Καρκίνος Πρωκτού

Ο καρκίνος του πρωκτού είναι μία σπάνια μορφή καρκίνου και εμφανίζεται στην περιοχή του πρωκτικού σωλήνα.

Ο πρωκτικός σωλήνας είναι το μικρό τμήμα που βρίσκεται στο χαμηλότερο μέρος του ορθού από το οποίο εξέρχονται τα κόπρανα κατά την κένωση.

Ο καρκίνος του πρωκτού μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως αιμορραγία από το ορθό, καθώς και πρωκτικό πόνο.

Η αντιμετώπιση της νόσου πραγματοποιείται με συνδυασμό ακτινοχημειοθεραπείας.

Αίτια

Η βασική αιτία του καρκίνου πρωκτού αφορά στον ιό HPV, την πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη.

Στην πλειονότητα των καρκίνων του πρωκτού ανιχνεύονται στοιχεία για τον ιο HPV και γι’ αυτό το λόγο θεωρείται η πιο συνηθισμένη αιτία καρκίνου του πρωκτού.

Αυτή η μορφή καρκίνου αναπτύσσεται όταν τα υγιή κύτταρα μεταλλάσσονται και γίνονται μη φυσιολογικά.

Τα υγιή κύτταρα αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται σε συγκεκριμένο ρυθμό, ενώ τελικά πεθαίνουν. Αντίθετα, τα μη φυσιολογικά κύτταρα αναπτύσσονται, πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και δεν πεθαίνουν.

Τα μη φυσιολογικά αποτελούν τα καρκινικά κύτταρα. Όταν αυτά συσσωρεύονται, σχηματίζουν μια μάζα (όγκος), ενώ μπορούν να εισβάλλουν στους κοντινούς ιστούς και να διαχωρίζονται από τον αρχικό όγκο. Έτσι, εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, οπότε και μιλάμε για μεταστάσεις.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του καρκίνου πρωκτού μπορεί να είναι:

 • Αιμορραγία από τον πρωκτό ή το ορθό
 • Πόνος στην περιοχή του πρωκτού
 • Μάζα ή διόγκωση του πρωκτικού σωλήνα
 • Πρωκτικός κνησμός

Σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί το γιατρό.

Παράγοντες Κινδύνου

Έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου του πρωκτού. Αυτοί μπορεί να είναι:

 • Μεγαλύτερη ηλικία – Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου πρωκτού εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω.
 • Πολλοί ερωτικοί σύντροφοι – Τα άτομα που έχουν πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους κατά τη διάρκεια της ζωής τους έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο πρωκτού.
 • Πρωκτικό σεξ
 • Κάπνισμα
 • Ιστορικό καρκίνου – Ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου ή του κόλπου, έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου πρωκτού.
 • Ιός HPV – Η λοίμωξη από τον ιό HPV αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ο καρκίνος του πρωκτού και του τραχήλου της μήτρας.
 • Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα
 • Μεταμόσχευση – Άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων αποτελούν ομάδα κινδύνου για τον καρκίνο πρωκτού.
 • Ιός HIV – Ο ιός HIV καθιστά ανίσχυρο το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες ανάπτυξης του καρκίνου.

Διάγνωση

Η διάγνωση για τον καρκίνο του πρωκτού πραγματοποιείται από γενικό χειρουργόο οποίος θα ξεκινήσει με την καταγραφή του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς. Έπειτα, θα προχωρήσει σε κλινική εξέταση όπου θα αναζητήσει τη βλάβη, καθώς και πιθανές συνοδές ζημιές, ενώ θα αποκλείσει άλλες παθήσεις.

Το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία αποτελούν σημαντικές εξετάσεις για την επιβεβαίωση και αναλυτική αξιολόγηση της νόσου.

Θεραπεία

Η θεραπεία για τις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του πρωκτού είναι συνδυασμός χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας. Οι συνδυαστικές θεραπείες για τον καρκίνο πρωκτού αυξάνουν την πιθανότητα επιτυχίας αλλά και τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών.

Όταν βρίσκεται σε αρκετά αρχικό στάδιο, ο καρκίνος πρωκτού μπορεί και να αντιμετωπιστεί με απλή αφαίρεση του όγκου, με μεγάλη επιτυχία.