Λάσπη Στη Χολή

Η λάσπη στη χολή είναι μια παθολογική κατάσταση όπου συλλέγεται μίγμα χοληστερόλης, ασβεστίου, χολερυθρίνης και άλλων ενώσεων στη χοληδόχο κύστη.

Η χολή είναι ένα υγρό που παράγεται στο ήπαρ και έχει πρασινοκίτρινο χρώμα. Το υγρό αυτό αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη και βοηθά το σώμα να αφομοιώσει τα λίπη.

Όταν μικρά σωματίδια από τη χολή παραμένουν στη χοληδόχο κύστη για πάρα πολύ καιρό, τότε αυτά μπορεί να συγκεντρωθούν και να σχηματίσουν λάσπη.

Η λάσπη στη χολή, από μόνη της, δεν αποτελεί σοβαρό ιατρικό περιστατικό, όμως μπορεί να οδηγήσει σε άλλες σοβαρότερες παθήσεις, όπως είναι η χολοκυστίτιδα, η χολολιθίαση (πέτρα στη χολή) και η παγκρεατίτιδα. Σε μερικές περιπτώσεις, η λάσπη στη χολή υποχωρεί αυτόματα, χωρίς κάποια ιατρική παρέμβαση, ενώ τις περισσότερες φορές αναδεικνύεται τυχαία, κατά τη διάρκεια υπερηχογραφήματος της χοληδόχου κύστης.
Για το λόγο αυτό, διαγιγνώσκεται συχνότερα σε άτομα με προβλήματα χοληδόχου κύστης και ήπατος, καθώς αυτά είναι πιθανότερο να υποβληθούν σε διαγνωστικές απεικονιστικές εξετάσεις.

Αίτια που οδηγούν σε Λάσπη Στη Χολή

Τα αίτια που οδηγούν σε λάσπη στη χολή περιλαμβάνουν:

 • Ιατρικό ιστορικό με προβλήματα στη χοληδόχο κύστη, ιδίως χολόλιθοι στη χολή
 • Απότομη απώλεια σωματικού βάρους, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις πολύ μεγάλης απώλειας κιλών
 • Χειρουργική επέμβαση στομάχου
 • Μεταμόσχευση οργάνου
 • Λήψη αποκλειστικά υδαρούς τροφής μέσω ενδοφλέβιας χορήγησης
 • Συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές
 • Σοβαρές ασθένειες, όπως ανεπάρκεια οργάνων
 • Ιδιαίτερα αυστηρές δίαιτες
 • Εγκυμοσύνη, κατά την οποία ασκείται πίεση στη χοληδόχο κύστη (συνήθως η πάθηση υποχωρεί από μόνη της με την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης)

Λάσπη Στη Χολή – Συσχέτιση Με Άλλες Παθήσεις

Η λάσπη στη χολή συσχετίζεται με άλλες παθήσεις, όπως:

 • Οξεία παγκρεατίτιδα: Η οξεία παγκρεατίτιδα αποτελεί φλεγμονή του παγκρέατος. Σύμφωνα με μελέτη, διαπιστώθηκε ότι το 74% των ατόμων που ανέπτυξαν παγκρεατίτιδα χωρίς κάποια προφανή αιτία, είχαν λάσπη στη χολή.

 • Χολολιθίαση: Μερικοί άνθρωποι με λάσπη στη χολή, μπορεί να εμφανίσουν χολολιθίαση (πέτρα στη χολή). Οι χολόλιθοι είναι συλλογές στερεών υλικών, όπως η χοληστερόλη, στη χοληδόχο κύστη και μπορεί να προκαλέσουν επεισόδια έντονου πόνου.

 • Χολοκυστίτιδα: Πρόκειται για οίδημα και φλεγμονή της χοληδόχου κύστης. Σε αυτήν την περίπτωση η χολή μπορεί να εγκλωβιστεί στη χοληδόχο κύστη, προκαλώντας πόνο, έμετο και φούσκωμα. Ανάμεσα σε διάφορους άλλους παράγοντες, η χολοκυστίτιδα μπορεί να οφείλεται και στη λάσπη στη χολή.

 • Απόφραξη χοληφόρων: Οι χοληφόροι πόροι επιτρέπουν στη χοληδόχο κύστη να απομακρύνει το υγρό. Μερικές φορές η λάσπη της χοληδόχου κύστης συσσωρεύεται μέσα ή κοντά στους χοληφόρους, οδηγώντας στην απόφραξή τους και προκαλώντας έτσι πόνο στη χοληδόχο κύστη. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα λοιμώξεις, χολόλιθους και άλλα προβλήματα της χοληδόχου κύστης.

Λάσπη Στη Χολή – Συμπτώματα

Πολλοί άνθρωποι με λάσπη στη χολή δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Ακόμη και όταν η πάθηση προκαλέσει χολολιθίαση, έχει διαπιστωθεί πως το 80% των περιστατικών παραμένει ασυμπτωματικό.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, επίσης, όπου η λάσπη στη χολή ανακαλύπτεται όταν τα άτομα εκδηλώνουν συμπτώματα κάποιας άλλης πάθησης η οποία σχετίζεται με τη λάσπη στη χολή (όπως η οξεία παγκρεατίτιδα).

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται στα άτομα με λάσπη στη χολή περιλαμβάνουν:

 • Κοιλιακό άλγος
 • Έμετος και ναυτία
 • Πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα, τον ώμο ή το στήθος
 • Λιπαρά κόπρανα ή κόπρανα που μοιάζουν με πηλό

Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί επίσης να αποτελούν σημάδια ποικίλων άλλων παθήσεων. Για το λόγο αυτό, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο γενικό χειρουργό ώστε να λάβει μια ολοκληρωμένη και ακριβή διάγνωση.

Λάσπη Στη Χολή – Διάγνωση

Η διάγνωση της λάσπης στη χολή συνήθως τίθεται μέσω υπερηχογραφήματος, κατά το οποίο γίνεται απεικόνιση της χοληδόχου κύστης. Σε ορισμένες περιπτώσεις όπου οι απεικονιστικές πληροφορίες δεν είναι καθαρές λόγω πυκνότητας της χολής, συστήνεται επανάληψη της εξέτασης.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για τη Λάσπη Στη Χολή;

Όπως αναφέρθηκε, σε πολλούς ανθρώπους η λάσπη στη χολή υποχωρεί από μόνη της. Ωστόσο, όταν ο γιατρός κρίνει απαραίτητη την αντιμετώπισή της, οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

Φαρμακευτική αγωγή και τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι δυνατή η διάλυση των χολόλιθων που σχετίζονται με τη λάσπη της χοληδόχου κύστης μέσω φαρμακευτικής αγωγής. Οι αγωγές αυτές δεν έχουν αποδεδειγμένο αποτέλεσμα, έχουν παρενέργειες και δεν ενδείκνυνται για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Επίσης, τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής μπορεί να αποτρέψουν την επανεμφάνιση της λάσπης στη χολή. Αυτές συνήθως είναι:

 • Αποχή από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ – εάν το άτομο έχει εθιστεί στην κατανάλωση αλκοόλ, θα πρέπει να αναζητήσει υποστήριξη απεξάρτησης
 • Δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
 • Αποφυγή απότομης και συχνής αυξομείωσης σωματικού βάρους

Χειρουργική Αντιμετώπιση

Η χειρουργική επέμβαση επιλέγεται σε άτομα όπου η λάσπη στη χολή ή η χολολιθίαση προκαλεί έντονο πόνο, καθώς και άλλα συμπτώματα. Σε αυτήν την περίπτωση πραγματοποιείται αφαίρεση της χοληδόχου κύστης μέσω χολοκυστεκτομής.  

Η πλέον σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική μέθοδος εφαρμογής της χολοκυστεκτομής είναι η λαπαροσκόπηση, η οποία πραγματοποιείται μέσω 3-4 μικροσκοπικών τομών και τη χρήση ειδικής κάμερας που εισάγεται μέσα από τις τομές αυτές.

Η επέμβαση διαρκεί μικρότερη ώρα σε σχέση με το ανοικτό χειρουργείο και ο ασθενής επιστρέφει την ίδια ή την επόμενη μέρα στο σπίτι του. Η λαπαροσκοπική επέμβαση εξασφαλίζει ταχεία ανάρρωση, κάτι που επιτρέπει στον ασθενή να συνεχίσει σύντομα τις καθημερινές δραστηριότητές του, με ασφάλεια.