Ανατομία & Συχνές Παθήσεις Της Κοιλιακής Χώρας

Η κοιλιακή χώρα (γνωστή ως κοιλιά) είναι το μέρος του σώματος το οποίο βρίσκεται μεταξύ του θώρακα (στήθους) και της πυέλου (λεκάνης). Η άνω επιφάνεια της κοιλίας σχηματίζεται από το διάφραγμα, ενώ στο επίπεδο των πυελικών οστών, η κοιλιά τελειώνει και ξεκινά η λεκάνη.

Η κοιλιακή χώρα περιέχει όλα τα πεπτικά όργανα, τα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

  • Το στομάχι
  • Το λεπτό έντερο
  • Το παχύ έντερο
  • Το πάγκρεας
  • Το ήπαρ
  • Τη χοληδόχο κύστη

Τα όργανα αυτά συγκρατούνται ομαλά στην κοιλιά μέσω ενός συνδετικού ιστού (μεσεντέριο) που τους επιτρέπει να επεκτείνονται και να ολισθαίνουν το ένα πάνω στο άλλο.
Μέρος της κοιλιακής χώρας αποτελούν επίσης τα νεφρά και η σπλήνα.

Πολλά σημαντικά αιμοφόρα αγγεία ταξιδεύουν μέσω της κοιλιάς, συμπεριλαμβανομένης της αορτής, της κάτω κοίλης φλέβας, καθώς και δεκάδες μικρότερα κλαδιά τους. Στο πρόσθιο μέρος, η κοιλιά προστατεύεται από ένα λεπτό, σκληρό στρώμα ιστού που ονομάζεται περιτονία. Μπροστά από την περιτονία βρίσκονται οι κοιλιακοί μύες και το δέρμα. Στο πίσω μέρος της κοιλιάς βρίσκονται οι ραχιαίοι μύες και η σπονδυλική στήλη.

Συχνές Παθήσεις Κοιλιακής Χώρας

Οι πιο συχνές παθήσεις της κοιλιακής χώρας είναι οι εξής:

Περιτονίτιδα

Η περιτονίτιδα είναι η φλεγμονή της μεμβράνης (περιτόναιο) των κοιλιακών δομών και προκαλεί ακαμψία του κοιλιακού τοιχώματος, καθώς και έντονο πόνο. Συνήθως, αυτό οφείλεται σε ρήξη ή μόλυνση κάποιου κοιλιακού οργάνου.

Οξεία Κοιλία

Η οξεία κοιλία είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να υποδείξουν την ύπαρξη περιτονίτιδας ή κάποιας άλλης σοβαρής κατάστασης, η οποία πιθανόν χρήζει χειρουργικής επέμβασης.

Οξεία Σκωληκοειδίτιδα

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, η οποία βρίσκεται στο δεξί τμήμα της κοιλιάς (αποτελεί μέρος του παχέος εντέρου). Σε αυτήν την περίπτωση, συνήθως, απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της απόφυσης.

Χολοκυστίτιδα

Όταν η χοληδόχος κύστη παρουσιάζει φλεγμονή, τότε κάνουμε λόγο για χολοκυστίτιδα. Η κατάσταση αυτή προκαλεί οξύτατο πόνο στη δεξιά κοιλιακή χώρα και οφείλεται στην παρουσία λίθων ή «λάσπης» στην χοληδόχο κύστη (χολολιθίαση, πέτρα στη χολή).

Δυσπεψία

Η δυσπεψία είναι το αίσθημα ‘χαλασμένου’ στομάχου και δυσφορίας. Μπορεί να προκύψει από ήπιες ή πιο σοβαρές παθήσεις.

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα και αφορά στη δυσκολία κένωσης (λιγότερο από 2 ή λιγότερες φορές την εβδομάδα). Η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσουν, ωστόσο, πολλές φορές ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί σε γιατρό ώστε να ορισθεί η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης.

Γαστρίτιδα

Η γαστρίτιδα είναι φλεγμονή του στομάχου. Τις περισσότερες φορές προκαλεί ναυτία ή/ και πόνο και οι αιτίες της μπορεί να είναι:

  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)
  • Λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού
  • Άλλοι παράγοντες

Πεπτικό Έλκος

Τα πεπτικά έλκη είναι διαβρώσεις που εμφανίζονται στο στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο και συχνά είναι αποτέλεσμα λοίμωξης από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ή από λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως η δικλοφαινάκη.

Απόφραξη Εντέρου (Ειλεός)

Η απόφραξη εντέρου (ειλεός) αποτελεί μια επείγουσα κατάσταση, καθώς πρέπει να διαγνωσθεί και να αντιμετωπισθεί άμεσα. Η πάθηση αυτή αφορά στην απώλεια δυνατότητας εξόδου του περιεχομένου που βρίσκεται στο παχύ και λεπτό έντερο, καθιστώντας έτσι αδύνατη τη λειτουργία τους. Τα κύρια συμπτώματα είναι ο έμετος, ο πόνος στην κοιλιακή χώρα και η κοιλιακή διάταση.

Παγκρεατίτιδα

Φλεγμονή του παγκρέατος που οφείλεται κυρίως στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και στη χολολιθίαση. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι συγκεκριμένα φάρμακα και τραυματισμοί, ενώ περίπου στο 10% έως 15% των περιπτώσεων παγκρεατίτιδας οι αιτίες είναι άγνωστες.

Ηπατίτιδα

Η ηπατίτιδα είναι φλεγμονή του ήπατος και συνήθως οφείλεται σε ιογενή λοίμωξη. Ωστόσο, η πάθηση μπορεί να προκληθεί και από χρήση ναρκωτικών ουσιών, αλκοόλ, καθώς και από εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Κίρρωση Ήπατος

Η κίρρωση συμβαίνει όταν χρόνια φλεγμονή οδηγεί στη δημιουργία ουλών στο ήπαρ. Οι συχνότερες αιτίες είναι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και η χρόνια ηπατίτιδα.

Ασκίτης

Συσσώρευση υγρού στην κοιλιά που συχνά προκαλείται από κίρρωση. Ο ασκίτης μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικά έντονη προβολή της κοιλιάς.

Κοιλιακή Διάταση (Τυμπανισμός)

Ο τυμπανισμός είναι το πρήξιμο της κοιλιακής χώρας, το οποίο συνήθως είναι αποτέλεσμα αυξημένης ποσότητας εντερικών αερίων.

Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής

Η εξασθένηση του τοιχώματος της κοιλιακής αορτής δημιουργεί μια διεύρυνση του αγγείου η οποία μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου. Εάν τα ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής μεγαλώνουν αρκετά, τότε μπορεί να υποστούν ρήξη.