Χολοπαγκρεατική εκτροπή

Τι είναι η χολοπαγκρεατική εκτροπή;

Η χολοπαγκρεατική εκτροπή αποτελεί μια χειρουργική επέμβαση που διενεργείται για να αντιμετωπιστεί η νοσογόνος παχυσαρκία. Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο στις επεμβάσεις παχυσαρκίας Γενικό Χειρουργό Δρ. Ε. Σεβαστιάδη, ανήκει στις «δυσαπορροφητικές» επεμβάσεις, οι οποίες παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας σε πολύ υπέρβαρους ασθενείς ή σε ασθενείς µε ανεξέλεγκτες βουλιµικές κρίσεις.

Πρόκειται για την επέμβαση, η οποία προσθέτει στο γαστρικό µανίκι τη µείωση της ικανότητας απορρόφησης του λεπτού εντέρου. Αυτό το κατορθώνει µέσω µίας εντερικής παράκαμψης, η οποία σας αποτέλεσμα έχει τη μείωση της διαδρομής των τροφών στο λεπτό έντερο.

Σε ποιους διενεργείται η χολοπαγκρεατική εκτροπή;

Οι Ιατροί συστήνουν τη χολοπαγκρεατική εκτροπή σε άτομα που είναι αρκετά παχύσαρκα. Αυτά τα άτομα έχουν συνήθως δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 50 ή μεγαλύτερο και ΔΜΣ 40 ή μεγαλύτερο με σοβαρό διαβήτη τύπου 2 και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Αυτά τα προβλήματα υγείας περιλαμβάνουν:

  • Διαβήτης τύπου 2
  • Άπνοια ύπνου
  • Καρδιακή πάθηση
  • Πνευμονολογική πάθηση
  • Υψηλή πίεση
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος.

Η χολοπαγκρεατική εκτροπή αναλυτικότερα

Η χολοπαγκρεατική εκτροπή είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που αντιμετωπίζει την απώλεια βάρους μέσα από 3 διαφορετικά στάδια. Αρχικά, πραγματοποιείται γαστρικό μανίκι. Δηλαδή ένα μεγάλο μέρος του στομάχου αφαιρείται, αφήνοντάς ένα στενό σωλήνα («μανίκι»), από την κορυφή έως το κάτω μέρος του στομάχου. Με μικρότερο στομάχι το άτομο αισθάνεται χορτάτο πιο γρήγορα και ως εκ τούτου καταναλώνει μικρότερες ποσότητες φαγητού και άρα λιγότερες θερμίδες.

Στη συνέχεια, το φαγητό επαναδρομολογείται μακριά από το πάνω μέρος του λεπτού εντέρου, που είναι η φυσική διαδρομή της πέψης. Αυτό μειώνει το πόσες θερμίδες μπορεί να απορροφήσει το σώμα. Το λεπτό έντερο χωρίζεται και γίνεται σύνδεση κοντά στο άκρο του λεπτού εντέρου.

Στο τελευταίο μέρος επέμβασης, αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο η χολή και τα πεπτικά υγρά διασπούν τα τρόφιμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνονται και πάλι οι θερμίδες που  απορροφά ο οργανισμός. Έτσι επισπεύδεται ακόμα περισσότερο η απώλεια βάρους. Το ένα άκρο του λεπτού εντέρου συνδέεται με το δωδεκαδάκτυλο, κοντά στο κάτω μέρος του στομάχου.

Ποια είναι τα οφέλη της χολοπαγκρεατικής εκτροπής;

Το σημαντικό πλεονέκτημα που συνοδεύει την χολοπαγκρεατική εκτροπή είναι η μεγάλη απώλεια βάρους (ακόμα και πάνω από 150 κιλά). Όπως ήδη ελέγχη, μειώνεται σημαντικά η ποσότητα τροφής που καταναλώνει ο ασθενής και συνεπώς και οι θερμίδες που προσλαμβάνει.

Η χολοπαγκρεατική εκτροπή βοηθά στη διατήρηση αυτής της απώλειας βάρους για πολλά χρόνια, πιθανώς καλύτερα είτε από τη γαστρική παράκαμψη (bypass) είτε από το γαστρικό μανίκι. Βοηθά επίσης στον έλεγχο του διαβήτη μακροπρόθεσμα, ακόμη καλύτερα από τις 2 προαναφερθείσες επεμβάσεις. Μειώνει την ποσότητα λίπους που θα απορροφήσει το σώμα και βοηθά επίσης στην απώλεια βάρους.

Μετά τη χολοπαγκρεατική εκτροπή

Το πρώτο διάστημα μετά την επέμβαση ο ασθενής είναι καλό να πάρει ορισμένα συμπληρώματα, τα οποία σκοπό έχουν να βοηθήσουν στην πρόληψη διατροφικών ελλείψεων. Για παράδειγμα, διάφορες βιταμίνες, σίδηρος (για γυναίκες με έμμηνο ρύση και εφήβους με κίνδυνο αναιμίας), συμπληρώματα ασβεστίου κ.α..

Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Ε. Σεβαστιάδης συνιστά την κατανάλωση μικρών αλλά θρεπτικών γευμάτων, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, μαζί με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αντιθέτως, γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη πρέπει να αποφεύγονται.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η πειθαρχεία σ’ έναν υγιεινό τρόπο ζωής είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της απώλειας βάρους μετά την επέμβαση. Αυτό περιλαμβάνει την υγιεινή διατροφή και την άφθονη τακτική άσκηση. Και απαιτεί δια βίου δέσμευση, με τακτικές επισκέψεις στον Ιατρό για περιοδικούς εργαστηριακούς ελέγχους. Η χολοπαγκρεατική εκτροπή μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια βάρους. Προσφέρει επίσης βελτίωση ή επίλυση πολλών ιατρικών καταστάσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Χρειάζεται όμως τακτική παρακολούθηση και δέσμευση στη λήψη πρωτεϊνών, βιταμινών και συμπληρωμάτων που θα χρειαστείτε.

Επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Ε. Σεβαστιάδη προκειμένου να μάθετε περισσότερα για τη χολοπαγκρεατική εκτροπή. Ο Δρ. Σεβαστιάδης διαθέτει πολυετή εμπειρία σε επιτυχείς επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας. Για αυτόν τον λόγο είναι αρμόδιος να σας συμβουλεύσει και να εφαρμόσει σωστά και αποτελεσματικά ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας.

Η χολοπαγκρεατική εκτροπή αλλάζει τη φυσιολογική διαδικασία της πέψης κάνοντας το στομάχι μικρότερο και επιτρέποντας στα τρόφιμα να παρακάμψουν μέρος του λεπτού εντέρου, έτσι ώστε οι ασθενείς να απορροφούν λιγότερες θερμίδες. Ένα τμήμα του στομάχου αφαιρείται εξ ολοκλήρου, δημιουργώντας μια μικρότερη θήκη στομάχου.

Μερίδες φαγητού κανονικού μεγέθους, αλλά αυτό σημαίνει επίσης μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες (όσο διπλάσια από τη συνηθισμένη ποσότητα), με υδατάνθρακες και πολύ λίγα λιπαρά. Ο Ιατρός θα σας συμβουλεύσει περαιτέρω.

Η χολοπαγκρεατική παράκαμψη επηρεάζει την ικανότητά σας να απορροφάτε τις τροφές. Για το υπόλοιπο της ζωής σας θα πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά ένα συμπλήρωμα διατροφής. Αυτό γίνεται για την πρόληψη του κινδύνου παθήσεων όπως η αναιμία ή η οστεοπόρωση (μεγαλύτερος κίνδυνος για τις γυναίκες από τους άνδρες).

Τα αποτελέσματα απώλειας βάρους διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή και η ποσότητα βάρους που μπορεί να χάσετε εξαρτάται από πολλά πράγματα. Ο κύριος στόχος σας είναι να έχετε απώλεια βάρους που αποτρέπει, βελτιώνει ή επιλύει προβλήματα υγείας που σχετίζονται με σοβαρή παχυσαρκία.