νύχι
 • Μέτριου βαθμού πρήξιμο
 • Φθαρμένη επιδερμίδα
 • Αίσθηση υγρασίας στο δέρμα του νυχιού
 • Παραμόρφωση στο σχήμα του νυχιού

Πώς γίνεται η διάγνωση της Παρωνυχίας;

Σε περίπτωση ήπιας οξείας παρωνυχίας, η διάγνωση μπορεί να γίνει από τον ίδιο τον ασθενή. Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω δίνουν μια σαφή εικόνα για την ύπαρξη της πάθησης και ο ασθενής μπορεί εύκολα να την αναγνωρίσει.

Ωστόσο, εάν ο ασθενής πάσχει από διαβήτη, εμφανίζει έντονα συμπτώματα ή έχουν μολυνθεί περισσότερα από ένα δάκτυλα, τότε είναι αναγκαίο να επισκεφθεί εξειδικευμένο χειρουργό ώστε να αξιολογηθεί κατάλληλα η κατάσταση και να ορισθεί η σωστή θεραπεία.

Πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί η Παρωνυχία;

Η παρωνυχία αντιμετωπίζεται ανάλογα με τον τύπο της, καθώς και τη σοβαρότητα της κατάστασης. 
Στην οξεία παρωνυχία ήπιου βαθμού, συστήνεται συντηρητική αγωγή με συχνά μουλιάσματα του δακτύλου σε ζεστό νερό για περίπου 3 φορές ανά ημέρα.
Εάν η παρωνυχία έχει προκληθεί από βακτηριακή λοίμωξη τότε η θεραπευτική αγωγή περιλαμβάνει λήψη αντιβιοτικών.
Αντίστοιχα, σε περίπτωση όπου η πάθηση οφείλεται σε κάποιον μύκητα, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει αντιμυκητιασικά φάρμακα.

Εάν η παρωνυχία έχει εξελιχθεί σε απόστημα, η θεραπεία εκλογής είναι η διάνοιξή του και στη συνέχεια η παροχέτευση του πύου που εμπεριέχει.