Πέτρα στη Χολή & Διατροφή

Η πέτρα στη χολή (χολολιθίαση) αποτελεί μία συχνή πάθηση που εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες και της οποίας τα συμπτώματα μπορούν να μετριαστούν με την κατάλληλη διατροφή.

Η χολή είναι το πεπτικό υγρό που παράγεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη. Πρόκειται για μία σημαντική ουσία που συντελεί στη διαδικασία της πέψης και της διάσπασης του λίπους. Όταν πραγματοποιείται πρόσληψη της τροφής η χολή εκκρίνεται από τη χοληδόχο κύστη και μεταφέρεται στο λεπτό έντερο (δωδεκαδάκτυλο) οπότε και κάνουμε λόγο για πέψη.

Πώς σχετίζεται η διατροφή με την πέτρα στη χολή (χολολιθίαση);

Η εμφάνιση πέτρας στη χολή σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη διατροφή. Ένας άνθρωπος έχει περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσει χολολιθίαση εξαιτίας διατροφικών συνηθειών όπως οι παρακάτω:

 • Αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών
 • Υπερκατανάλωση λιπαρών φαγητών
 • Γλυκά
 • Τρόφιμα με κορεσμένα λιπαρά
 • Περιορισμένη κατανάλωση, λαχανικών, φρούτων, φυτικών ινών, κ.α.

Είναι γεγονός ότι τα άτομα που παρουσιάζουν παχυσαρκία ή κοιλιακό λίπος έχουν αυξημένη προδιάθεση για πέτρα στη χολή.

Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθείται από τον ασθενή που πάσχει από πέτρα στη χολή;

Ένας ασθενής που πάσχει από πέτρα στη χολή θα πρέπει να ακολουθήσει τις εξής διατροφικές συμβουλές:

 • Μείωση της ημερήσιας κατανάλωσης λιπαρών τροφών
 • Καθημερινή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, τροφών ολικής αλέσεως
 • Διατροφή πλούσια σε ψάρι, άπαχο κρέας, πουλερικά, γαλακτοκομικά
 • Άφθονη ημερήσια κατανάλωση νερού

Εάν πρόκειται για περίπτωση ανθρώπου με παχυσαρκία, η απώλεια βάρους είναι σημαντικό να γίνει σταδιακά ακολουθώντας μία σωστή διατροφή υπό την επίβλεψη ειδικού. Η κατάλληλη και συνιστώμενη απώλεια κιλών σε εβδομαδιαία βάση είναι 0,5 με 1 κιλό.

Χολοκυστεκτομή: Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή μετά την επέμβαση;

Η κατάλληλη διατροφή μετά τη χολοκυστεκτομή αφορά στα παρακάτω στάδια:

 1. Τις πρώτες ώρες της νοσηλείας ο ασθενής νηστεύει (δεν καταναλώνει κάποια τροφή) έως ότου διαπιστωθεί ότι η εντερική λειτουργία έχει επανέλθει επαρκώς.
 2. Η διατροφή που θα ακολουθήσει κατά τη διάρκεια της νοσηλείας θα είναι υδαρής, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν τα όργανα.
 3. Στη συνέχεια, ο ασθενής θα καταναλώνει τροφές με χαμηλά λιπαρά, ακολουθώντας μία ελαφριά διατροφή.
 4. Η μετάβαση από τη χαμηλή κατανάλωση λιπαρών σε μεγαλύτερη (από 25 σε 50 γραμμάρια ανά ημέρα) θα πρέπει να γίνει σταδιακά.

Για διάστημα 1-2 εβδομάδων μετά από την επέμβαση, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα συχνά και μικρά γεύματα, καθώς και στη μειωμένη πρόσληψη λιπαρών.

Ο ασθενής είναι σημαντικό να παραμείνει συνεπής στις οδηγίες που του δίδονται και να πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις με το γιατρό και διατροφολόγο του με σκοπό την ομαλή ανάκτηση των λειτουργιών του οργανισμού του.