Ανοστόμωση – Mini Bypass

Η mini γαστρική παράκαμψη (mini gastric bypass ή αναστόμωση) είναι μία εξελιγμένη και αποτελεσματική επέμβαση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Αποτελεί έναν συνδυασμό της επιμήκους γαστρεκτομής και της κλασικής γαστρικής παράκαμψης, στοχεύοντας στην απώλεια του πλεονάζοντος βάρους.

Η mini γαστρική παράκαμψη μπορεί να εφαρμοσθεί ως η κύρια επέμβαση για την απώλεια βάρους.

Ωστόσο, μπορεί να είναι θεραπεία εκλογής σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε κάποια προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στομάχου ή επιμήκους γαστρεκτομής και οι οποίες δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα όσον αφορά στην απαλλαγή του ασθενούς από το βάρος.

Πώς πραγματοποιείται η mini γαστρική παράκαμψη;

Η mini γαστρική παράκαμψη πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά.

Αυτό σημαίνει ότι διενεργούνται πολύ μικρές τομές στην περιοχή της κοιλίας μέσα από τις οποίες περνούν ειδικά εργαλεία και κάμερα.

Η συγκεκριμένη ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση εξασφαλίζει μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο, μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο, ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες επιπλοκών και ο ασθενής επιστρέφει ταχύτερα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Κατά την επέμβαση γίνεται απομόνωση ενός μικρού τμήματος που βρίσκεται στην αρχή του στομάχου (γαστρικός θύλακος). Στη συνέχεια αυτό αναστομώνεται με ένα τμήμα του λεπτού εντέρου και έτσι δημιουργείται ένα νέο μικρότερο στομάχι.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται παράκαμψη του αρχικού τμήματος του λεπτού εντέρου (περίπου 150 – 200 εκατοστά) και η τροφή μεταφέρεται από τον οισοφάγο στο νέο στομάχι και στη συνέχεια στο περιφερικό λεπτό έντερο.

Το υπόλοιπο στομάχι και το άνω μέρος του λεπτού εντέρου παραμένει στο σώμα, όμως πλέον δε χρησιμοποιείται για την πέψη των τροφών.

Mini Γαστρική Παράκαμψη & Κλασική Γαστρική Παράκαμψη – Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις δύο επεμβάσεις;

Η mini γαστρική παράκαμψη ουσιαστικά αποτελεί μία εξελιγμένη και πιο απλή τεχνική σε σχέση με την κλασική γαστρική παράκαμψη.

Στην κλασική γαστρική παράκαμψη πραγματοποιούνται δύο ανοστομώσεις ενώ στη mini η διαδικασία ολοκληρώνεται μόνο με μία ανοστόμωση.

Συνεπώς, η mini γαστρική παράκαμψη αφορά σε ένα απλούστερο και, ως εκ τούτου, μικρότερης διάρκειας και πολυπλοκότητας χειρουργείο. Αν και πρόκειται για πιο απλοποιημένη επέμβαση, σε καμία περίπτωση δεν υπολείπεται σε αποτελεσματικότητα από την κλασική επέμβαση.

Ποια είναι τα αποτελέσματα που προσφέρει η mini γαστρική παράκαμψη;

Η mini γαστρική παράκαμψη προσφέρει αποτελέσματα πολύ σημαντικά για την άμεση καθώς και μετέπειτα απώλεια βάρους:

  • Μειώνεται το αίσθημα της πείνας καθώς δημιουργείται ένας διαφορετικός μηχανισμός που μετατρέπει το σήμα που στέλνεται στον εγκέφαλο.
  • Ενεργοποιείται ταχύτερα η αίσθηση κορεσμού και πληρότητας με την κατανάλωση ενός γεύματος με αποτέλεσμα τον περιορισμό της ποσότητας φαγητού.
  • Μειώνεται η ποσότητα θερμίδων που απορροφάται από τις τροφές, ως αποτέλεσμα της παράκαμψης 150 έως 200 εκατοστών του άνω μέρους του λεπτού εντέρου.

Μακροπρόθεσμα ο ασθενής μπορεί να χάσει περίπου το 70% του πλεονάζοντος βάρους του σε διάστημα ενάμιση έτους.

Παράλληλα, βελτιώνεται η γενικότερη κατάσταση της υγείας του καθώς αντιμετωπίζονται οι παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις, κ.α.