Ειλεός: Τι Είναι & Πώς Να Τον Αντιμετωπίσετε

Ανατομία του Εντέρου

Το λεπτό έντερο αποτελείται από τρία διακριτά μέρη, το δωδεκαδάκτυλο, τη νήστιδα και τον ειλεό. Στο άπω άκρο, ο ειλεός διαχωρίζεται από το παχύ έντερο, με την ειλεοτυφλική βαλβίδα. Ο ίδιος ο ειλεός είναι πολύ πλούσιος σε λεμφοειδείς θύλακες και συνδέεται με το οπίσθιο κοιλιακό τοίχωμα μέσω του μεσεντερίου. Η αγγειακή του τροφοδοσία παρέχεται από τις αρτηρίες του ειλεού και η νεύρωση του μέσω του κοιλιακού και του άνω μεσεντέριου πλέγματος.

Eιλεός επίσης ονομάζεται η προσωρινή επιβράδυνση της κινητικότητας του πεπτικού σωλήνα που μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση και απόφραξη του. Ο λείος μυς της πεπτικής οδού κινείται σε μια σειρά από κύματα που ονομάζονται περίσταλση, ωθώντας το περιεχόμενο της τροφής ή του ποτού από τον οισοφάγο μέσω του παχέος εντέρου.

Ποια είναι τα είδη του ειλεού;

Οι διαταραχές της περισταλτικής μπορεί να συμβούν οπουδήποτε σε όλο το πεπτικό σύστημα και μπορεί να κυμαίνονται από οξείες έως χρόνιες.

Σοβαρές οξείες περισταλτικές διαταραχές, γνωστές και ως παραλυτικός ειλεός, μπορεί να οδηγήσουν σε λειτουργική εντερική απόφραξη κατά την οποία οι μύες δεν συστέλλονται και μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση αερίων και άλλων υγρών ή στερεών περιεχομένων.

Οι χρόνιες σοβαρές περισταλτικές διαταραχές είναι γνωστές ως ψευδοαπόφραξη και οφείλονται σε χρόνια νευρομυϊκά προβλήματα. Οι ψευδο-αποφράξεις μπορεί να οδηγήσουν σε επίμονες λειτουργικές εντερικές αποφράξεις απειλητικές για τη ζωή.

Σε αντίθεση με τον ειλεό, μια μηχανική εντερική απόφραξη προκύπτει από τη φυσική απόφραξη των εντέρων. Είναι συχνά μια πλήρης απόφραξη και είναι συνήθως το αποτέλεσμα καταστάσεων που προκαλούν ολίσθηση ή συστροφή των εντέρων, αποκόπτοντας τελικά τα αιμοφόρα αγγεία και προκαλώντας θάνατο ιστού.

Άλλα φυσικά εμπόδια στην πεπτική οδό περιλαμβάνουν μάζες, όπως όγκους, κήλες ή πέτρες στη χολή, καθώς και μετεγχειρητικές συμφύσεις που μπορούν να σχηματιστούν κατά την επούλωση.

Ο ειλεός ,λοιπόν, μπορεί να οφείλεται στην απόφραξη του εντέρου (μηχανικός) ή στην λειτουργική επιβράδυνση του εντέρου (παραλυτικός ειλεός).

Τι προκαλεί τον ειλεό;

Καταστάσεις που επηρεάζουν την πεπτική περισταλτική μπορεί να οδηγήσουν σε ειλεό.

 • Η πιο κοινή αιτία ειλεού είναι η χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά ή στην πύελο που ενεργοποιεί μια απόκριση στο στρες που ακινητοποιεί το πεπτικό σύστημα.
 • Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να επιβραδύνουν την περισταλτική.
 • Συστηματική φλεγμονή και έντονος πόνος που απαιτεί παρατεταμένη χρήση οπιοειδών μπορεί συχνά να οδηγήσει σε ειλεό.
 • Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν λοιμώξεις εντός της κοιλιάς όπως γαστρεντερίτιδα, συστηματικές λοιμώξεις όπως σήψη και μεταβολικές ανωμαλίες όπως υποθυρεοειδισμός και ηλεκτρολυτικές ανισορροπίες.

Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ειλεού περιλαμβάνουν αυξημένη ηλικία, σοβαρή λοίμωξη, σοβαρές διαταραχές ηλεκτρολυτών και συννοσηρότητα ορισμένων ιατρικών καταστάσεων όπως ο διαβήτης ή πεπτικές διαταραχές όπως η εκκολπωματίτιδα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Πώς γίνεται η διάγνωση του ειλεού;

Η διάγνωση ξεκινά με την αξιολόγηση του ιατρικού ιστορικού του ατόμου. Η σοβαρότητα των σημείων και των συμπτωμάτων συχνά εξαρτάται από την παρουσία εντερικής απόφραξης και μπορεί να περιλαμβάνει κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, απώλεια όρεξης, αίσθημα πληρότητας, ναυτία, έμετο και αδυναμία διοχέτευσης αερίων ή κοπράνων.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Ένας ειλεός μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως χειρουργικά. Η θεραπεία για ειλεό επικεντρώνεται στην ανάπαυση του εντέρου με τον περιορισμό της λήψης από το στόμα και τη διακοπή των φαρμάκων που μπορεί να τον προκαλούν. Εάν υπάρχει σοβαρή ναυτία και έμετος, η αποσυμπίεση του γαστρεντερικού συστήματος μπορεί να πραγματοποιηθεί με την εισαγωγή ενός σωλήνα από τη μύτη στο στομάχι, προκειμένου να ανακουφιστεί η πίεση που προκαλείται από φούσκωμα και συσσώρευση περιεχομένου. Σε περίπτωση εμφάνισης ειλεού ένας κατάλληλα εξιδεικευμένος χειρουργός αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Ο Γενικός Χειρουργός Δρ Εμμανουήλ Σεβαστιάδης έχει εξειδικευθεί στην χειρουργική κοιλίας και σπλαχνικών οργάνων μετά από πολυετή εργασία σε μεγάλα γερμανικά νοσοκομεία.

 • Οξεία ή χρόνια σοβαρή περισταλτική διαταραχή: Η συγκεκριμένη διαταραχή είναι γνωστή και ως παραλυτικός ειλεός και οδηγεί στην λειτουργική εντερική απόφραξη όπου προκαλείται συσσώρευση αερίων και κοπράνων, επειδή το έντερο δεν λειτουργεί.
 • Αποφρακτική διαταραχή: Η συγκεκριμένη διαταραχή είναι γνωστή ως ψευδοαπόφραξη ή αποφρακτικός ειλεός και οφείλεται σε στένωση του αυλού του εντέρου (όγκος, ξένο σώμα, συμφύσεις)

 • Φάρμακα που μπορούν να οδηγήσουν στην επιβράδυνση της περισταλτικής
 • Συστηματική φλεγμονή που απαιτεί την χρήση οπιοειδών
 • Λοιμώξεις της κοιλιακής χώρας π.χ. γαστρεντερίτιδα, σήψη
 • Μεταβολικές ανωμαλίες π.χ. υποθυρεοειδισμός
 • Χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά
 • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
 • Νευρομυϊκές διαταραχές
 • Διαβήτης
 • Όγκος
 • Ξένο σώμα
 • Χολόλιθος

 

Ο ιατρός θα αξιολογήσει το ιατρικό ιστορικού του ασθενούς και θα του ζητήσει να προβεί σε υπέρηχο, ακτινογραφία κοιλίας ή αξονική τομογραφία για την καλύτερη αξιολόγηση της κατάστασής του.

 

Η αποσυμπίεση του γαστρεντερικού συστήματος πραγματοποιείται με την εισαγωγή ενός σωλήνα από τη μύτη στο στομάχι. Η χειρουργική αντιμετώπιση εξαρτάται από την αιτία εμφάνισης του και την κατάσταση του ασθενούς.