Χολολιθίαση (Πέτρα Στη Χολή) & Εγκυμοσύνη

Η χολολιθίαση (πέτρα στη χολή) είναι μια αρκετά συχνή πάθηση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν πέτρα στη χολή. Επίσης, η πάθηση απαντάται περισσότερο σε άτομα που είναι παχύσαρκα και άτομα που παίρνουν ή χάνουν βάρος γρήγορα.

Έτσι, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και εξαιτίας πολλών ορμονικών αλλαγών, οι πιθανότητες είναι ακόμη υψηλότερες μια γυναίκα να εμφανίσει χολολιθίαση. Αυτό συμβαίνει διότι τα οιστρογόνα που παράγονται κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στη χολή. Ως αποτέλεσμα, περίπου το 5% έως 8% των γυναικών θα παρουσιάσουν είτε λάσπη χοληδόχου κύστης (λάσπη στη χολή) είτε πέτρες στη χολή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σε αντίθεση με τις ασυμπτωματικές εγκύους που πάσχουν από χολολιθίαση, οι έγκυες ασθενείς με συμπτώματα που σχετίζονται με την πάθηση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για μητρική και νεογνική νοσηρότητα.

Οι χολόλιθοι μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο και ποικίλα άλλα συμπτώματα, και αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση ή ακόμη και ρήξη της χοληδόχου κύστης.

Ταξινόμηση Χολολιθίασης (Πέτρα Στη Χολή) Κατά Την Εγκυμοσύνη

Όπως και στην περίπτωση των μη εγκύων ασθενών, έτσι και στις πάσχουσες εγκύους, η χολολιθίαση ταξινομείται σε:

  • Ασθένεια χωρίς επιπλοκές (δηλαδή, κολικός χοληφόρων).
  • Χολολιθίαση με επιπλοκές (δηλαδή, οξεία χολοκυστίτιδα, χοληδοχολιθίαση, χολαγγειίτιδα, παγκρεατίτιδα χολολιθίασης).

Στις εγκύους ασθενείς με κολικούς, η υποστηρικτική φροντίδα συχνά θα οδηγήσει σε προσωρινή επίλυση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, τα συμπτώματα συχνά επαναλαμβάνονται αργότερα στην εγκυμοσύνη ή μετά τον τοκετό.
Στις εγκύους ασθενείς με επανειλημμένα επεισόδια κολικών ή με χολολιθίαση που παρουσιάζει επιπλοκές απαιτείται επεμβατική αποκατάσταση.
Η χολοκυστεκτομή αποτελεί μία από τις κύριες μη -μαιευτικές ενδείξεις για χειρουργική επέμβαση σε εγκύους ασθενείς (μετά τη σκωληκοειδεκτομή).

Χολολιθίαση (Πέτρα Στη Χολή): Συμπτώματα Κατά Την Εγκυμοσύνη

Πολλές φορές η χολολιθίαση (πέτρα στη χολή) δεν προκαλεί προβλήματα ή συμπτώματα και μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της μετά τη γέννηση του μωρού. Παρόλα αυτά, η ενημέρωση του γιατρού είναι σημαντική σε περιπτώσεις που η ασθενής παρουσιάζει κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Σταθερός, έντονος πόνος στο ανώτερο δεξί τμήμα της κοιλιάς, ειδικά μετά την κατανάλωση λιπαρών γευμάτων.
  • Πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα που αντανακλάται στον δεξί ώμο και την πλάτη.
  • Κοιλιακός πόνος ο οποίος έχει διάρκεια μεγαλύτερη από πέντε ώρες.
  • Ναυτία και έμετος.
  • Πυρετός ή ρίγη.
  • Κιτρίνισμα του δέρματος ή του λευκού των ματιών (ίκτερος).
  • Κόπρανα με χρώμα πηλού (καφέ ανοιχτό).

Διάγνωση & Θεραπεία Της Χολολιθίασης (Πέτρα Στη Χολή) Κατά Τη Διάρκεια Της Εγκυμοσύνης

Η χολολιθίαση (πέτρα στη χολή) επιβεβαιώνεται με τη διενέργεια υπερηχογραφήματος κοιλίας από το γυναικολόγο ή το γενικό χειρουργό.

Ανάλογα με τη συμπτωματολογία και τα ευρήματα της εξέτασης, ο γιατρός θα ορίσει την κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισης της πάθησης.
Λόγω του αυξημένου κινδύνου υποτροπής, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερες επιπλοκές, αρκετά συχνά επιλέγεται η επεμβατική διαδικασία.

Σε άλλες περιπτώσεις η θεραπεία είναι συντηρητική, με φαρμακευτική αγωγή και ειδική διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες και περιορισμένους υδατάνθρακες και κακά λιπαρά.