Γαστρικό μανίκι

Η επιμήκης γαστρεκτομή (ή γαστρικό μανίκι) είναι μία επέμβαση που πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Διενεργείται μέσω της λαπαροσκοπικής μεθόδου όπου αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου (περίπου 80%) αφήνοντας ένα μικρό τμήμα.

Το νέο στομάχι αποκτά σωληνοειδή μορφή και το μέγεθος και σχήμα του μοιάζει με αυτό της μπανάνας.

Η επιμήκης γαστρεκτομή αποτελεί μία πολύ δημοφιλή επέμβαση, καθώς επιτυγχάνεται σημαντική απώλεια βάρους δίνοντας μία μόνιμη λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας.

Μέσα από τη συρρίκνωση του στομάχου, καθώς και τη μείωση παραγωγής της γρελίνης (ορμόνη που παράγεται στο στομάχι), η όρεξη του ασθενούς ελαχιστοποιείται, με αποτέλεσμα να καταναλώνει μικρότερες ποσότητες φαγητών.

Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης;

Η διαδικασία της χειρουργικής επέμβασης διαρκεί περίπου μία με τρείς ώρες.

Ο εξειδικευμένος χειρουργός πραγματοποιεί πολύ μικρές οπές στην περιοχή της κοιλιάς και εισάγει το λαπαροσκόπιο – όργανο που φέρει μικρή κάμερα. Η κάμερα αυτή συνδέεται με οθόνη όπου και στέλνονται οι εικόνες από το εσωτερικό της κοιλίας, δημιουργώντας συνθήκες απόλυτου ελέγχου κατά τη διαδικασία της επέμβασης.

Έπειτα, ο χειρουργός εισάγει ειδικά ιατρικά εργαλεία μέσα από τις υπόλοιπες οπές. Με τη χρήση των εργαλείων, αφαιρεί με κάθετη κατεύθυνση τα 3/4 του στομάχου και στη συνέχεια δημιουργεί ένα «μανίκι» με το υπόλοιπο τμήμα. Το νέο στομάχι πλέον μπορεί να διαθέσει χώρο 60 με 100 ml, κάτι που οδηγεί στην άμεση μείωση της όρεξης του ασθενούς.

Μετά την επέμβαση

Την πρώτη ημέρα μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής πρέπει να πίνει υγρά. Τις επόμενες ημέρες μπορεί να φάει πολτοποιημένες τροφές και πρωτεϊνούχα ροφήματα. Τη συγκεκριμένη διατροφή θα πρέπει να την ακολουθήσει για περίπου 4 εβδομάδες.

Μετά από τον πρώτο μήνα, ο ασθενής θα μεταβεί σταδιακά και πολύ προσεκτικά στην κατανάλωση στερεάς τροφής.

Οι βασικές οδηγίες για τον τρόπο κατανάλωσης των τροφών περιλαμβάνουν:

 • Όλες οι τροφές πρέπει να μασηθούν πολύ καλά πριν την κατάποση
 • Δεν πρέπει να καταναλώνονται υγρά μαζί με το φαγητό, για την αποφυγή καταπόνησης του νέου στομάχου
 • Η κατανάλωση των υγρών θα πρέπει να πραγματοποιείται μισή ώρα μετά το γεύμα
 • Αποφυγή αναψυκτικών με πολλές θερμίδες και σνακ (ανάμεσα στα βασικά γεύματα)

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της επιμήκους γαστρεκτομής;

Τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η επιμήκης γαστρεκτομή την έχουν καθιερώσει ως την πιο διαδεδομένη επέμβαση, μαζί με τη γαστρική παράκαμψη.

Τα πλεονεκτήματά της περιλαμβάνουν:

 • Άμεσα μειωμένη όρεξη
 • Εύκολος κορεσμός έπειτα από τη λήψη μικρής ποσότητας τροφής
 • Αφαίρεση του θόλου (τμήμα στομάχου) όπου παράγεται η γρελίνη, κάτι που οδηγεί σε ένα νέο μηχανισμό μειωμένης όρεξης
 • Μειωμένος κίνδυνος επιπλοκών
 • Σύντομη διαδικασία

Απώλεια βάρους

Μετά την επέμβαση, οι ασθενείς χάνουν περίπου το 60% του επιπλέον βάρους τους σε διάστημα 12 έως 18 μηνών. Έτσι, εάν κάποιος ασθενής ζυγίζει 50 κιλά περισσότερο από το φυσιολογικό, τότε θα χάσει 30 κιλά, αν και η απώλεια μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή και μικρότερη, ανάλογα με τον τρόπο ζωής του ασθενούς.

Φυσικά, η άσκηση και η σωστή διατροφή αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες για την ταχύτερη απώλεια βάρους μετά την επέμβαση. Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος των βιταμινών, έτσι ώστε να συμπληρώνονται, εάν διαπιστωθεί έλλειμμα.

Κατά την επέμβαση πραγματοποιούνται μικρές τομές στην περιοχή της κοιλιάς, όπου εισάγεται το λαπαροσκόπιο. Το λαπαροσκόπιο βοηθάει τον χειρουργό να έχει μια εικόνα από το εσωτερικό της κοιλιάς και με αυτόν τον τρόπο έχει τον πλήρη έλεγχο της επέμβασης. Έπειτα με τα ειδικά εργαλεία, αφαιρούνται τα ¾ του στομάχου και το υπόλοιπο τμήμα πλέον διαθέτει χώρο έως και 100ml. Όλη η διαδικασία πραγματοποιείται με τον ασθενή υπό γενική αναισθησία.

Μετά την επέμβαση, δίνονται ορισμένες οδηγίες στον ασθενή. Απαιτείται η κατανάλωση υγρών και για το διάστημα 4 εβδομάδων η κατανάλωση πολτοποιημένων τροφών και πρωτεϊνούχων ροφημάτων.

 

Περίπου 1 μήνα μετά, επιτρέπεται η κατανάλωση στερεάς τροφής αλλά προσεκτικά ακολουθώντας τις εξής οδηγίες:

 • Πολύ καλή μάσηση της τροφής
 • Αποφυγή κατανάλωσης υγρών κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης της τροφής
 • Η κατανάλωση υγρών πρέπει να γίνει μισή ώρα μετά την τροφή
 • Αποφυγή αναψυκτικών και σνακ με υψηλές θερμίδες

 

 • Σύντομη διαδικασία
 • Μειωμένος κίνδυνος επιπλοκών
 • Εύκολος κορεσμός
 • Μειωμένο αίσθημα της πείνας

 

Η πλειοψηφία των ασθενών χάνουν περίπου το 60% του περιττού σωματικού βάρους τους σε διάστημα ενός χρόνου. Τα κιλά που θα χαθούν εξαρτώνται και από τον τρόπο ζωής του ασθενούς.