Όζοι Θυρεοειδούς & Άγχος

Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι μη φυσιολογικές υπεραναπτύξεις ιστού στον θυρεοειδή αδένα που είναι τις περισσότερες φορές καλοήθεις, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις (λιγότερες από μία στις 20) μπορεί να είναι καρκινικές. Έχουν συμπαγή σύσταση ή περιέχουν υγρό (κυστικοί) και εμφανίζονται στον αδένα ως μονήρεις ή πολλαπλοί όγκοι.

Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι αρκετά συνηθισμένοι, με τους μισούς ανθρώπους να έχουν τουλάχιστον έναν όζο μέχρι την ηλικία των 60 ετών. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι στις γυναίκες, αν και οι άνδρες μπορούν να τους εμφανίσουν, ειδικά καθώς μεγαλώνουν.

Συμπτώματα όζων θυρεοειδούς

Οι όζοι του θυρεοειδούς συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Για αυτόν τον λόγο, συχνά εντοπίζονται κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης ρουτίνας στον αυχένα ή μιας απεικονιστικής εξέτασης που γίνεται για άλλο λόγο.

Όταν οι όζοι του θυρεοειδούς παράγουν συμπτώματα, τα πιο συνηθισμένα είναι ένα εξόγκωμα στον λαιμό και μια αίσθηση μάζας κατά την κατάποση (και πιθανώς δυσκολία στην κατάποση). Επιπλέον, τα μεγαλύτερα οζίδια μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στην αναπνοή, βραχνάδα και πόνο στον αυχένα.

Σπάνια, ο ιστός σε ένα οζίδιο του θυρεοειδούς παράγει υπερβολική ποσότητα από τις θυρεοειδικές ορμόνες τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και θυροξίνη (Τ4), που μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού (υπερδραστήριος θυρεοειδής). Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Άγχος
  • Ευερεθιστότητα ή κυκλοθυμία
  • Νευρικότητα, υπερκινητικότητα
  • Εφίδρωση ή ευαισθησία σε υψηλές θερμοκρασίες
  • Γρήγορος καρδιακός ρυθμός
  • Τρέμουλο χεριών
  • Απώλεια μαλλιών
  • Συχνές κενώσεις ή διάρροια
  • Απώλεια βάρους
  • Διασπώμενη ή ελαφριά έμμηνο ρύση.

Πώς συνδέονται οι όζοι θυρεοειδούς με το άγχος;

Νέες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αγχώδεις διαταραχές μπορεί να προέρχονται, τουλάχιστον εν μέρει, από δυσλειτουργίες στο ενδοκρινικό σύστημα του σώματος. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα σχετίζεται με αγχώδεις διαταραχές, υποδεικνύοντας νέους τρόπους θεραπείας. Τα φάρμακα κατά του άγχους, τα οποία στοχεύουν συνήθως στο κεντρικό νευρικό σύστημα, μπορεί να είναι χρήσιμα, αλλά συχνά αποτυγχάνουν να προσφέρουν μόνιμη ανακούφιση.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία τον Σεπτέμβριο του 2020. Η Juliya Onofriichuk, από το Κλινικό Νοσοκομείο της Πόλης του Κιέβου στην Ουκρανία, ηγήθηκε της έρευνας.

Η ίδια εξηγεί: «Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι το ενδοκρινικό σύστημα μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στο άγχος. Οι γιατροί θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τον θυρεοειδή αδένα και το υπόλοιπο ενδοκρινικό σύστημα, καθώς και το νευρικό σύστημα, όταν εξετάζουν άτομα με άγχος».

Θεραπείες όζων θυρεοειδούς

Η θεραπεία για έναν όζο του θυρεοειδούς θα εξαρτηθεί από το εάν ο όζος περιέχει καρκινικά κύτταρα ή προκαλεί άλλα προβλήματα, όπως δυσφορία στον αυχένα ή υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν θα χρειαστεί καμία επίσημη θεραπεία.

Εάν το οζίδιο συνεχίζει να αναπτύσσεται ή προκαλεί προβλήματα αναπνοής/κατάποσης ή αναπτύσσει καρκινικά χαρακτηριστικά με την πάροδο του χρόνου, θα χρειαστεί ένας εξιδεικευμένος χειρουργός για να αφαιρεθεί.

Θεραπεία Καρκινικών όζων θυρεοειδούς

Εάν το οζίδιο έχει καρκινικά κύτταρα, σχεδόν σίγουρα θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν δύο κύριες χειρουργικές επιλογές: ολική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα, που ονομάζεται ολική θυρεοειδεκτομή, ή αφαίρεση μόνο του μισού αδένα που έχει το οζίδιο πάνω του (θυρεοειδική λοβεκτομή).

Θεραπεία όζων που υπερπαράγουν θυρεοειδική ορμόνη

Οι όζοι που παράγουν υπερβολική ποσότητα Τ3 και Τ4 μπορούν να αντιμετωπιστούν με χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όζου και επομένως τη θεραπεία της υπερβολικής παραγωγής ορμονών.

Οι κίνδυνοι της χειρουργικής επέμβασης στον θυρεοειδή περιλαμβάνουν βλάβη στα νεύρα των φωνητικών χορδών και στους αδένες που ελέγχουν το ασβέστιο. Για να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητές σας για ένα καλό αποτέλεσμα, αναζητήστε έναν έμπειρο χειρουργό που ειδικεύεται στη χειρουργική όζων θυρεοειδούς.

Ο γενικός χειρουργός Δρ Εμμανουήλ Σεβαστιάδης διαθέτει πολυετή εμπειρία στην ενδοκρινολογική χειρουργική και έχει πραγματοποιήσει πληθώρα επεμβάσεων μερικής ή ολικής θυρεοειδεκτομής και αντιμετώπισης παθήσεων παραθυρεοειδών αδένων.