Είδη επεμβάσεων παχυσαρκίας

Τι είναι η παχυσαρκία;

Ακόμα και μια απλή ετυμολογική ανάλυση της λέξης, μπορεί να δώσει αμέσως ένα κατανοητό ορισμό. Η παχυσαρκία (παχύς + σάρκα) περιγράφει την πλεονάζουσα συσσώρευση λίπους στο σώμα. Παρότι ο ορισμός είναι ευκολονόητος, η πάθηση την οποία περιγράφει θεωρείται μια από τις πιο πολυσύνθετες ασθένειες τις εποχή μας. Σύμφωνα με το ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) η παχυσαρκία έχει σοβαρές ιατρικές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις και την αναγνωρίζει επίσημα ως νόσημα. Οι προεκτάσεις τις μάλιστα αγγίζουν και τη Δημόσια Υγεία, λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί. Στα πλαίσια θεραπείας, τα είδη επεμβάσεων παχυσαρκίας παχυσαρκίας, αποτελούν την πλέον ενδεδειγμένη λύση.

Ένδειξη της παχυσαρκίας αποτελεί και ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), αν και όπως τονίζει ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Ε. Σεβαστιάδης, δεν είναι πάντοτε αξιόπιστη.

Αντιμετώπιση παχυσαρκίας

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι κοινή συνισταμένη πολλών παραγόντων. Για να γίνει ευκολότερα αντιληπτό αυτό, θα πρέπει πρωτίστως να κατανοηθούν τα αίτια της παχυσαρκίας.

Αν και δεν έχει προσδιοριστεί επ’ ακριβώς ο μηχανισμός λειτουργίας της παχυσαρκίας, το βέβαιο είναι ότι το παχύσαρκο άτομο, προσλαμβάνει περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνει. Ωστόσο, και εδώ ακριβώς έγκειται η πολυπλοκότητα του ζητήματος, υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες που συναινούν στην εμφάνιση της νόσου. Η ψυχολογία αλλά και το περιβάλλον φαίνεται να επιδρούν αρνητικά στο σωστό βάρος. Μάλιστα, και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά τη νόσο. Ενώ μέχρι πρότινος, δύσκολα συναντούσε κάποιος παχύσαρκο άτομο με οικονομικές δυσκολίες, τελευταίως λόγω της κακής διατροφής ο αριθμός αυξάνεται κατακόρυφα.

Συσχέτιση παχυσαρκίας με άλλες ασθένειες

Είναι πέρα από κάθε αμφιβολία η συν-νοσηρότητα της παχυσαρκίας, μιας και συνδέεται με άλλες εξίσου επικίνδυνες παθήσεις. Παρατίθενται οι εξής:

 • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
 • Υπερλιπιδαιμία
 • Υπέρταση
 • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
 • Αποφρακτική υπνική άπνοια
 • Καρδιαγγειακή νόσος
 • Άσθμα
 • Εκφυλιστικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και των κάτω άκρων
 • Ουρική αρθρίτιδα
 • Χολολιθίαση
 • Διάφορες μορφές καρκίνου
 • Αναπνευστικά προβλήματα.

Είδη επεμβάσεων παχυσαρκίας  

Οριστική λύση δίνουν οι χειρουργικές επεμβάσεις. Τα διαφορετικά είδη επεμβάσεων παχυσαρκίας δίνουν τη δυνατότητα στον ασθενή να προσαρμόσει τη θεραπεία στα μέτρα του, ώστε να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα. Η χειρουργική της παχυσαρκίας, στην οποία εξειδικεύεται ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Ε. Σεβαστιάδης, περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα χειρουργικών τεχνικών.

Η επιμήκης γαστρεκτομήγαστρικό μανίκι) διενεργείται λαπαροσκοπικά και συνίσταται στην αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους του στομάχου (περίπου 80%). Το εναπομείναν μέρος του στομαχιού αποκτά σωληνοειδή μορφή. Αποτελεί την πιο δημοφιλή επέμβαση κατά της παχυσαρκίας, εξαιτίας των υψηλών ποσοστών επιτυχίας. Η συρρίκνωση του στομάχου, καθώς και η μείωση παραγωγής της γρελίνης (ορμόνη που παράγεται στο στομάχι), μειώνει την όρεξη του ατόμου, το οποίο καταναλώνει πλέον μικρότερες ποσότητες φαγητών.

Η γαστρική παράκαμψη γαστρικό bypass ή Roux–en–Y) πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά και συνίσταται στον διαχωρισμό τμήματος του στομάχου (γαστρικός θύλακος) και την αναστόμωσή του με το λεπτό έντερο. Η τροφή μεταφέρεται από τον οισοφάγο στο νέο μικρότερο στομάχι και συνεχίζει στο λεπτό έντερο, δημιουργώντας ένα σχηματισμό που μοιάζει με το γράμμα «Y».

Τέλος, η ανοστόμωση – mini bypass συνδυάζει τα 2 προηγούμενα είδη επεμβάσεων παχυσαρκίας. Πραγματοποιείται και αυτή λαπαροσκοπικά, όπου πραγματοποιείται μια μόνο ανοστόμωση, σε αντίθεση με τη γαστρική παράκαμψη. Επί της ουσίας είναι εξέλιξη ης τελευταίας και πιο σύντομη. Ενδείκνυται σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε προηγούμενες επεμβάσεις, αλλά χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η εκλογή της εκάστοτε θεραπείας είναι αρμοδιότητα του Ιατρού, κατόπιν αξιολόγησης του εκάστοτε ασθενούς.

Επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Ε. Σεβαστιάδη προκειμένου να μάθετε περισσότερα για την παχυσαρκία και τα είδη επεμβάσεων που μπορούν να αντιμετωπίσουν την πάθηση. Ο Δρ. Σεβαστιάδης διαθέτει πολυετή εμπειρία σε επιτυχείς επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας. Για αυτόν τον λόγο είναι αρμόδιος να σας συμβουλεύσει και να εφαρμόσει σωστά και αποτελεσματικά ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας.