Διάνοιξη Αποστήματος

Η διάνοιξη αποστήματος συνιστά την κατάλληλη μέθοδο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που οφείλονται στην ανάπτυξή του. Ο γενικός χειρουργός είναι ο κατάλληλος γιατρός για την εφαρμογή της επέμβασης, η οποία εξασφαλίζει άμεση υποχώρηση της φλεγμονώδους αντίδρασης του οργανισμού, καθώς και των συνοδών συμπτωμάτων της.

Απόστημα – Τι είναι;

Το απόστημα είναι μία φλεγμονώδης εκδήλωση του οργανισμού που συνήθως προκύπτει από μικροβιακή λοίμωξη. Αποτελεί μια κοιλότητα η οποία περιέχει πυώδες υγρό και παρουσιάζεται κάτω από την επιδερμίδα σε περιοχές όπως είναι ο πρωκτός, τα δάχτυλα, η μασχάλη, οι γλουτοί, τα ούλα, η πλάτη, κ.α.
Το απόστημα είναι μια επώδυνη κατάσταση για τον ασθενή και χαρακτηρίζεται από τα εξής συμπτώματα:

  • Οίδημα
  • Αίσθημα καύσου
  • Ερυθρότητα
  • Μαλακή σύσταση

Πρόκειται για μόλυνση του δέρματος, η οποία όμως δε μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτική αγωγή. Για το λόγο αυτό, η θεραπεία του αποστήματος συνήθως αφορά στη χειρουργική διάνοιξή του και την παροχέτευση του υγρού που περιέχεται μέσα σε αυτό.

Ποια είναι η διαδικασία διάνοιξης του αποστήματος;

Πριν από τη διαδικασία διάνοιξης του αποστήματος και παροχέτευσης του υγρού, ο ασθενής πιθανόν να ακολουθήσει αγωγή με αντιβίωση. Με αυτόν τον τρόπο, αντιμετωπίζεται η λοίμωξη, ενώ αποτρέπεται η εμφάνισή της σε άλλα σημεία του σώματος.

Η επεμβατική διαδικασία πραγματοποιείται στον χώρο του ιατρείου και δεν απαιτεί νοσηλεία.

Πριν τη διενέργεια της διάνοιξης, ο εξειδικευμένος ιατρός καθαρίζει και αποστειρώνει τη μολυσμένη περιοχή. Συνήθως, η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία η οποία χορηγείται με βελόνα στο σημείο όπου ο γιατρός πρόκειται να εφαρμόσει την τομή.

Τα στάδια της επέμβασης είναι ιδιαίτερα απλά και αφορούν στα εξής:

  1. Ο γιατρός πραγματοποιεί μία τομή στην περιοχή του μουδιασμένου δέρματος πάνω από το απόστημα.
  2. Το πυώδες υγρό αποστραγγίζεται από την κοιλότητα του αποστήματος.
  3. Αφού ολοκληρωθεί η παροχέτευση του υγρού, ο γιατρός καθαρίζει την κοιλότητα με ένα αποστειρωμένο αλατούχο διάλυμα.
  4. Το απόστημα παραμένει ανοιχτό αλλά καλύπτεται με ειδικό επίθεμα με σκοπό την απορρόφηση του υγρού που παράγεται αμέσως μετά τη διάνοιξη.
  5. Σε περιπτώσεις βαθύτερου ή μεγαλύτερου αποστήματος μπορεί να απαιτηθεί η τοποθέτηση γάζας, διατηρώντας ωστόσο την περιοχή του αποστήματος ανοιχτή. Αυτό επιτρέπει στον ιστό να επουλωθεί σωστά από μέσα προς τα έξω, ενώ βοηθά στην απορρόφηση πύου ή αίματος κατά τη διάρκεια της επουλωτικής διαδικασίας.
  6. Ο γιατρός μπορεί να στείλει ένα δείγμα του πύου σε εργαστήριο για καλλιέργεια, ώστε να προσδιοριστεί η αιτία της βακτηριακής λοίμωξης.

Διάνοιξη Αποστήματος – Μετά την επέμβαση

Ο χρόνος ανάρρωσης μετά τη διάνοιξη αποστήματος εξαρτάται από την περιοχή της μόλυνσης, καθώς και τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Η γάζα πάνω από το σημείο της τομής μπορεί να χρειαστεί να εφαρμοστεί για μερικές ημέρες ή, αν το απόστημα ήταν βαθύ, για περίπου μία εβδομάδα. Σε περίπτωση που η γάζα εμποτιστεί από το υγρό, τότε απαιτείται αλλαγή.

Ο γιατρός πιθανόν να συνταγογραφήσει αντιβιοτική θεραπεία έτσι ώστε ο οργανισμός να καταπολεμήσει την αρχική λοίμωξη αλλά και να προληφθούν τυχόν επακόλουθες λοιμώξεις. Ο ασθενής μπορεί επίσης να κάνει λήψη αναλγητικών φαρμάκων για μερικές ημέρες, για τη μείωση ενδεχόμενου πόνου.

Σε διάστημα μίας εβδομάδας, ο γιατρός θα αφαιρέσει τη γάζα και θα πραγματοποιήσει έλεγχο της πληγής. Εάν αυτή δεν εμφανίζει προβλήματα, τότε από αυτό το σημείο ο ασθενής μπορεί να φροντίζει ο ίδιος την πληγή, καθώς και να πραγματοποιεί αλλαγές, σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού.

Τις πρώτες ημέρες μετά τη διάνοιξη αποστήματος, ο ασθενής συστήνεται να εφαρμόζει ζεστό επίθεμα πάνω από το τραύμα για 3 με 4 φορές την ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο, επιταχύνεται η διαδικασία επούλωσης.

Κατά μέσο όρο, ο χρόνος της επούλωσης είναι περίπου μία με δύο εβδομάδες, κάτι που εξαρτάται από το μέγεθος του αποστήματος. Κατά τη διάρκεια του διαστήματος αυτού, αναπτύσσεται νέο δέρμα από το κάτω μέρος του αποστήματος, καθώς και περιμετρικά του τραύματος.