Κλύσμα: Τι Πρέπει Να Γνωρίζετε

Το κλύσμα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που χρησιμοποιείται σε διάφορες διαδικασίες όπως η προετοιμασία για κολονοσκόπηση ή για κάποια χειρουργική επέμβαση ή ακόμα και για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Πρόκειται για μια συσκευή που αποτελείται από ένα δοχείο το οποίο περιέχει υγρό ενώ σε αυτό είναι προσαρτημένο ένα σωληνάκι ή ακροφύσιο.

Το κλύσμα εισάγει υγρό μέσω του πρωκτού στο ορθό, προκαλώντας την κένωση του εντέρου. Χορηγείται είτε από τον ιατρό είτε ο ασθενής μπορεί να το αγοράσει από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή. Σε περίπτωση ιδιωτικής χρήσης, ο ασθενής πρέπει να συμβουλευτεί έναν ειδικό γιατρό ώστε να μην προκληθεί κάποιος τραυματισμός κατά τη διαδικασία.

Χρήσιμες πληροφορίες για το κλύσμα

Πριν πραγματοποιήσετε το κλύσμα, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη σας τις παρακάτω χρήσιμες πληροφορίες:

 • Είναι απαραίτητο να έχετε εύρος κινήσεων για το πραγματοποιήσετε, διαφορετικά θα χρειαστείτε βοήθεια.
 • Το υγρό που εισάγεται στο ορθό πρέπει να βρίσκεται σε φυσιολογική θερμοκρασία, δηλαδή ούτε πολύ ζεστό ούτε πολύ κρύο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες.
 • Προσοχή στην ποσότητα του υγρού που εισάγεται στο ορθό καθώς ενδεχόμενη υπερβολή ποσότητας μπορεί να προχωρήσει πέρα από το ορθό και να φθάσει στο παχύ έντερο προκαλώντας δυσάρεστα συμπτώματα που δεν γίνονται αντιληπτά στην αρχή.
 • Το κλύσμα δεν προορίζεται για συνεχόμενη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Επίσης, σε περίπτωση ύπαρξης πετρών στα κόπρανα η έκρηξη υγρών και κοπράνων από το υγρό του κλύσματος, μπορεί να προκαλέσει ρήξεις στο ορθό.

Κλύσμα: Προετοιμασία

Πριν τη διενέργεια του κλύσματος ο ασθενής είναι απαραίτητο να προετοιμαστεί κατάλληλα για να μην υπάρξουν ενδεχόμενες επιπλοκές.

 • Σε περίπτωση που ο ασθενής διενεργήσει ο ίδιος το κλύσμα, οφείλει να διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό ο οποίος πρέπει να είναι καθαρός καθώς και λιπαντικό για να διευκολυνθεί η διαδικασία.
 • Για να μειωθεί ο πόνος ή πίεση που θα νιώσει ο ασθενής στο παχύ έντερο, είναι απαραίτητο να έχει αδειάσει την ουροδόχο κύστη.
 • Τέλος, είναι σημαντικό να τοποθετήσει μία πετσέτα μεταξύ μπανιέρας και τουαλέτας σε περίπτωση που διαρρεύσει υγρό τη στιγμή που θα σηκωθεί για την κένωση.

Κλύσμα: Χρήσιμες οδηγίες

Οι οδηγίες είναι διαφορετικές για κάθε μάρκα κλύσματος. Ωστόσο, τα παρακάτω αφορούν σε γενικούς κανόνες που ισχύουν για όλες τις μάρκες και τύπους κλύσματος.

 1. Αγοράστε τη συσκευή κλύσματος από το φαρμακείο καθώς και ένα λιπαντικό για να διευκολυνθεί η διενέργεια της διαδικασίας.
 2. Επιλέξτε ένα ήσυχο μέρος (συστήνεται το μπάνιο).
 3. Καθαρίστε πολύ καλά τα χέρια σας και στεγνώστε τα καλά.
 4. Αφαιρέστε τα ρούχα σας από τη μέση και κάτω και τοποθετείστε πετσέτες όπου ξαπλώσετε.
 5. Τυλιχτείτε με μία πετσέτα και κρατήστε κοντά σας και άλλες πετσέτες για να τις χρησιμοποιήσετε σε μεταγενέστερο χρόνο.
 6. Κρατήστε δίπλα σας ένα ρολόι ή χρονοδιακόπτη για να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το κλύσμα στον επιτρεπόμενο χρόνο.
 7. Ξαπλώστε είτε στην αριστερή είτε στη δεξιά πλευρά ανάλογα με το αν είστε δεξιόχειρες ή αριστερόχειρες και κρατήστε το δεξί ή αριστερό γόνατο λυγισμένο ανάλογα με την πλευρά που θα διαλέξετε.

Εφαρμογή Κλύσματος & Κένωση

Η εφαρμογή του κλύσματος γίνεται ως εξής:

 1. Αφαιρείτε το καπάκι από την άκρη του ακροφυσίου και εισάγετε την άκρη του ακροφυσίου στο ορθό προσεκτικά. Εάν χρειάζεται, χρησιμοποιείστε λιπαντικό. Σε περίπτωση που νιώσετε πόνο, σταματήστε αμέσως τη διαδικασία και επικοινωνήστε με τον ιατρό.
 2. Μετά την εισαγωγή αρχίστε να πιέζετε το δοχείο για να ωθήσετε το υγρό στο ορθό. Προσπαθήστε να αδειάσετε όλο το περιεχόμενο πιέζοντας το δοχείο και τραβήξτε με αργές κινήσεις το ακροφύσιο.
 3. Περιμένετε ένα διάστημα μέχρι να δράσει το υγρό το οποίο μπορεί να κυμαίνεται από 2 λεπτά ως και μία ώρα, ανάλογα με τη μάρκα.
 4. Μετά το πέρας του χρόνου, έρχεται η παρόρμηση για κένωση. Μείνετε κοντά στο μπάνιο για τα επόμενα 30-60 λεπτά καθώς μπορεί να χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε αρκετές φορές.

Το κλύσμα συστήνεται σε πολλές περιπτώσεις από το γιατρό αλλά η αλόγιστη χρήση όμως μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα. Για αυτό το λόγο πρέπει πάντοτε να χρησιμοποιείται σύμφωνα με ιατρικές οδηγίες.