Νόσος Κρόν: Συμπτώματα

Τι είναι η νόσος Κρόν;

Σύμφωνα με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Ε. Σεβαστιάδη, η νόσος Κρόν (νόσος Crohn) είναι ένα ιδιοπαθές φλεγμονώδες νόσημα του εντέρου. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η ελκώδης κολίτιδα. Ως συνήθως, εκδηλώνεται με κρίσεις, στις οποίες μεσολαβεί περίοδος ύφεσης και ο ασθενής δεν εμφανίζει καθόλου συμπτώματα.

Μπορεί να προσβάλλει όλα τα μέρη του γαστρεντερικού σωλήνα, από το στόμα έως τον πρωκτό. Γυναίκες και άνδρες πλήττονται ομοίως από τη νόσο Κρόν και μάλιστα οι κρισιμότερες ηλικίες είναι μεταξύ 15 και 35 ετών. Η νόσος Κρόν οφείλει την ονομασία της στον Αμερικανό γαστρεντερολόγο Burrill Crohn, ο οποίος δημοσίευσε σχετική εργασία για πρώτη φορά το 1932.

Νόσος Κρόν: Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης;

Η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή. Η επικρατούσα άποψη θέλει τη νόσο να συνδέεται με μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικής προδιαθέσεως και αρκετών παραγόντων του περιβάλλοντος. Μάλιστα, πρόσφατα βρέθηκαν αρκετές θέσεις στα ανθρώπινα χρωμοσώματα που προδιαθέτουν στην εμφάνιση της νόσου. Παράλληλα, ο συνδυασμός με εξωγενείς παράγοντες όπως:

 • Οι ιοί ή τα βακτήρια
 • Το κάπνισμα
 • Η λήψη αντιρευματικών φαρμάκων
 • Τα συντηρητικά στις τροφές
 • Η αλλαγή στις διαιτητικές συνήθειες
 • Το stress
 • Η μειονεκτική ή και λανθασμένη αντίδραση του αμυντικού (ανοσολογικού) συστήματος του οργανισμού, ευνοούν την πιθανότητα εμφάνισης της.

Νόσος Κρόν: Συμπτώματα

Ενώ τα συμπτώματα διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, υπάρχουν μερικά κοινά συμπτώματα φλεγμονής του γαστρεντερικού σωλήνα που προκαλούνται από τη νόσο του Crohn. Αναφέρει ο Δρ. Ε. Σεβαστιάδης τα ακόλουθα:

 • Επίμονη διάρροια
 • Αιμορραγία από το ορθό
 • Κοιλιακές κράμπες και πόνος
 • Αίσθηση ατελούς εκκένωσης του εντέρου
 • Πόνος ή ξηρότητα στην περιοχή του πρωκτού λόγω φλεγμονής από περιεδρικό συρίγγιο
 • Δυσκοιλιότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη του εντέρου.

Επιπλέον συμπτώματα περιλαμβάνουν την αναιμία, την απώλεια βάρους, τις άφθες του στόματος, την αρθρίτιδα, την οστεοπόρωση κ.α.. Τα τελευταία συμπτώματα ανήκουν σε μια ομάδα συμπτωμάτων που δεν σχετίζονται με το έντερο (εξωεντερικά) και προσβάλλουν τα μάτια (ιριδοκυκλίτιδα), το δέρμα (ερύθημα και γαγγραινώδες πυόδερμα), το στόμα, τις αρθρώσεις και την σπονδυλική στήλη.

Πώς διαγιγνώσκεται η νόσος Κρόν;

Η διάγνωση της νόσου του Κρόν ξεκινά με την λήψη και καταγραφή του ιστορικού του ασθενούς και έπειτα με την αξιολόγηση των συμπτωμάτων.

Ακολουθεί η κολονοσκόπηση στην περίπτωση που η νόσος Κρόν έχει προσβάλλει το παχύ έντερο ή τον τελικό ειλεό. Η σημαντικότητα της εξέτασης αυτής έγκειται στο γεγονός ότι λαμβάνονται κομμάτια του εντέρου και αποστέλλονται για εργαστηριακό έλεγχο (βιοψία) προκειμένου να αποκτήσει ο ιατρός καλύτερη εικόνα για το έντερο. Αν τώρα η νόσος βρίσκεται στο λεπτό έντερο, τότε διενεργείται μαγνητική εντερογραφία. Η αναιμία και τυχόν ενδείξεις φλεγμονής θα φανούν στον τυπικό αιματολογικό έλεγχο.

Πώς θεραπεύεται η νόσος Κρόν;

Δεν υπάρχει κάποια οριστική θεραπεία μέχρι σήμερα για την ολοκληρωτική αντιμετώπιση της νόσου. Ωστόσο δίνονται ορισμένα φάρμακα που βοηθούν σημαντικά στην διαχείριση των συμπτωμάτων τη νόσου και κατ’ επέκταση βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της νόσου διαδραματίζει το διατροφολόγο του ασθενούς, σύμφωνα με τον Δρ. Ε. Σεβαστιάδη. Πιο αναλυτικά, τροφές όπως:

 1. Αλκοόλ
 2. Βούτυρο, μαγιονέζα, μαργαρίνη
 3. Καφέ, τσάι, σοκολάτα
 4. Καλαμπόκι
 5. Τηγανητές τροφές
 6. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
 7. Ξηρούς καρπούς
 8. Ωμά φρούτα και λαχανικά
 9. Κόκκινο κρέας και χοιρινό
 10. Καυτερά φαγητά

Έχει αποδειχθεί ότι επιβαρύνουν τα συμπτώματα της νόσου, ενώ αντίθετα τροφές όπως:

 1. Τυρί
 2. Γιαούρτι
 3. Αυγό
 4. Ψάρι
 5. Αβοκάντο
 6. Πατάτες

Βοηθούν σημαντικά στη διαχείριση της νόσου. Συνίσταται ωστόσο ένα εξιδανικευμένο πλάνο διατροφής προσαρμοσμένο στις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή και τις συνθήκες της νόσου.

Η νόσος του Crohn μπορεί να αναπτυχθεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ωστόσο είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί σε άτομα

 • μεταξύ 20 και 29 ετών
 • που έχουν ένα μέλος της οικογένειας, πιο συχνά αδερφό ή γονέα, με IBD
 • που καπνίζουν.

Η σύντομη απάντηση είναι ΟΧΙ. Επειδή ο καθένας είναι μοναδικός, δεν υπάρχει τυποποιημένη δίαιτα που θα είναι η λύση για όσους έχουν νόσο του Crohn. Προσοχή στις μοντέρνες δίαιτες και τις νέες «υγιεινές τροφές». Χρειάζεστε όλη την καλά ισορροπημένη διατροφή που μπορούν να σας προσφέρουν οι υγιεινές τροφές.

Οι ασθενείς με νόσο του Crohn έχουν ένα ανοσοποιητικό σύστημα που ανταποκρίνεται ανώμαλα, γεγονός που οδηγεί σε φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα και συμβάλλει στα συμπτώματα της νόσου του Crohn.

Ο πόνος και η ναυτία μπορεί να αναγκάσουν ορισμένους ασθενείς με Crohn να παραλείπουν τα γεύματα και να μην τρώνε αρκετά. Η φλεγμονή μπορεί επίσης να αποτρέψει τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα έντερα.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, το έντερο μπορεί να αναπτύξει αποφράξεις, διατρήσεις, συνδέσεις με άλλα όργανα που ονομάζονται συρίγγια και/ή θύλακες μόλυνσης που ονομάζονται αποστήματα.

Τα άτομα με νόσο του Crohn συχνά υποφέρουν από διατροφικές ελλείψεις επειδή η κατανάλωση τροφής μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Η νόσος του Crohn μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή σε άλλα μέρη του σώματος, η οποία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα και σοβαρά προβλήματα.

Ανεπάρκεια εμφανίζεται επίσης όταν περιοχές του πεπτικού σωλήνα είναι κατεστραμμένες από την πάσχουσα διαδικασία, ειδικά σε περιοχές του φλεγμονώδους λεπτού εντέρου όπου λαμβάνει χώρα απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, όπως το δωδεκαδάκτυλο και ο ειλεός.