Κονδυλώματα και μορφώματα πρωκτού

Τα κονδυλώματα είναι συνήθως μικρά μορφώματα που εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα της γυναίκας αλλά και του άνδρα. Προεξέχουν από το δέρμα και είναι μικρά σαν κεφάλι καρφίτσας, μπορεί όμως να είναι και μεγαλύτερα και πολλά μαζί.

Συνήθως, έχουν ανώμαλη επιφάνεια και το χρώμα τους είναι στο χρώμα του δέρματος. Είναι ιογενούς προέλευσης, οφείλονται σε ιούς της οικογένειας των ιών των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (Human Papilloma Viruses – HPV).

Στη γυναίκα μπορεί να εμφανιστούν στην είσοδο του κόλπου, στα μικρά και τα μεγάλα χείλη, στον πρωκτό, στο εφήβαιο και στο δέρμα μεταξύ του πρωκτού και των κόλπου (περίνεο). Επίσης, μπορεί να αναπτυχθούν στον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας.

Στον άνδρα τα κονδυλώματα εμφανίζονται συνήθως στο πέος, τους όρχεις και τον πρωκτό.

Συνήθως δεν έχουν συμπτώματα. Δεν πονάνε και δεν δημιουργούν φαγούρα. Η ασθενής τα βλέπει ή τα αντιλαμβάνεται με την αφή. Σπανίως αναφέρεται κνησμός, ενώ σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να προκαλούν πόνο, καθώς διογκώνονται και αιμορραγούν.

Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση . Η θεραπεία είναι κατά κανόνα συντηρητική με εφαρμογή ειδικών τοπικών φαρμακευτικών σκευασμάτων. Βεβαίως υπάρχει, ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού και η δυνατότητα καταπολέμησης τους με Κρυοχειρουργείο, Ηλεκτροκαυτηριασμό, Θεραπεία με λέιζερ και σε προχωρημένες περιπτώσεις με Χειρουργική εξαίρεση

Γενικά μπορούμε να σημειώσουμε ότι στην περιοχή του πρωκτού εμφανίζονται ποικίλα παθολογικά ευρήματα. Συχνά είναι συμπτώματα δερματολογικής φύσεως, που απαιτούν εξειδικευμένη δερματολογική θεραπεία.

Σπανίως εμφανίζονται και μορφώματα με κακοήθη χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να διαγνωστούν άμεσα και αποτελεσματικά. Δυστυχώς εδώ παρουσιάζεται, όπως έχω αναφέρει και παραπάνω πολύ συχνά το φαινόμενο της προσπάθειας αυτοθεραπείας.
Έτσι βλέπουμε περιπτώσεις που καλούμαστε να επέμβουμε αφού έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και το πρόβλημα έχει διογκωθεί.