Δυσκοιλιότητα: Αποτελεσματικοί Τρόποι Αντιμετώπισης

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία στην καθημερινότητα ενός ατόμου. Ενδέχεται να είναι σύμπτωμα μιας άλλης πάθησης ή να παραμένει διαταραχή του πεπτικού συστήματος. Οι παθήσεις με τις οποίες μπορεί να σχετίζεται είναι οι αιμορροΐδες, τα εκκολπώματα παχέος εντέρου, η πρόπτωση ορθού και ο καρκίνος παχέος εντέρου.

Τη δυσκοιλιότητα μπορεί να την προκαλέσουν πολλοί λόγοι. Ο πιο συνηθισμένος είναι η κακή διατροφή και πιο συγκεκριμένα η αποφυγή κατανάλωσης τροφών που περιέχουν φυτικές ίνες. Η έλλειψη άσκησης επιδρά εξίσου αρνητικά στην δυσκοιλιότητα.

Άλλοι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο είναι:

  • Η απότομη απώλεια βάρους
  • Η αφυδάτωση
  • Τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου
  • Ορισμένα φάρμακα

Τι συμπτώματα παρουσιάζει η δυσκοιλιότητα;

Ένα άτομο θεωρείται ότι έχει δυσκοιλιότητα αν οι κενώσεις του είναι λιγότερες από τρεις φορές την εβδομάδα. Επίσης, μπορεί να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να αφοδεύσει ή να έχει συχνές ατελείς κενώσεις. Είναι ανησυχητικό αν η δυσκοιλιότητα συνδυάζεται με αίσθημα κόπωσης, έκκριση αίματος ή πυρετό. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται άμεση επίσκεψη στο γιατρό.

Υπάρχει θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα;

Η θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα ουσιαστικά είναι η αντιμετώπιση της αιτίας που την προκαλεί. Η κατανάλωση φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και μόνο μετά από απόφαση του γενικού χειρουργού ή γαστρεντερολόγου. Οι επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από την κατάχρησή τους μπορεί να δημιουργήσουν εθισμό στο έντερο ή κολίτιδα.

Πρόληψη – Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες είναι το πρώτο βήμα για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Λαχανικά όπως το μαρούλι και το μπρόκολο, φρούτα όπως το ακτινίδιο αλλά και αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες, θα βελτιώσουν πολύ την λειτουργία του εντέρου. Πολύ καλή επιρροή έχουν και τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα όσπρια.

Η κατανάλωση φυτικών ινών καλό θα είναι να συνδυαστεί με την αυξημένη κατανάλωση προβιοτικών. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει ακόμη πιο λειτουργική η κινητικότητα του εντέρου. Προϊόντα που ενδείκνυνται γι’ αυτόν το σκοπό είναι το ξινόγαλο και το κεφίρ. Το νερό, επίσης, συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Η σωστή λίπανση του εντέρου προκαλείται από τη σωστή ενυδάτωση του. Το τσάι και το γάλα έχουν αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικά στην ενυδάτωση.

Χρησιμοποιήστε στη διατροφή σας όσο περισσότερο ελαιόλαδο μπορείτε. Εκτός από το καλό που κάνει στον οργανισμό, βελτιώνει σημαντικά και την εντερική λειτουργία.

Αν οι παραπάνω αλλαγές στην καθημερινή διατροφή συμπέσουν με την αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων, η θεραπεία της δυσκοιλιότητας θα γίνει ακόμη πιο εύκολη υπόθεση.

Τέλος, η σωματική άσκηση μπορεί να επιδράσει πολύ θετικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Η τακτική άσκηση βοηθάει ιδιαίτερα στην ενεργοποίηση του εντέρου οπότε καλό είναι να μπει στην καθημερινή ρουτίνα.