Ανησυχητικά Συμπτώματα Εντέρου

Το έντερο

Το έντερο είναι μέρος του πεπτικού συστήματος. Είναι ένας μακρύς, κοίλος σωλήνας στο τέλος του πεπτικού συστήματος, στον οποίο το σώμα παράγει και αποθηκεύει τα κόπρανα. Οι παθήσεις του εντέρου είναι πολλές και η σοβαρότητά τους διαφέρει ανάλογα με τη φύση τους. Η θεραπεία των παθήσεων του παχέος εντέρου ποικίλει ευρέως ανάλογα με τη νόσο και τη σοβαρότητά της. Μπορεί να περιλαμβάνει δίαιτα, φάρμακα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση.

Διαταραχές που υποδηλώνουν καρκίνο εντέρου

Οι πολύποδες (αναπτύξεις μη φυσιολογικού ιστού στο κόλον ή στο ορθό που μπορεί να μετατραπούν σε καρκίνο πριν αφαιρεθούν) και ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα, ειδικά στην αρχή. Ένα άτομο μπορεί να έχει πολύποδες ή καρκίνο του παχέος εντέρου και να μην το γνωρίζει. Αυτός είναι ο λόγος που οι τακτικές εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι τόσο σημαντικές.

Πολλά από τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα άλλων καταστάσεων εκτός του καρκίνου, όπως μόλυνση, αιμορροΐδες, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα άτομα που έχουν αυτά τα συμπτώματα δεν έχουν καρκίνο. Ωστόσο, η παρουσία οποιουδήποτε από τα κατωτέρω συμπτώματα είναι ένδειξη ότι η κατάσταση χρήζει επίσκεψης στον ιατρό ώστε να προσδιοριστεί η αιτία και να αντιμετωπιστεί, εάν χρειάζεται:

Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου που διαρκούν αρκετές ημέρες / Αίσθημα για κένωση που δεν ανακουφίζεται με αυτόν τον τρόπο

Οι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου που μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού περιλαμβάνουν νεοεμφανιζόμενη δυσκοιλιότητα ή διάρροια, αλλαγές στη συχνότητα ή το μέγεθος και το διαμέτρημα των κενώσεων του εντέρου,  ένα έντερο που δεν φαίνεται να αδειάζει τελείως, περιττώματα που είναι πιο στενά από το κανονικό (ακόμη και λεπτά σαν μολύβι). Οι περιστασιακές αλλαγές του εντέρου μπορεί να προκληθούν από μια διατροφική αλλαγή, μια δυσάρεστη τροφή ή μια ιογενή/βακτηριακή λοίμωξη.

Αναιμία

Η αναιμία είναι μια διαταραχή του αίματος που χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια ερυθρών αιμοσφαιρίων ή αιμοσφαιρίνης. Σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού, η εντερική αιμορραγία μπορεί να προκαλέσει αναιμία. Ανάλογα με τη θέση της αιμορραγίας εντός του παχέος εντέρου, η αναιμία μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι ότι υπάρχει απώλεια αίματος. Τα κοινά συμπτώματα της αναιμίας περιλαμβάνουν ωχρότητα του δέρματος (ωχρότητα), αυξημένο καρδιακό ρυθμό, κόπωση, ζάλη και ακανόνιστη έμμηνο ρύση.

Αιμορραγία από το ορθό 

Το έντονο κόκκινο αίμα στα κόπρανα υποδηλώνει τυπικά ότι υπάρχει αιμορραγία στο ορθό ή στο κόλον, που μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου ή του ορθού. Η αιμορραγία από το ορθό μπορεί επίσης να προκληθεί από αιμορροΐδες. Συνήθως, οι ασθενείς με αιμορροΐδες εμφανίζουν συμπτώματα που έρχονται και παρέρχονται με εξάρσεις, ενώ η ορθική αιμορραγία που προκαλείται από καρκίνο συνήθως συνεχίζεται ή επιδεινώνεται και είναι πιο πιθανό να συνοδεύεται από πόνο.

Σκούρα κόπρανα ή αίμα στα κόπρανα (παρόλο που τα κόπρανα συχνά φαίνονται φυσιολογικά)

Μπορεί ο ασθενής να παρατηρήσει εμφανές αίμα στα κόπρανα ή πιο σκουρόχρωμες κινήσεις του εντέρου, που μπορεί να υποδηλώνουν ότι υπάρχει αιμορραγία εντός του εντερικού σωλήνα ή του ορθού. Μερικές φορές μπορεί να υπάρχει αιμορραγία αλλά όχι ορατή. Αυτό ονομάζεται απόκρυφο (κρυφό) αίμα και μπορεί να μην ανακαλυφθεί έως ότου μια εξέταση αίματος υποδείξει χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Κράμπες ή κοιλιακός (κοιλιά) πόνος

Το φούσκωμα στο στομάχι, η διάταση, οι κράμπες ή ο πόνος στην περιοχή της κοιλιάς ή του εντέρου μπορεί να είναι συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου ή του ορθού. Αυτά ωστόσο, είναι και κοινά ζητήματα που μπορεί επίσης να προκληθούν από μια σειρά παθήσεων, όπως η γαστρεντερική δυσφορία που σχετίζεται με τη διατροφή, η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα.

Αδυναμία και κόπωση και ακούσια και απότομη απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους, η απώλεια της όρεξής ή το αίσθημα αδυναμίας είναι όλα πιθανά σημάδια καρκίνου του παχέος εντέρου ή του ορθού μαζί με πολλές άλλες άσχετες καταστάσεις. Σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού, αυτά τα συμπτώματα συνήθως σχετίζονται. Η επίμονη διάρροια μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους. Ο πόνος στο στομάχι και η ναυτία μπορεί να μειώσουν την όρεξή, έτσι ώστε να μην καταναλώνεται αρκετό φαγητό για τη διατήρηση του βάρος σας. Όλα αυτά τα θέματα, καθώς και η αναιμία, μπορεί να οδηγήσουν σε αδυναμία.

Όταν η αιτία των συμπτωμάτων αποδεικνύεται ότι είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, τα συμπτώματα συχνά γίνονται ορατά μόνο όταν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να ελέγχεται κάποιος για καρκίνο του παχέος εντέρου πριν εμφανίσει συμπτώματα. Όταν ο καρκίνος του παχέος εντέρου διαπιστωθεί νωρίς μέσω εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου (δοκιμές που γίνονται χωρίς ένα άτομο να έχει συμπτώματα), μπορεί να είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου ανακαλύπτοντας και επιτρέποντας την αφαίρεση προκαρκινικών αναπτύξεων γνωστών ως πολύποδων.

Τονίζεται ξανά πως τα προαναφερθέντα ανησυχητικά συμπτώματα του εντέρου δεν συνιστούν νομοτελειακά καρκίνο. Μπορούν κάλλιστα να προέρχονται και από άλλες ασθένειες λιγότερο ανησυχητικές. Σε κάθε περίπτωση όμως ο ασθενής, οφείλει να αναζητήσει τη συμβουλή του θεράποντα ιατρού του. Ο γενικός χειρουργος δρ. Σεβαστιάδης είναι σε θέση να κρίνει και να αξιολογήσει κάθε σύμπτωμα, όχι μόνο λόγω της κατάρτισής του αλλά εξαιτίας της πολύχρονης εμπειρίας του. Η εξειδίκευσή του στη χειρουργική κοιλίας και ο σύγχρονο τεχνολογικός εξοπλισμός που διαθέτει, καθησυχάζει τον ασθενή και του δημιουργεί αμέσως το αίσθημα ασφάλειας. Ο ίδιος αποτελεί τη μοναδική πολλών ασθενών.